Kültür Sanat Suçun şehrinden çıkan kadın Rap’çi

Suçun şehrinden çıkan kadın Rap’çi

17.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Pakistan’ın ilk kadın Rap’çisi Eva B tabulara meydan okuyor. Kadınların hikâyesini şarkılarında anlatan müzisyen ülkenin en çok izlenen ismi

Suçun şehrinden çıkan kadın Rap’çi

Dünya bugünlerde Eva B’yi konuşuyor. Pakistan’ın fakir bir mahallesinden çıkan Rap’çi şu anda tüm müzik dünyasını kendinden konuşturuyor. Çünkü Rap’çi olmak için uzun bir mücadele veren Eva B, en büyük hayallerinden birini gerçekleştirdi. Pakistan’ın ilk kadın Rap’çisi unvanını elinde tutan müzisyenin Kaifi Khalil ve Abdul Wahab Bugti’yle beraber söylediği “Kana Yaari” şarkısı üç günde 3,2 milyon insana ulaşarak ülkenin en çok izlenen YouTube videosu hâline geldi. Ünü ülkesinin sınırlarını aşan Eva B, Pakistan’ın suç oranı en yüksek yerlerinden biri olan Lyari’de yaşıyor. “Şiddet ne yazık ki kimliğimiz hâline geldi” sözleriyle üzüntüsünü dile getiren Rap’çi bunu özellikle de kadınlar için tersine çevirmeye kararlı. Müzikal yolculuğuna Eminem’in şarkılarını dinleyerek başlayan Eva B, ritminden ve tarzından etkilendiği bu müziğin türünü araştırırken tanışıyor Rap ile. 2014’te evinde kendi kendine öğrendiği bilgilerle Rap yapmaya başlayan müzisyen, abisinin baskısıyla dört yıl müziğe ara vermiş. 

Haberin Devamı

Bu süre zarfında elinden kalemini bırakmayan Rap’çi, yeni şarkılarını toplumsal baskı altında kalan kadınlar için yazmaya devam ediyor. Bir isyanın feryadını dizelerine taşıyan Eva B için dönüm noktası ise Pakistan'ın en büyük müzik platformu olan Patari’nin ona ulaşmasıyla gerçekleşiyor. Şirket Eva’dan bir şarkı yazıp söylemesini istiyor fakat Rap’çi yeterli ekipmana sahip olmadığını anlatıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen cep telefonuna kaydettiği “Gully Girl” ile bir gecede tanınmayı başarıyor. Artık Pakistan’ın “Gully Girl”ü olarak bilinen müzisyen şarkılarında başarılı olmak isteyen genç kadınların hikâyesini anlatıyor. “Müziğim aracılığıyla insanların benim ve Lyari'deki tüm kadınların hikâyesini duymasını istedim” diyen Eva B, Rap yapan bir kadının toplumunda saygı görmeyeceğini bildiğini ama her şeye rağmen emin adımlarla yoluna devam ettiğini söylüyor.