Kültür Sanat Sualtında yaşam

Sualtında yaşam

04.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sualtında yaşam

Sualtında yaşam


Anadolu'nun üç bir yanını çevreleyen, doğal olduğu kadar arkeolojik açıdan da eşsiz zenginliklere sahip billur denizlerde, bundan sonra yapılacak bilimsel araştırmalara kaynak sağlayacak yeni bir vakıf kuruldu; TINA. Adı bir denizkızını çağrıştıran TINA, 1972'den beri Akdeniz kıyılarında pek çok sualtı arkeolojik kazısı gerçekleştiren, dünyaca bilinen sualtı arkeoloğu George Bass'un kurduğu INA'nın (Institute of Nautical Archaeology / Sualtı Arkeoloji Enstitüsü), Türkiye kıyılarındaki yeni çalışmalarına kaynak sağlama amacıyla kurulmuş ve bu adı almış. Vakfın yönetim kurulu başkanı Ayhan Sicimoğlu, yanısıra Mustafa Koç, Yasemin Pirinççioğlu, Oğuz Aydemir, Engin Bayraktaroğlu, Cem Boyner, Ali-Vuslat Sabancı, Cem Kozlu ve Cem Uzan da kurucu üyeler arasında. George Bass ise TINA'nın onur üyesi.
Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı TINA, öncelikle Türkiye kıyılarındaki arkeolojik zenginlikleri konferans, kurs, çeşitli yayın ve festivallerle dünya kamuoyuna aktarmayı ve bilim çevrelerine tanıtmayı amaçlıyor. Denizler altındaki arkeolojik değerlerin belirlenmesi, bilimsel kazılar, konservasyon ve sergileme çalışmaları, konuyla ilgili müze ve üniversitelere araştırma desteği, deniz kirliliğinin önlenmesi de TINA'nın çalışma alanlarından.
1 Temmuz'da INA tarafından kazısına başlanacak olan Çeşme yakınlarındaki, Tektaş batığı (M.Ö.5.yy), TINA'nın maddi kaynak yaratacağı ilk bilimsel araştırma olacak. İngiliz yayın kurumu BBC, en gelişmiş teknolojik donanımla yapılacak bu kazının belgeselini çekmek için hazırlığa başlamış bile. National Geographic Society adlı dergi ise gelecek sayılarında kapak konusunu bu çalışmaya ayıracak. Tektaş batığı kazısının iki yıl süreceği tahmin ediliyor.
Vakıf Temmuz'da, Titanic'i bulan adam olarak ün kazanan Dr.Robert Ballard ile Karadeniz kıyılarında batık araştırması yapacak ve bu çalışma yine BBC'de yayınlanacak. Dr. Ballard efsanevi gemi Titanic'in keşfinde kullanılan yüksek teknolojiye sahip ekipmanlarla yüzey araştırmasını sürdürecek. Çalışmalar için, Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'na ait Saros araştırma gemisi kullanılacak.
Ortak ilgi alanları denizaltı zenginlikleri olan bir grup işadamının biraraya gelmesi ve bilimadamlarının desteği ile kurulan TINA, gelecekte üye sayısını da artırmayı planlıyor. Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in denizden gelen geçmiş kültürüne bakıp, geleceğine ışık tutacak bilimsel araştırmalara daha hızlı yön vermek için.