Kültür Sanat Sanat piyasasına NFT dopingi

Sanat piyasasına NFT dopingi

08.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi hayatın her alanını etkilediği gibi sanatı ve koleksiyonerleri de etkilemişti. Bu süreçte satışların bir önceki yıla göre üçte bir oranında düşmesinin ardından yeni bir anlayış benimseyen müzayedeler çevrimiçi satışlarla düşen rakamları tersine çevirdi.

Sanat piyasasına NFT dopingi

Artprice tarafından yayımlanan yıllık rapor sanat piyasasının büyümesini gözler önüne seriyor. Çağdaş sanat müzayedeleri, çevrimiçi satışlar ve NFT’ler sanat eserlerinin satışlarının 2.7 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek rakama ulaşmasını sağladı.

Haberin Devamı

Artprice CEO’su Thierry Ehrmann, “2021’de kayıtlı sanat eserlerinin ve NFT’lerin sansasyonel yükselişini gördük” açıklamasını yaptı. NFT pazarının işlem hacminin yılın ilk yarısında 2.5 milyar dolara çıkması pek çok sanatçının eserlerini NFT olarak satışa sunmasına sebep oldu. Martta ABD’li sanatçı Beeple’ın “Everydays: The First 5,000 Days” adlı dijital sanat eserinin NFT’si 69.3 milyon dolara satılmıştı. Bu rakam yaşayan bir sanatçı tarafından şimdiye kadar elde edilen en yüksek üçüncü miktar olarak tarihe geçti. Diğer yandan sokak sanatçısı Banksy de NFT dünyasına Banksyce bir giriş yaptı. İngiliz sanatçı “Siz moronların bunu gerçekten satın aldığına inanamıyorum” yazan bir müzayedecinin yer aldığı “Moronlar” adlı çalışmasının NFT’si yaklaşık 380 bin dolara alıcı buldu.