Kültür Sanat Spielberg’den Yüksel’e tam not!

Spielberg’den Yüksel’e tam not!

05.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Spielberg’den Yüksel’e tam not!

Spielberg’den Yüksel’e tam not





Spielberg’den Yüksel’e tam not
Levent Yüksel’in "benim albümüm" ya da "benim müziğim" demesi normal değil mi? Ama o daha da ileri gitmiş, şimdi "benim filmim" diyor geçen hafta vizyona giren animasyon "Spirit / Özgür Ruh" için. O kadar içselleştirmiş yani. Çünkü filmin Türkçe müziklerini, orijinalinin altyapılarına dokunmadan, Levent Yüksel seslendiriyor. Altı parça söylemiş, acayip keyif almış ve hani tekrar olsa niyeti tutmuş. Söylemeden geçemeyeceğiz, kendisi de çizgi film kahramanları gibi çok sevimli!

Nasıl katıldınız "Spirit"e?
Beş ay öncesinden teklif geldi. Bryan Adams orijinalini söylemiş, bunu bir dinle, ses rengin uyuyor mu, bunu yorumlayabilir misin diye bana sordular ilk başta. Dinledim, "tamam" dedim. Ondan sonra ses kaydı aldılar benden, o Amerika’ya gönderildi. Steven Spielberg’e dahi gitmiş.

Spielberg mi? İnsan acayip heyecanlanır.
Valla, hem de nasıl. Dinlemişler ve "Çalışmak isteriz," demişler. Ondan sonraki iki ayı notaları ile birlikte CD’yi dinleyerek geçirdim. Nasıl Türkçeleştiririz diye uğraştık. Zeynep Talu sözlerini yazdı. On gün filan stüdyoda geçti. İki ay önce de bitirdik.

İlk defa film müziği yapıyorsunuz, nasıl bir şeymiş?
İlk olduğu için acayip heyecanlandım. İlk başta filmi izlemeden, ben bu atı da konuşayım oldum. Meğer konuşmuyormuş atlar! Filmi verip "İzle," dedi Türkçe dublaj yönetmeni Volkan Severcan: "Duygusuna daha iyi kapılırsın, daha iyi yorumlarsın..." Ben dedim ki "Bu çocuk filmi, ne olacak yani?" Götürdüm eve, koydum seyrediyoruz üç - beş arkadaş, 45 dakika sonra, birden kendimi ağlarken yakaladım.

Büyük konuşmamak gerek anlaşılan.
Sonra etrafıma baktım bir tek ben mi ağlıyorum? Yok herkes ağlıyor. Ve anladım ki film aslına bakarsan çocuk ruhlu büyükler için de yapılmış. Sonra şarkıları seslendirdim, İngiltere’ye gitti mikslendi, şimdi de gösterimde. Benim için ekstra bir durum daha var. Kartondan yapılmış bir şeyi direkt olarak seslendirmek çok muhteşem bir iş. Zor ama çok zevkli.

Şarkıların orijinalini Bryan Adams söylüyor, onun söylediği şarkıları yorumlamak nasıl bir şey?
Ben şahsen söylediğim şarkı ister film müziği, ister reklam cıngılı, ister normal şarkı olsun, hep Türkçe’ye önem veririm. Ne söylediğimi anlatabiliyor muyum karşı tarafa. Ve anlattım kendimi. Dreamworks firmasında beğenildi yaptığım iş, acayip mutluyum. Bryan Adams ile aynı şarkıları söylememe rağmen ben Levent Yüksek yorumu ile söyledim.

Bryan Adams sevdiğiniz biri miydi, hoş bir tesadüf söz konusu olabilir mi?
Bryan Adams’ı çok severim ama o kadar. Bayıldığım insanlardan değil. Bayıldıklarım Sting ve Steve Wonder.

İnsanın kendi müziğini yapması mı yoksa yapılan bir şeyi yorumlaması mı daha zor?
Kendi müziğini hazırlarken, kafanda oluşmuş oluyor. Onun üstüne yapılanmaya başlıyor, aranjmana müdahale edebiliyorsun, okuyuşun da ona göre olabiliyor. Sözler ona göre yazılıyor. Ama hazırda çok acayip diken üstünde hissediyordum kendimi. Gene de gayet güzel başardık. Çok keyifli oldu.

Sinemaya özel bir ilginiz var mıydı?
Tabii ki var. Meşhur yönetmenleri severim. Teknoloji harikası filmler var ya, onlara bayılıyorum, anlatamam. George Lucas filmi olduğu zaman tamam.

Ama son "Star Wars" epey eleştiri aldı, beğenilmedi.
Onlar öyle zannetsinler, ben onun ilkini seyrettim.

Hazır yakalamışken yeni projeniz var mı diye de soralım.
Amerika’ya gitme durumum var. Milli Takımı desteklemek için. Döndükten sonra tatil ve ondan sonra yeni proje için çalışmalara başlayacağım. Şimdilik bir şeyler var da çok üzerinde durmuyorum. Mart’ta albüm çıkacak.