Kültür Sanat Sokaktan olimpiyatlara bir tutkunun adı breakdans

Sokaktan olimpiyatlara bir tutkunun adı breakdans

15.09.2021 - 12:16 | Son Güncellenme:

1970’li yılların başında ABD’de başlayan ve bir fırtına gibi bütün dünya gençliğini etkisi altına alan breaking son yıllarda hem bir dans hem de bir spor dalı olarak öne çıkıyor. Breaking; Uluslararası Olimpiyat Komitesinin onayıyla, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda yeni bir kategori olarak yerini alacak. Breaking’in prestijli bir branş olarak değerlendirildiği tek yerse Olimpiyatlar değil. Bu zamana kadar en iyilerin yarıştığı Red Bull BC One 17 yıldan beri breaking dünyasının en iddialı yarışması olarak biliniyor. 30 ülkede düzenlenen Red Bull BC One Türkiye Finali ise bu sene 3 Ekim’de İzmir’de en iyileri bir araya getiriyor.

Sokaktan olimpiyatlara bir tutkunun adı breakdans

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK), breakdansın (breaking) Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek 2024 Olimpiyatları’nın programına dahil edildiğini duyurdu. Bu karar birçok dansçı tarafından sevinçle karşılandı. Sokak dansı olarak değerlendirilen breakdansın olimpiyat branşı olarak değerlendirilmeye alınması 2018 yılında Arjantin’de düzenlenen Gençlik Olimpiyatları’nda yoğun ilgi görmesinin üzerine gerçekleşti. Dünya çapında büyük ilgiyle takip edilen bir alt kültür olan breakdans (breaking) özellikle gençler arasında rağbet görüyor.

Haberin Devamı

Red Bull BC One 30’u aşkın ülkede düzenleniyor

Breakdans’ın (breaking) prestijli bir branş olarak değerlendirildiği tek yer Olimpiyatlar değil. Dünyanın en geniş katılımlı teke tek breakdans (breaking) yarışması Red Bull BC One, 2004 yılından beri 30’u aşkın ülkede binlerce dansçının katılımıyla düzenleniyor. Bu sayede her yıl en yetenekli breakdansçılar yeteneklerini dünyaya tanıtma şansı elde ediyor.

2020 Red Bull BC One Dünya Finali Avusturya’daydı

Red Bull BC One geçen sene dünyanın en iyilerini Avusturya’nın Salzburg şehrinde bir araya getirdi. 2020 yılında Red Bull BC One Dünya Finali’ni kazananlar ise Japon B-Boy Shigekix ile Rus B-Girl Kastet oldu. 18 yaşındaki Shigekix, bu zamana kadar breaking yarışması tarihinin en genç şampiyonu olmayı başardı. Bu seneki dünya finali ise kasımda Polonya’da gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Türkiye’den katılan dansçılar finale çok yaklaştı

Red Bull BC One Dünya Finali 17 yıllık tarihinde; Mumbai, Salzburg, Berlin, Paris, New York, Tokyo, Moskova ve Rio de Janeiro kentlerinde gerçekleşti.  2019’da düzenlenen Red Bull BC One Dünya Finali, deyim yerindeyse dansın Doğu’daki başkenti sayılan Mumbai’de (Bombay) gerçekleşmişti. Renkli kültürü ve dansa verdiği önemle bilinen Hindistan'daki final karşılaşmalarını dünya çapında 17 milyon seyirci takip etti. Türkiye’den katılan Thie Fox isimli B-Boy, dünya çapında 30’u aşkın ülkeden katılan yarışmacılar arasında yapılan elemelerde finale çok yaklaştı. Türkiye adına yarışan bir B-Boy ilk kez bu kadar ilerleyerek, dünya finalinde ülkemizi temsil etti.

Aynı zamanda Türkiye’den dünya şampiyonasına katılmaya hak kazanan ilk Türk kadın breakdansçı ise B-Girl Jemrayy olmuştu. Gösterdiği performansla hem jüri üyeleri hem de izleyicilerin beğenisini toplayan B-Girl Jemrayy, Hindistan’daki dünya şampiyonası elemelerinde Türkiye’yi temsil etme şansı yakaladı. 2018 yılındaki Türkiye finalisti Jester ise ülkemizi bölge elemelerinde temsil etmişti.

SON BAŞVURU: 21 EYLÜL

Red Bull BC One; Türkiye ayağındaki dans pistini bu yıl İzmir’e taşıyor. Dünyanın her noktasından yeteneğine güvenen katılımcılar için başvurular 21 Eylül tarihine kadar devam ediyor. Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde gerçekleşecek yarışma 2 Ekim’de ön elemeler ve atölyelerle başlayacak. 3 Ekim tarihinde final karşılaşmalarıyla devam edecek. Türkiye’deki en iyi B-Boy ve B-Girl’ü ise, daha önce Red Bull BC One dünya finallerinde yarışmış olan Red Bull All Star ailesinden B-Boylar Lil Zoo, Killa Kolya ve Türkiye dans sahnesinden Okan Aydoğan belirleyecek. Red Bull BC One Türkiye Finali’ne dair detaylı bilgiyi redbullbcone.com adresinden edinmek mümkün. Türkiye finalini kazanan B-Boy ve B-Girl’ler ise 5 ve 6 Kasım tarihlerinde Polonya’nın Gdansk şehrinde gerçekleşecek dünya finalinde ülkemizi temsil edecek.