Kültür Sanat Uzun ve edebi bir yürüyüş

Uzun ve edebi bir yürüyüş

16.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bugün Leopold Bloom’un o uzun yürüyüşe çıkışının 100. yılı. Daha doğrusu bizim ona eşlik edişimizin. James Joyce’un “Ulysses”i öylesine bir etki yarattı ki her 16 Haziran, Bloomsday olarak tüm dünyada kutlanıyor. Kutlu olsun!

Uzun ve edebi bir yürüyüş

Seyhan Akıncı - Belki de birçoğumuzun kitaplığında birden fazla “Ulysses” var... Hani sonunu getirmeyi ya da kapağını açmayı henüz başaramadığımız. İrlandalı yazar James Joyce’un imza attığı edebiyat tarihinin en önemli ve ünlü metinlerinden biri olan “Ulysses”in bu yıl 100. yıl dönümü... Kitabın baş kahramanı Leopold Bloom, 16 Haziran 1904’te bilinç akışımızı altüst eden o yürüyüşe çıkar. Gerçek zamanlı bir günde geçen roman aynı anda zamansızdır. Ve edebiyatın dâhi kalemi James Joyce’un bu eşsiz romanı her 16 Haziran’da Bloomsday etkinlikleriyle başta İrlanda olmak üzere dünyanın pek çok yerinde coşkuyla kutlanır. Dublin’deki kutlamalarda Leopold Bloom’un rotası izlenir genellikle ve güne Martello Kulesi’nde bugünkü adıyla James Joyce Kulesi ve Müzesi’nde başlanır. Atlı arabalarla elbette... Bir günlüğüne herkes 21. yüzyıla veda etmiş gibidir. Edebiyatla pek ilginiz yoksa ve tesadüfen Dublin’de bulunuyorsanız davet edilmediğiniz bir kostüm partisinin içine düştüğünüzü zannedebilirsiniz. James Joyce etkisi başta İrlanda ve İrlandalıların yoğunlukta olduğu şehirler olmak üzere pek çok yere yayıldığı için Bloomsday’in uluslararası bir festival olduğunu pekâlâ söyleyebiliriz. Yine de Dublin’deki kutlamalar hep biraz daha fazlasını sunar. Bunlardan biri Patrik Morris’in dillere destan performasıyla sahnelenen “bloominauschwitz” oyunu. Uzun bir aradan sonra kutlamalar çerçevesinde iki gösterim yapacak. Diğer yandan müzisyen Joe Chester’ın tarafından bestelenen ve “The Sound of Bells” tarafından hayata geçirilen “LUCIA A Suite for Guitar and Strings”in dünya prömiyeri bu özel güne saklanmış. Bloomsday’de ayrıca Declan Juhn Gorman’ın ilk olarak pandemiyi en ağır yaşadığımız 2020’de evinde kurduğu tiyatro ile çevrimiçi sahnelediği “Performing Dubliners” festival boyunca izlenebilecek. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan “The Book About Everything” James Joyce’un “Ulysses”i üzerine 18 yazarın kitabın 18 yönü üzerine denemelerini içeriyor. Bloomsday’de denemeleri kaleme alanlarla sohbetler gerçekleşecek. James Joyce Center’ın edebiyatı aldığı panel, okuma ve sergiler de yine Bloomsday kapsamında düzenlenen etkinlikler. Haziran ayına yayılan etkinliklerden haberdar olmak için Bloomsday Festival adlı sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Kendisini okur olarak tanımlayan herkesin James Joyce hayranı olsun ya da olmasın ilgisini çeken Bloomdsday etkinliği için İstanbul’da geçtiğimiz ay kapılarını açan Frankeştayn Kitabevi’nde özel bir etkinlik düzenlenecek. Bugün 19.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz gerçekleşecek etkinlikte James Joyce’un kitabı “Ulysses”ten yola çıkarak Maryam Najafi eşliğinde, katılımcılar interaktif bir edebiyat akşamı yaşayacak. “Ulysses” üzerine birkaç kelam işitmek ya da kitaptan okunan pasajlar üzerine sohbete ortak olmak isterseniz İstanbul’da da Bloomsday kutlamadık demezsiniz.