Kültür Sanat Shaman Dans Tiyatrosu engelliler için Harbiye'de!

Shaman Dans Tiyatrosu engelliler için Harbiye'de!

13.09.2012 - 15:03 | Son Güncellenme:

Türkiye Engelliler Vakfı Yararına Shaman Dans Tiyatrosu ‘Buluşma’ İlk Kez Harbiye Açıkhava Sahnesi'nde

Shaman Dans Tiyatrosu engelliler için Harbiyede

Shaman / Buluşma dans gosterisi, Türkiye Engelliler Vakfı olarak, engelli vatandaşlarımıza dahi iyi hizmet verebilmek ve daha fazla kişiye ulaşabilmek amacıyla İstanbul / Pendik ilçesinde vakfımıza ait 13.650 M2’lik alanda içinde 8.000 engellinin eğitim görüp üretim yapabileceği, topluma katkısı olan bireyler haline gelebileceği 9.000 m2’lik Eğitim-Üretim Merkezi projesine maddi destek sağlamak amacı ile Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Buluşma:

Shaman Dans Tiyatrosu, farklı sanat dallarını sahne üzerinde buluşturup, disiplinlerarası bir köprü kurmayı amaçlamaktadır. Yönetmenliğini Murat Uygun’un yaptığı topluluk, sanatsal üretimlerinde, doğu ile batıyı, geleneksel ile moderni, evrensel ile yereli buluşturmayı hedeflemektedir.

Günümüz bakışıyla döneminin üretken sanatçısı olarak tanımlanan,dans, müzik ve tiyatroyu iletişim ve şifa aracı olarak kullanan şaman, dini inanışlardan bağımsız, evrensel ve sanatsal bir simge haline gelmiştir. Bu sebeple, yaptığı yenilikçi üretimlerle özgün sahneleme biçimleri oluşturmayı amaçlamayan Shaman Dans Tiyatrosu, adını, aynı zamanda tarihteki ilk oyuncu ve dansçı olduğu düşünülen şamandan aldı. Shaman Dans Tiyatrosu, farklı dans disiplinlerinde üretimler yapan, dünyanın önemli koreograflarının, topluluk bünyesinde yetişen sanatçılarla beraber oluşturdukları, Türkiye’nin kültürel zenginliklerini evrensel bir dille ifade edecek eserleri seyirciyle buluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Sahne sanatlarının bir bütün olduğu düşüncesinden yola çıkan Shaman Dans Tiyatrosu, dans, müzik, ritim ve tiyatro disiplinlerinde eğitim almış 50 sanatçının yer aldığı bağımsız bir topluluktur.

“Buluşma” gösterisi uygarlıkların, kültürlerin, dillerin ve dinlerin buluştuğu Anadolu’nun hikayesini anlatmaktadır. Shaman Dans Tiyatrosu Anadolu’yu; kökleri, Asya, Kafkasya ve Mezopotamya’da, dalları Akdeniz’e uzanan bir ‘Çınar’ olarak betimliyor ve Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar tüm Avrasya kültürel coğrafyasının farklı dans dillerini sahneye taşıyor.

Yüzlerce yıldır anlatılagelen masal, hikaye ve efsanelerden faydalanarak hazırlanan senaryo, farklı zamanları aynı sahnede buluşturmayı hedefliyor. Bu amaçla sahne hem farklı renklerin ve kültürlerin, hem de hikayesi anlatılan aşıkların buluşma yeri olarak tanımlanıyor. Anadolu’nun her bölgesinden dansların çağdaş dans ile harmanlanarak sergilendiği gösteride, Türkiye’nin kültürel bileşenlerinin ve kültürel değerlerinin altı çiziliyor. Böylece kültürel hazinemizde yer alan tüm değer ve farklılıkların buluşmasının bizi ve asıl bütünü oluşturduğu gözler önüne seriliyor.

Haberin Devamı

“Buluşma”, resital, dans gösterisi, tiyatro ve müzikal gibi formatlar harmanlanarak oluşturuldu. Eserin adına paralel olarak, Anadolu’nun her köşesinden dansların ve türkülerin yanında, modern dans ve bale gibi disiplinlerin, Sema ve Semah gibi ritüellerin, Gölge Tiyatrosu ve akrobasi gibi tekniklerin kullanıldığı repertuar, Macar, Kafkas ve Balkan dansları ile desteklendi.

Engelliler Vakfı Yararına - SHAMAN
06 Ekim 2012 21:00
Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi, İstanbul