Kültür Sanat Sinemanın hafızası

Sinemanın hafızası

02.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Güncel sergileriyle sanatseverlerin ilgi odağı olan İstanbul Sinema Müzesi, içerikleri kadar dijitalleşme çalışmalarıyla da sinema arşivciliği adına önemli bir görev üstleniyor.

Sinemanın hafızası

Türkiye’nin en geniş kapsamlı, ilk sinema müzesi İstanbul Sinema Müzesi hem arşivi hem de Stanley Kubrick ve “Star Wars” gibi uluslararası sergilere ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekiyor. Müzede sergilenen önemli parçaların başında Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nun çekildiği kamera; Nuri Bilge Ceylan’dan Semih Kaplanoğlu’na, Tuncel Kurtiz’den Ahmet Uluçay’a dünyanın en önemli festivallerinden kazanılan ödüller geliyor.

Haberin Devamı

Sinemanın hafızası

Dijital hafıza

Müze bünyesinde, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen film restorasyonları aracılığıyla, geçmişten bu yana yok olmaya yüz tutmuş arşivlerdeki kültür mirası da gün yüzüne çıkarılıyor. Artırılmış Gerçeklik Odası’nda Türk sinemasının hafızasında yer etmiş filmlerden seçilmiş sahneler artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak üzerine yönlendirilen tabletler ile canlanıyor.  Müze, Avrupa Müze Forumu’nun (EMF) her yıl düzenlediği Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri’ne de aday. Ödüller 1-4 Mayıs’ta Portekiz’de gerçekleştirilecek törende sahiplerini bulacak.

Sinemanın hafızası