Kültür Sanat Trajediden çıkan komedi

Trajediden çıkan komedi

09.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Haki Biçici’nin ilk yönetmenliği olan, senaryosunu da yazdığı “İyi Bir Aile Değiliz” hem bağımsız hem de popüler sinemayı harmanlamayı hedefliyor. Film popüler oyunculardan oluşan kadrosuyla dikkat çekiyor.

Trajediden çıkan komedi

MÜJDE IŞIL - Sıradan görünümlü suç örgütü ailenin maceralarını anlatan “Ölümlü Dünya” serisinden sonra yeniden bir aile komedisi perdede… “İyi Bir Aile Değiliz” zengin oyuncu kadrosu kadar trajediden komedi çıkarma çabasıyla da dikkat çekiyor. 

Haberin Devamı

Babasını kaybeden Murat, defin işleriyle uğraşırken bir anda cenaze ortadan kaybolur. Olayın tuhaflığı bir yana, aile üyelerinin çelişkili tavır ve söylemleri Murat’ı iyice çileden çıkarır. Ortada kayıp bir cenaze ve hiçbir şeyden haberi olmayan bir evlat vardır. 

Haki Biçici’nin ilk yönetmenliği olan, senaryosunu da yazdığı “İyi Bir Aile Değiliz” hem bağımsız hem de popüler sinemayı harmanlamayı hedefliyor. Bir yandan Yeşilçam’ın o özenilesi mutlu ve fedakâr aile klişesini ters yüz ederken bir yandan da durum komedisinin esnekliğinden faydalanıyor. “Bana Karanlığını Anlat”taki gibi vefat, cenaze, gasilhane merkezli acımtrak bir hikâye anlatırken asıl hedefi ise suç komedisi. Dışarıdan ‘güzel aile’ olarak görünen ahalinin kendi içindeki kavgaları, uyumsuzlukları, tutarsızlıkları Biçici’nin senaryosunda akıcı bir popüler kara komedi tarzında ilerliyor.  

Haberin Devamı

Karşımıza her aile gibi sorunlar yumağı bir topluluk çıkartırken Murat’ın cenazeyi arayışıyla suçlu kim ya da kimler arayışı birleşince filmin bağımsız damarı derinleşiyor. Diyalogların yoğunluğu ve çok karakterli yapısı, bazen ayrıntıların takibini zorlaştırsa da genel olarak merak duygusunu kaybetmeden finale kadar geliyoruz. Düğümün çözülmesi ise aceleye gelmiş ya da sadece şaşırtmaya odaklı izlenimi veriyor. Kaan Yıldırım, Sarp Apak, Derya Karadaş, Asiye Dinçsoy, Hasibe Eren gibi sevilen isimlerden oluşan oyuncu kadrosunda Erkan Kolçak Köstendil’in performansı öne çıkıyor. 

Gizli deney film oldu

“MK Ultra: Gizli Dosyalar”, eski istihbarat görevlisi Joseph Sorrentino’nun yazıp yönettiği bir psikolojik gerilim. ‘60’larda CIA’in yürüttüğü ve zihni kontrol eden maddelerin insanlar üzerinde denendiği MKUltra projesini anlatan filmin kahramanı, çalıştığı akıl hastanesinde bu gizli deneylerin yapıldığını öğrenince mesleki ve ahlaki çelişkiler yaşayan bir psikiyatr.