Kültür Sanat 'Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock'

'Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock'

18.01.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Efes Dark’ın katkılarıyla ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan 'Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock’ belgeseli 22-23 Ocak tarihlerinde Fransız Kültür Merkezi’nde gösterimde. Belgesel, Türk rock tarihini mercek altına alıyor.

Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock
Efes Dark desteğiyle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Gökçe Kaan Demirkıran yönetmenliğinde hazırlanan 'Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock’ belgeseli Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gösterilmeye başladı. 28 Aralık tarihinde gala gösterimi yapılan film, 22-23 Ocak tarihlerinde de Beyoğlu - Fransız Kültür Merkezi’nde saat 19.00 seansında İstanbul seyircisiyle buluşacak. Belgesel film, 1960’ların sonu ve 70’lerde Türkiye’nin müzik dünyasına damgasını vuran Anadolu rock müziğini konu alıyor.

Türkiye’de rock müziğe verdiği destekle tanınan Efes Dark’ın katkılarıyla ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Stüdyoları’nda hazırlanan belgeselin çekimlerine 2005 Temmuz ayında başlandı. 15 aylık bir süreçte tamamlanan 'Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock’ belgeselinde 23 kişiyle röportaj yapıldı ve dört ayrı kütüphane arşivinden yaklaşık 2.000 adet fotoğraf tarandı. Filmin özgün müziğini Renan Bilek besteledi, seslendirmesini ise Cenk Demirkıran yaptı.

Haberin Devamı
Yönetmen Gökçe Kaan Demirkıran filmi şöyle anlatıyor: “Belgesel filmimiz ’Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock’, adıyla paralel bir tutum sergileyerek müzik ve onun toplumsal olaylarla ilişkisine dair bir denemeyi ifade ediyor. Uzun bir çalışmanın sonunda tamamlandı. Filmin içinde Anadolu pop-Anadolu rock kafa karışıklığının, yer alan fikirlerle giderileceğini düşünüyorum. Bunun dışında 'buralılık’ başlığı izleyenlerin aklında kalacak önemli bir nokta. 'Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock’ harmanında öğrencilerin yer aldığı, teknik olarak profesyonelce, hissiyat olarak amatör ruhla tamamlanan bir çalışmadır.”

Gala öncesi ilk özel gösterimi 11 Kasım 2006 tarihinde 7. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali kapsamında yapılan 'Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock Belgeseli” Osmanlı’daki Batılılaşma hareketlerinin müziğe yansımasından ilk popüler müzik örnekleri olan kantoya ve Cumhuriyet devrimiyle gelen tangoya, çok seslendirilmiş halk müziği örneklerinden, caza ve rock and roll’a kadar uzanıyor. Türkiye’nin modernleşme serüvenine müzik penceresinden bakan film, 1960’ların yerlileşme rüzgarıyla başlayan Anadolu rock müziğinin oluşma sürecini anlatıyor.

Tematik başlıklardan oluşan film, Tülay German’ın 'Burçak Tarlası’nı yepyeni bir tarzda yorumlamasıyla açılan yolda Altın Mikrofon Yarışması’nın Anadolu’yu gezmesinden 1960’larda müziğin öncülüğünde ortaya çıkan gençlik hareketlerine, Türkiye’deki genç müzisyen kuşağının bu hareketlerle birlikte gelen underground, psychodelic rock, beat gibi müzik tarzlarından etkilenmesi ve içlerinden geçen rock müziğiyle, doğalarında var olan Anadolu müziğiyle birleştirmelerine ve son olarak dönemin siyasi, toplumsal değişimlerinin müziğe etkisine kadar müziği şekillendiren birçok konuya değiniyor.

Belgeselde ayrıca, 1990’lı yıllarda karşımıza çıkan rock topluluklarının Anadolu rock müziğine bakışı, 'buralılık’ kavramının farklı ifadeleri, “Türkçe sözlü rock olur mu” tartışmalarının neler kaybettirdiği de nedenleriyle birlikte anlatılıyor.

Haberin Devamı
Belgesel film için Cahit Berkay, Taner Öngür, Edip Akbayram, Cahit Oben, Aziz Azmet, Ahmet Güvenç, Ahmet Sayman, Ersen, Fuat Güner, Mehmet Soyarslan, Murat Meriç, Gökhan Aya, Münir Tireli, Güven Erkin Erkal, İzzet Öz, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Doç Dr. Ali Ergur, Yrd.Doç.Dr. Aslı Kayhan, Yrd. Doç. Dr. Battal Odabaş, Renan Bilek, Harun Tekin, Cenk Taner ve Nejat Yavaşoğulları gibi Türkiye’de rock müziğe yön vermiş ve bu alanda söz sahibi olan isimlerle röportajlar yapıldı.

Filmin Künyesi

Hazırlayan ve Yöneten: Gökçe Kaan DEMİRKIRAN
Yapımcı: Gökçe Kaan DEMİRKIRAN
Genel Koordinatörler: Prof. Suat GEZGİN, Prof. Korkut TUNA, Doç Dr. Neşe KARS
Yapım Danışmanı: Cenk DEMİRKIRAN
Kamera: Barış KONBAL, Engin ÜNAL, Hasan YAMAN, Gökhan YAVÇİN, Onur AKYOL, Ümit SARI
Kurgu: Kadir Barış DERİN
Seslendirme: Cenk DEMİRKIRAN
Müzik: Renan BİLEK
Metin Yazarı: Gökçe Kaan DEMİRKIRAN
Metin Editörü: Cenk DEMİRKIRAN
Arşiv Tarama: Betül Baki, Cenk Demirkıran, Ceren Sezgi Çopur, Deniz Köylü, Elif Türker, Emine Özge Öztürk, Emre Ahmet Seçmen, Engin Gencer, Erkan Demir, Fulya Yenigün, Fisun Yalçınkaya,Gökçe Kaan Demirkıran, Gökhan Yavçin, Maral Sarılı, Nihan Postacı, Pelin Tanaydın
Post Prodüksiyon: İlkay NİŞANCI
Yapım Yılı: 2006
Formatı: Dijital Video
Süresi: 97 dakika

Filmden Kısa Bilgiler

-- Çekimler için şehir dışında 2412 km’lik yol kat edildi.
-- Röportajların tamamı 747 dakika sürdü.
-- 4 ayrı kütüphaneden toplam 1977 adet fotoğraf tarandı.
-- 15 kişi arşiv taramada görev aldı.
-- 8 kişisel arşivden görüntü, fotoğraf ve veri sağlandı.
-- Proje 458 günde tamamlandı.
-- Post prodüksiyonu ve kurgusu 21 iş günüde tamamlandı.
-- 22 kaynaktan yararlanıldı.
-- Metin yazma aşaması 24 günde tamamlandı.
-- 6 ayrı kameramanla çalışıldı.
-- Filmin seslendirmesi 4 saatte yapıldı.
-- Filmin müziği 2 farklı versiyonla icra edildi.