Kültür Sanat Türk piyanist Tayfun, El - 33 Müzikal Tablo'suyla İstanbul’da.

Türk piyanist Tayfun, El - 33 Müzikal Tablo'suyla İstanbul’da.

22.05.2009 - 11:34 | Son Güncellenme:

Besteci ve piyanist Tayfun, insanlık tarihinin üç büyük kitabı; Kuran-ı Kerim (Meâl), İncil ve Tevrat'tan alıntılar yaparak libretto’sunu oluşturduğu El - 33 Müzikal Tablo adlı eseriyle ses ve sözün yeni bir sentezini ortaya koyuyor

Türk piyanist Tayfun, El - 33 Müzikal Tablosuyla İstanbul’da.

 Tayfun’un, 1992'den bugüne yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan ve dinlerarası diyaloğun mümkün olabileceğinin de altını çizen El - 33 Müzikal Tablo,  29-30 Mayıs tarihlerinde Kenter Tiyatrosu’nda sergilenecek.

Haberin Devamı

El – 33 Müzikal Tablo, Türkiye prömiyerinde farklı kültürlerden uluslararası sanatçıları biraraya getiriyor. Eserin Türkiye prömiyerinde, Türkiye'nin en saygın tiyatro sanatçılarından Müşfik Kenter (anlatıcı), yıllardır Paris'te yaşayan ve geleneksel ney tavrının simgesi olan Erguner ekolünün yaşayan temsilcilerinden Kudsi Erguner (ney), Almanya'nın en önemli saksafoncularından Gebhard Ullmann (soprano saksafon, alto flüt, bas flüt ve bas klarnet), Brezilyalı Matias de Oliveira Pinto (viyolonsel) ve Tayfun (piyano ve vokal) yer alıyor.

21. yüzyıl Türkiye'sinde, din üzerine bir sanat eseri ortaya koymak...
Benzer sosyo-ekonomik koşullarda doğmuş olan bu üç dinin ortak köklerine işaret eden ve yaşadığı dönemde din üzerine bir sanat eseri ortaya koymanın önemine dikkat çeken Tayfun, eserle altını çizdiği noktaları şöyle anlattı;
 “Ne, batı özentisi bir ‘pop çocuğu’ şirretliği içinde; inanan -ve genellikle de yoksul- milyonlara sataşmak ve bu insanların hayatına bir anlam katıp belki de onlara Orhan Gencebayvari ‘bir teselli veren’ ve onlar için ulvi olan kavramları aşağılamak, ne de hâlâ ‘ah, biz o küffar ellerinde huruç eyler iken, nasıl da çocuklar gibi şendik’ nostaljisine takılıp kalmak ve her türlü yeniliğe karşı, sırf batı kökenli olduğu için isyan bayrağı açmak.”

Haberin Devamı

El – 33 Müzikal Tablo
Bach'ın Passion'ları, ‘Jesus Christ Superstar’ gibi müzikaller veya geleneksel oryantal ilahi formları dışında bestelenen ve yaklaşık 2.5 saat süren El -33 Müzikal Tablo, 1400 yıldır tek sesli ve geleneksel müzik kalıpları içinde söylene gelen Kuran-ı Kerim metinlerini de, ilk defa olarak, bir bütünlük içinde sunuyor.

Bir 21. yüzyıl bestecisi tarafından bestelenen El – 33 Müzikal Tablo, medeniyetler çatışmasına doğru ilerleyen dünyada, karşı tarafa saygı ile yaklaşıldığı sürece, medeniyetlerarası diyaloğun mümkün olabileceğini gösteriyor. Ortaya çıkan eserle hem üç kutsal kitabın ne kadar da çok ortak yönleri olduğu, hem de  ne kadar farklı bakış açılarına sahip olduğu ortaya konuyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar batı dünyasının bestecileri, İslam dininin bazı eserlerini, kısmen de olsa, bestelerinde kullandı. El – 33 Müzikal Tablo ile ilk defa, Müslüman kültürden gelen bir besteci, Hıristiyanlık ve Museviliğin temel din kitaplarını bestelemeye koyuluyor.

Tayfun kimdir?
İstanbul'da Cemal Reşit Rey'den 1975-80 yılları arasında piyano, armoni ve bestecilik dersleri alan Tayfun Erdem, Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdikten sonra, Amerika'da İndiana Üniversitesi'nde bestecilik okudu. Müzik çalışmalarını 1982'den beri Berlin'de sürdüren sanatçı, geçtiğimiz yıl Berlin’de Almanya'nın önemli tiyatro ve sinema oyuncularından Tina Engel'in de anlatıcı olarak katılımıyla El’i sergiledi.

Tarih; 29 Mayıs 2009 Cuma
30 Mayıs 2009 Cumartesi
Saat:  20.00
Yer: Kenter Tiyatrosu, Harbiye- İstanbul
Tel: 0 212 246 35 89

Yazarlar