Kültür Sanat Resim, Türk dünyasını birleştirdi

Resim, Türk dünyasını birleştirdi

30.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Resmin Türkçesi” sergisi Türk dünyasının önemli sanatçılarını buluşturdu. Serginin küratörü Azeri ressam Sakit Mammadov, “Bugün İstanbul’a dedelerimizin kültürünü getirdik” diyor.

Resim, Türk dünyasını birleştirdi

SEYHAN AKINCI- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı, iki kıtada yedi ülkeye yayılan Türk dünyası ülkelerinden ve Türkiye’den sanatçıların eserlerinin yer aldığı “Resmin Türkçesi: Türk Dünyasının Tuvalde Buluşması” sergisine ev sahipliği yapıyor. Tophane-i Amire Kültür Merkezi’nde açılan serginin küratörlüğünü, Azerbaycan’ın “Yaşayan mirası” olarak bilinen ressam Sakit Mammadov üstleniyor.

Sergide; Özbekistan’dan Akmal Nuridonov ile Alisher Alikulov’un, Azerbaycan’dan Arif Aziz, Refik Aziz ile Sakit Mammadov’un, Kırgızistan’dan Eldar Aitmatov, Yuristanbek Shygaev ile Musakeev Temirbek’in, Kazakistan’dan Sembigali Smagulov’un, Türkmenistan’dan Hüssein Husseinov’un, Türkiye’den ise Devrim Erbil, Ergin İnan, Kadir Ablak, Mahir Güven, Süleyman Saim Tekcan ile Yalçın Gökçebağ’ın eserleri yer alıyor. 3 Temmuz’a kadar ücretsiz görülebilecek sergiyi, küratörü Sakit Mammadov ile konuştuk.

Serginin çok güzel bir adının olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Mammadov, “Biz kültür insanlarının tek bir dili var, o da sanat dilidir. Sanat, dünya dilidir. Tüm dünya ressamları kardeştir. Bu serginin en gurur verici yanlarından biri dedelerimizin kültürünü İstanbul’a getirmiş olmamız. Çok sevindirici bir buluşma yaşıyoruz bu sergiyle. Ve inanıyorum ki bu bizim tek sergimiz olmayacak, devamı gelecek.” Sergi aynı zamanda Türk kimliğinin etrafında üretim yapan sanatçıların birbirlerinin eserlerini tanıması için de vesile. Mammadov bu amaçla bir akademi kurmayı planladıklarını açıklıyor: “Türk dünyasının akademisini hayata geçirmek istiyoruz. Önemli sanatçılar akademinin üyesi olacak ve etkileşimle üretim çoğalacak.” Coğrafi yakınlığın ve ortak kimliğin sanatsal üretimlere yansıması konusunda ise Mammadov, Türk sembollerinin Türki Cumhuriyetler’de üretim yapan sanatçıların çalışmalarında sıkça görüldüğünü söylüyor.

Birbirinden önemli ressamları buluşturan İstanbul yüzyıllar boyunca sanatçılara ilham verdi, onları etkiledi. Sakit Mammadov da İstanbul’dan etkilenen isimler arasında: “İstanbul’un her karışı benim için çok aziz. İstanbul sokaklarında dolaştığımda burada Tevfik Fikret gezmiş; zamanında bu sokaklarda, caddelerde Aziz Nesin, Mimar Sinan gezmiş, diyorum... İstanbul’un en önemli yerlerinden Tophane-i Amire’de sergi düzenliyoruz. Şehirde birçok önemli esere imza atmış Mimar Sinan da bizimle sergiye katılıyor gibi hissediyorum. İstanbul’un böylesine önemli bir noktasında sergi açtığımız için çok mutluyum.”

Haberin Devamı

Resim, Türk dünyasını birleştirdi

Sakit Mammadov’a göre sergi Türk kimliği etrafında üretim yapan sanatçıların birbirlerini tanıması için vesile.

‘DİJİTAL SANAT RUHUN ÖLMESİ’

Dünyanın her yerinde eserleri sergilenen bir ressam olan Sakit Mammadov’a güncel sanat dünyasını son yıllarda en çok meşgul eden gündemlerden NFT’yi sorduğumda ise oldukça keskin bir yanıt geliyor: “Dünya artık bir şarlatan dünyası. NFT’yi Ay’dan toprak satın almaya benzetiyorum. Dijital sanat da bence ruhun ölmesi... Londra’da bir sergiye gittim bir yumak ipin sapını duvara saplamışlar, yerde yumak. Ayağım takıldı. Biri çantasında düşürmüş sandım. ‘Bu sanat eseri’ dediler. Bu sanat mı? Bu şarlatanlık.”