Kültür Sanat Pera’da 'genç’ rüzgârı

Pera’da 'genç’ rüzgârı

25.07.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pera Müzesi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin diploma projelerine ev sahipliği yapıyor. Zengin bir seçki sunan sergi, öğrencilerin işlerini disiplinler arası bir zeminde buluşturuyor

Pera’da genç’ rüzgârı

Yasemin Bay

Pera Müzesi, kapılarını bir kez daha “genç” sanatçılara açtı. Geçen yıl genç sanatçıların yapıtlarından oluşan “Günümüz Türk Sanatında Genç Açılım” adlı sergiye ev sahipliği yapan Pera Müzesi, bu kez Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin diploma projelerini ağırlıyor.
“El / le” başlıklı sergi, MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi 2005 - 2006 akademik yılı diploma projelerinden özel bir seçki sunuyor izleyiciye. Fakültenin mezunlarının, anlam genişliği nedeniyle konsept olarak seçilen “el” i anlatan 100’ü aşkın yapıtı 1 Ekim tarihine kadar görülebilecek.
Sergide resim, grafik sanatlar, iç mimarlık, seramik-cam, tekstil sanatları, endüstri ürünleri tasarımı, geleneksel Türk el sanatları, sinema  TV, heykel ve fotoğraf bölümlerinden 82 genç ve yetenekli sanatçının yapıtları yer alıyor.

Farklı yorumlar
Her bir eser “el” kavramına farklı farklı göndermelerde bulunuyor. Kimi “el”i somut biçimiyle işliyor, kimi “el” ile üretimi görselleştiriyor, kimi ise konuya soyut açıdan yaklaşıyor. Sergi bir yandan geleceğin sanatına yön verecek genç isimleri izleyiciyle buluşturmayı hedeflerken diğer yandan da sanat ve tasarım eğitiminin boyutlarına ilişkin ipuçları veriyor.
Resimden heykele, fotoğraftan endüstriyel ürünlere, sosyal kampanya projelerinden geleneksel Türk el sanatlarına, videodan mekân tasarımlarına kadar zengin bir seçki sunan sergi,  aynı zamanda öğrencilerin işlerini disiplinler arası bir zeminde değerlendiriyor.
MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Nazan Erkmen, sergideki eserlerle, el ve beyin arasındaki ilişkiyi işleyen özgün yapıtların ortaya konulduğunu söylüyor. Erkmen  sergiyi şöyle anlatıyor:
“Öğrencilerimize verdiğimiz bir konuyla ilgili hangi farklı biçimlerde üretim yapabileceğini gösteren, bu anlamda yaratıcılıklarını sergilemelerine olanak tanıyan bu sergide sanat ve tasarımın genç, dinamik bakış açıları bir araya geliyor.  Öğrencinin hiçbir öğretim elemanını taklit etmeden kişiliğini bulmasını ve yolunu çizmesini amaçlayan eğitimin önemli sonuçlarını da bu sergide görüyoruz. Bir yandan da geleceğin tasarımcılarının ve sanatçılarının ne kadar başarılı işler yapacağını gösteriyoruz.”
Erkmen, sergi için, Doç. Nilüfer Ergin, Yrd. Doç. Kemal Gürbüz, Doç. Biret Tavman, Arş. Gör. Serap Erdoğan, Arş. Gör. Tonguç Tokol, Yrd. Doç. Ahu Antmen, Arş. Gör. Emre İkizler, Yrd. Doç. Emin Koç ve Arş. Gör. Zeynep Kayaalp’ten oluşan seçici kurulun diploma projeleri arasından bir seçim yaptığını belirtiyor. Erkmen, ekimde üniversitelerinde tüm mezuniyet projelerinin sergileneceğini de ayrıca vurguluyor. Geçen aylarda dünyanın tek ve en büyük uluslararası öğrenci trienalini düzenleyen MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, bu sergiyle geleceğin sanatçılarını şimdiden sanat çevreleriyle tanıştırmaya devam ediyor. Pera Müzesi ise salonlarını farklı disiplinlerde üretim yapan öğrencilere açarak genç sanatçılara ne kadar önem verdiğini bir kez daha gösteriyor.   (0212) 334 99 00