Kültür Sanat Rusya’ya karşı sanatsal yaptırımlar

Rusya’ya karşı sanatsal yaptırımlar 

02.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’ya karşı dünyadan yeni yaptırım haberleri gelirken, kültür sanat alanında tep- kiler devam ediyor. Dünyaca ünlü Rus orkestra şefi Valery Gergiev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin ile olan yakın bağından dolayı eleştirilerin odağı oldu.

Rusya’ya karşı sanatsal yaptırımlar

Verilen bir konserde seyirciler tarafından protesto edilen Gergiev, Viyana Filarmoni Orkestrası’nın şefliğini üstlendiği konser öncesinde görevinden alındı. Gergiev’in yerine Kanadalı orkestra şefi Yannick Nézet-Séguin getirildi. Ayrıca Gergiev, kendisine tanınan sürede Putin’i kınamadığı için Münih Filarmoni Orkestrası’ndaki şef unvanı elinden alındı. Edinburgh Uluslararası Festivali Onursal Başkanlığı’ndan da istifa ettirildi. 

Haberin Devamı

Öte yandan film yapım şirketleri Warner Bros., Walt Disney Co. ve Sony Pictures geçtiğimiz gün yaptıkları açıklama ile Rusya'daki film gösterimlerini duraklatacaklarını duyurdular. Açıklamaya göre Rus halkı önümüzdeki haftalarda uluslararası alanda seyirciyle buluşması planlanan pek çok yapımdan mahrum bırakılacak. Bu yılın en çok beklenen filmlerinden “The Batman”in de Rusya’daki gösterimi gerçekleşmeyecek.

New York'un ünlü opera binası Metropolitan Opera’nın geçen pazar günü, Putin ile müttefik olan Rus sanatçılar ve kurumlarla olan bağlarını askıya alacağını açıklamasının ardından orkestralardan “istifa” haberlerinin önümüzdeki günlerde artması bekleniyor.