Kültür Sanat Usta nihayet öldürdü!

Usta nihayet öldürdü!

07.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Usta nihayet öldürdü!

Usta nihayet öldürdü

       HER festivalin, her yarışmanın bir favorisi vardır. Ankara'da da ilk günden beri Barış Pirhasan'ın yönettiği "Usta Beni Öldürsene" favori filmdi. Türkiye'deki geri kalan bütün ödülleri "Masumiyet" ve "Hamam" toplamış olsa da 10. Ankara Uluslararası Film Fesitvali'nin, Sami Şekeroğlu, Yusuf Kurçenli, Ali Hakan, Tülay Eratalan ve Erhan Bener'den oluşan Ulusal Yarışma jürisi, "Usta Beni Öldürsene" gibi Avrupa standartında, son derece sağlam örülmüş ama izleyiciyle ilişki kurmakta zorlanan bir filmden yana kullandı oyunu. En İyi Yönetmen ödülünün de Barış Pirhasan'a verildiği yarışmada, Seçici Kurul Özel Ödülü "Masumiyet"e verildi. Oyuncular zaten rakipsizdi: Derya Alabora ve Haluk Bilginer "Masumiyet"teki rolleriyle En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi oldu. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Şerif Sezer (Hamam), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Hugh O'Connor (Usta Beni Öldürsene) seçilirken, "Hamam"ın genç oyuncuları Başak Köklükaya ve Mehmet Günsür'ür de Umut Veren Oyuncu ödüllerini alması sevindiriciydi. Yarışmanın diğer ödülleri ise şöyle dağıtıldı: Onat Kutlar En İyi Senaryo; Barış Pirhasan / Usta Beni Öldürsene, En İyi Görüntü Yönetmeni; Jurgen Jurgev / Usta Beni Öldürsene, En İyi Sanat Yönetmeni; Ani Pertan / Kuşatma Altında Aşk, En İyi Özgün müzik; Nedim Otyam / Çökertme, En İyi Kurgu; Jamie Trevill / Usta Beni Öldürsene.

       Ulusal Kısa Film Yarışması'nda, Arsal Soley, Necati Sönmez, Ateş Benice, Selim Birsel ve Hakan Tuncel'den oluşan seçici kurul, katıldığı her yarışmada büyük beğeni kazanan ancak yalnızca İFSAK'ın düzenlediği yarışmada üçüncülük ödülü alabilen Rıza Kıraç'ın yönettiği "Son Bakışta Aşk"ı birinciliğe değer buldu. Bu festivalden başlayarak Seçici Kurul Özel Ödülü, TRT Lütfü Özalay Ödülü olarak adlandırılıyor. Hoş bir raslantı sonucu Lütfü Özalay'ın daha çekim aşamasında dikkatini çeken Ebru Yapıcı'nın yönettiği "Kıyıda" adlı filmi bu ödüle değer görüldü.
       Kısa Film Yarışması'nın Canlandırma dalındaki birincisi Lamia Karaali'nin yönettiği "Bir". Deneysel daldaki ödül ise, Kütahya Tavşanlı'da çalışmalarını sürdüren Ahmet Uluçay'ın "Epilectic Film" adlı yapıtına verildi.
       Levent Kılıç, Hilmi Etikan, Thomas Balkenhol, Suat Altınoy, Selim Taytak'tan oluşan Belgesel Film jürisi, "azınlık sorununu tarihsel bir açıdan günümüz yaşam koşullarıyla ilişkilendirerek ele alan", yönetmenliğini Nihan Gider ve Afet Ertopçu'nun yaptığı "Kalabalıkken" adlı filmi birinciliğe değer gördü. İkinciliği Deniz Gürkan, Zuhan Tekinay ve Tolga Hepdinçerler'in yönettiği "Müzikal Vaziyetler", üçüncülüğü Emrah Bakkaloğlu'nun yönettiği "Köstebek", Seçici Kurul Özel Ödülü'nü de Ara Güler'in yaşamını ele alan, Erdal Buldun ve Özdil Savaşçı'nın yönettiği "Ara" adlı film aldı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin bu yarışmadaki tüm ödülleri toplaması, okulun başarısının en iyi göstergesiydi.
       Gönül Dönmez Colin, Hikmet Sofuoğlu, Otto Alder, Rodolfo Marcenaro ve Nasdimir Tzchachev'den oluşan jüri, Uluslararası Canlandırma Ödülü'nde, birinciliği İngiliz yönetmen Daniel Greaves'in İstanbullu izleyicilerin Kısa Film Günleri'nden anımsayacağı "Flatworld"e değer gördü. Yarışmada, Sylvie Bringas ve Orli Yadin'in yönettiği "Silence" ikinci, Phil Mulloy'un yönettiği "The Chain" üçüncü olurken, Seçici Kurul Ödülü'nü "Bir" ile Lamia Karaali aldı.