Kültür Sanat Ne çektin Mona Lisa

Ne çektin Mona Lisa

30.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim aktivistlerinin çorba fırlattığı Mona Lisa’nın şöhreti saldırıları da peşinde sürüklüyor. Leonardo da Vinci’nin ikonik eseri; 521 yıllık geçmişinde pek çok saldırıyı göğüslemek zorunda kaldı.

Ne çektin Mona Lisa

Birçok hırsızlık girişimi yaşansa da bunların en büyüğü 1911 yılında İtalyan tamirci Vincenzo Peruggia’nın karıştığı vakaydı. Peruggia ve diğer iki kişi Louvre’un bir dolabına saklandı ve müze kapandıktan sonra eseri yanında götürdü. İki yıl sonra Peruggia yakalandı ve altı ay hapis yattı. Mona Lisa ise Louvre Müzesi’ne iade edilerek özel bir koruma altına alındı.

Haberin Devamı

1956’da jiletli saldırı

Takvimler 1956 yılını gösterdiğinde Mona Lisa zorlu bir yıla girdiğinden henüz habersizdi. Bir vandalın jiletli saldırısına uğrayan başyapıt hasar almadan kurtulurken aynı yıl fırlatılan bir taş karşısında boyasında ufak bir dökülme oldu. Neyse ki kolayca onarıldı. 1974’te Japonya’ya ‘turneye’ giden tablo; engellilere karşı ayrımcılık yapan müzeyi protesto eden bir kadın tarafından sprey boya saldırısıyla karşı karşıya kaldı. 2009’da Rus bir kadın Mona Lisa’ya bir çay fincanıyla çarpmış fakat eserin cam kasası eylemi etkisiz kılmıştı. 2019’da müze tarafından camı sağlamlaştırılan tablo 2022’de iklim aktivistlerinin ilk hedeflerinden oldu. Mona Lisa için ünlü ressam Salvador Dali “Tüm sanat tarihinde benzersiz, en şiddetli ve farklı türden saldırıları kışkırtan bir güç atfetmişti” ifadelerini kullanmıştı.