Kültür Sanat Yazmak su içer gibiydi...

Yazmak su içer gibiydi...

14.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Ruh Üşümesi”, “Romantik Bir Viyana Yazı”, “Dert Dinleme Uzmanı” ve “Fikrimin İnce Gülü”nün aralarında bulunduğu çok sayıda esere imza atan usta yazar Adalet Ağaoğlu’nun vefatının üzerinden bir yıl geçti... 91 yıllık hayatı boyunca Türk edebiyatına tiyatro, roman, deneme ve çeviri gibi farklı türlerde önemli eserler kazandıran Ağaoğlu geçtiğimiz yıl çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yummuştu.

Yazmak su içer gibiydi...

Seray Şahinler - Ağaoğlu, 23  Ekim 1929’da Ankara’da dünyaya geldi. Yazmaya çok küçük yaşlarda başladı. Ankara Kız Lisesi’nde okurken ilk şiir ve yazılarını kaleme aldı. Yazı ile ilişkisini “arkadaşlık” olarak  tanımlayan usta edebiyatçı, verdiği bir röportajda, “Öyle bir arkadaşlık ki insan bir kere başladı mı duramıyor artık. Bir yandan da yazarak öğrendiğim kadar  hiçbir yerden öğrenmedim. Yazmak, su içer gibi içimden geliyor hep” demişti.  

Haberin Devamı

1948’de yayımladığı ilk şiirinin ardından tiyatro oyunlarına da yönelen Ağaoğlu, Ankara Radyosu’nda göreve başladığı 1951’de, ilk radyo oyunu “Aşk Şarkısı”nı yazdı. Oyunlarını Türkiye’nin dört bir yanında hayat buldu. Eserleri ise Almanca, Slovakça, İngilizce, Hollandaca ve Bulgarcaya çevrildi. Ağaoğlu, kaleme aldığı oyunlarda, toplumun sorunlarına, güncel gelişmelere duyarlı bir tavır sergiledi. Adalet Ağaoğlu, 1970’lerden itibaren roman ve hikâye yazarlığına  yöneldi, “Ölmeye Yatmak” adlı ilk romanını 1973’te, “Yüksek Gerilim” adlı ilk hikâye kitabını ise 1974’te okuyucunun beğenisine sundu. Ağaoğlu kendisinden bir yıl önce hayatını kaybeden eşinin ardından “Bu kadar uzun yaşamayı hiç istemezdim, kendimden sıkıldım” demişti.