Kültür Sanat Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

25.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Hasan Âli Yücel’in Tasavvufi Dünyası ve Mevleviliği
Ahmet Güner Sayar / İnceleme / Ötüken Yayınları / Fiyatı: 5.000.000 TL.
Türk milli eğitim tarihinin en uzun soluklu ve en etkin bakanı Hasan Âli Yücel’in "manevi" dünyası üzerine bir kitap. "Hasan Âli Yücel’in manevi dünyası ve mistik eğilimlerini, kısaca subjektif bilgi kümesi içindeki tavrını günışığına çekmeden onun maddeye şekil ve biçim veren, somut hayatın meselelerine çözümler arayan akıl küresinin etraflıca kuşatılamayacağının epey zamandır bilincindeydim. (...) Ancak Hasan Âli Yücel, objektif bilgi ile subjektif bilgi kürelerini başarıyla dengelemiş nadir düşünürlerimizden biridir. Çocukluk yıllarından itibaren yetiştiği Yenikapı Mevlevihanesi’nde soluklanan ruhi - manevi havayı benimsemiş samimi bir Mevlana hayranıdır. Bu kitapta Hasan Âli Yücel’in pek bilinmeyen tasavvufi dünyasını Mevlevilikle nasıl içselleştirdiğinin hikâyesini bulacaksınız."

Çalınan Yüz
Latifa / Çeviri: İraid Samyel / İnkılap Yayınları / Roman / Fiyatı: 5.000.000 TL.
Taliban’ın Kabil’e girdiği 27 Eylül 1996 tarihinde Latifa on altı yaşındaydı ve büyük hayalleri vardı. Çabuk büyümek ve gazeci olmak istiyordu. On yedi yıldır Afganistan’ı perişan eden savaşa karşın, yaşadığı için mutluydu yine de. Ama Taliban yönetimi ele alır almaz, diğer kadınlar gibi aşağılandı, hakarete uğradı, eve kapanmak ve "çadri" giymek zorunda kaldı. "Çalınan Yüz", Latifa’nın Taliban döneminde yaşadıklarına tanıklık ediyor. Kitap, Afganistan’ın gündemden hiç düşmediği şu günlerde kadınları özellikle ilgilendirecek türden.

Üretken Tüketici
Bill Quain / Çeviri: Betül Çelik / Sistem Yayınları / Ekonomi / Fiyatı: 4.000.000 TL.
Tüketiciler dev toptan satış mağazalarında ve büyük indirim yapan e - ticaret sitelerinde daha çok para harcıyorlar. Fakat ucuza almak, daha akıllıca alışverişle mutlaka aynı şey demek değildir. "Üretken Tüketici", tüketicilerin "En sevdiğiniz mağaza, ürünlerini başkalarına önerdiğiniz için size hiç ödeme yaptı mı?", "Bir mağaza size hiç aldığınız her ürün için iskonto yaptı mı? Ya da size bir çek verdi mi?", "Bir mağaza size hiç ortaklık önerdi mi?" gibi sorular soruyor. Bu sorulara cevabınız büyük ihtimalle ‘hayır’ olsa da okumaya değer!

Zamanın Efendisi
Bülent Akyürek / Gendaş Kültür Yayınları / Roman / Fiyatı: 4.750.000 TL.
1991 yılında yayımlanan "Ve Tanrı Ağladı" romanıyla edebiyat dünyasına adım atan Bülent Akyürek’in, son romanı "Zamanın Efendisi", Gendaş Kültür Yayınları’ndan çıktı. "Gözyaşı insanın derinliklerinden gelen çaresizliğin ve insana has kozların sonuncusudur. Biri ağlamaya görsün, kendimi ona yardım etmekle yükümlü görür, sonunun çok kötüye varacağını tahmin ettiğim maceraların girdabına hesapsız dalardım. Cesaretim, ağlayan insana yardıma çalışırken, Tanrı’nın hep yanımda olduğunu düşünmemle iki kat artar..."

Çatıdaki İsa
Cemşid Bender / Berfin Yayınları / Roman / Fiyatı: 4.000.000 TL.
"Seni burada en çok rahatsız edecek olan, çan seslerini dinlemektir. Alışmadın çünkü. Ezan sesleriyle büyüdün. Her çan sesi sana, ‘Kimsin, necisin, burada işin ne?’ diye soracaktır. Yanıt vermek çok zor. Ama yadırgama bunu. Gücüne gittiğinde, işin içinden çıkamadığında kendine şunu sor: ‘Niçin iki milyon Avrupalı işçi Anadolu’da değil de; biz Anadolu çocukları buradayız?’ Sorunların temeline inmek ve çözüm yolları aramak, bunun da örgütlü mücadeleden geçtiğini anlamak, seni rahatlatacaktır..." Kitap, işçi sorunlarına değinen yeni bir çalışma.

Köycü Oktay
Selahattin Şimşek / Papirüs Yayınları / Çocuk / Fiyatı: 3.000.000 TL.
Papirüs Yayınları’nın Çocuk Kitapları dizisinden çıkan "Köycü Oktay", köyden, köy sevgisinden söz ediyor. "Selahattin Şimşek bu kitabı sizlere, özgür doğup özgür yaşayacak olan çocuklara yazdı. O da sizler gibi okumayı, yazmayı, köyü, köylüleri, köy çocuklarını çok seviyordu. Özellikle köy ve köyün o sağlam temiz havasını soluyan, gözlerinin için gülen, öğrenme istediği ile çırpınan köy çocuklarını sizlerle tanıştırmak istiyordu..." Yazarının köy yaşamına olan sevgisi, kentli çocukların da ilgisiz kalamayacağı bir kitap yaratmış.

New Left Review
Editör: Osman Akınhay / Everest Yayınları / Fiyatı: 6.500.000 TL.
Everest Yayınları New Left Review seçkisinin ikinci cildini de yayımladı. Jurgen Habermas’ın "Bir Avrupa Anayasası", Achin Vanaik’in "Hindu Fundamentalizmi İktidarda", Subcomandante Marcos’un "Biz Kendi Paradoksumuzu Anlatıyoruz", Naomi Klein’ın "Küreselleşme Karşıtı Hareket", Benedict Anderson’un "Asya Milliyetçiliği", Colette Braeckman’ın "Ruanda’da Savaş Suçları", Bertell Ollman’ın "Japonya’da İktidar ve Yakuza" ve Christopher Prendergast’ın "Dünya Edebiyatı" konulu yazıları yer alıyor seçkide. Meraklılarının kaçırmayacağı bir seçki...

Bensizbiz
Hazırlayan: Bella Habip / İthaki Yayınları / Psikoloji / Fiyatı: 9.750.000 TL.
İthaki Yayınları’nın yeni dizisi Psikanaliz Gündemi kapsamından çıkan "Bensizbiz / Topluluk Zihniyetinin Piskanalizi", kendi alanlarında uzman psikologların yazılarından oluşuyor. "...Freud sonrası psikanalistlerin üzerine eğildikleri topluluk olgusu, topluluğun salt bireydeki yansımalarıyla yetinmez; topluluğun kendine özgü psişik işleyişini de ileri sürer. Bu işleyiş uç durumlarda, tüm bireyleşmelerin önünü kesip mutlak tahakküme, yani hipnoz ilişkisine yol açar..." Bilimkurgu türündeki kitapları ile tanınan yayınevinden psikoloji meraklılarına...

Aile Mutluluğu
Lev Nikolayeviç Tolstoy / Çeviri: Mehmet Özgül / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Öykü / Fiyatı: 7.000.000 TL.
Tolstoy yapıtlarında, insan ruhunun değişimini irdeleyerek kişinin, içsel varlığının zenginleşmesini, en başta ahlâksal olgunluğa erişmesini dile getirir. Kitapta yer alan "Tipi", "İki Süvari Subayı", "Üç Ölüm", "Polikuşka", "Efendi ile Uşağı", "Korney Vasilyev", "Çilekler" adlarındaki öyküler Tolstoy’un neredeyse bütün yazarlık dönemini kapsar, bu süreç içerisinde değişen görüş ve düşüncelerini yansıtır. Tolstoy Rus yazarlarının yanı sıra dünya edebiyatını da derinden etkilemiş bir isim.

Eğitimde Etik
Felicity Haynes / Çeviri: Semra Kunt Akbaş / Ayrıntı Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 9.500.000 TL.
Yazar kitabında eğitim uygulamalarında ortaya çıkan etik sorunları ve ahlâki yargının ölçütlerine ilişkin soruları hem teorik hem de pratik düzlemde ele alıyor. Kitap, eğitimcilerin ve öğrencilerin kendi anlayış ve uygulamalarının etik yönü üzerinde düşünmesine yardım etmek ve onlara, çok farklı varsayımları olabilecek insanlarla diyalog kurarken eylemlerinin uygunluğunu tartışma fırsatı vermek üzere tasarlanmış. Haynes kitabında her birimizi eylemlerimizde tutarlı olmaya sonuçlarını göz önünde bulundurmaya çağırıyor.

Belşazzar’ın Kızı
Barbara Nadel / Çeviri: Mehmet Harmancı / Oğlak Yayınları / Polisiye / Fiyatı: 9.500.000 TL.
İstanbul’un eski Yahudi mahallesi Balat’ta bir Yahudi vahşi bir cinayete kurban gider. Görünüşe göre cinayet ırkçı nedenlerle işlenmiştir. Çünkü duvarda yaşlı adamın kanıyla çizilmiş bir gamalı haç bulunmuştur. Ama biri, görünüşe aldanmak konusunda o kadar da istekli değildir. Altıncı hissi yüzünden bir cadı olduğu bile söyleyen Arnavut bir annenin oğlu, Müfettiş Çetin İlkmen. Kanıtlar İkmen ve yardımcısı Süleyman’ı iki kişiye götürür: Biri, İngilizce öğretmeni Robert Cornelius, diğeri Nazi sempatizanı, emekli bir iş adamı olan Reinhold Smits.

Kilidi Sırlı Anahtar
Baki Koşar / Çiviyazıları Yayınları / Roman / Fiyatı: 5.300.000 TL.
Hayatlarımızın birbiriyle kesişen kavşaklarında çoğu kere acı, kimi zaman buruk da olsa mutluluk vardı... Anladım ki "azınlık" olan herkes, hayatın ve dünyanın neresinde olursa olsun, neresinde durursa dursun nihayetinde "azınlıkötır ve en küçük bir ayrıntıda, sıradan bir kıvrımda veya alelade bir diyalogda, bunu bir yazgı gibi taşımak zorunda olduğunu bazen yüreği sızlayarak, bazen sarsılarak bazen de öleyazarak kavrar...

Cımbızın Çektikleri
Müge İplikçi - Ümran Kartal / Deneme / Varlık Yayınları / Fiyatı: 5.000.000 TL.
Kadınlara, kadınlık durumlarına bakan bu kitabı oluşturan on altı metinde temizlikten Internet’e, depremden annelik durumuna, tatilden magazine birçok konuya değiniliyor. Görünmeyeni, aslında görünmek istenmeyeni görünür kılmayı amaçlayan bu metinlerde önemli olan yanıt vermek değil soru sormak, toplumsal cinsiyet kavramının eksik olmadığı bir görme biçimi yaratmak.

Olmanın Halleri
Sina Akyol / Şiir / Everest Yayınları / Fiyatı: 3.250.000 TL.
Şairin "Çalık" isimli şiiri: "Ay dolanır hanede / on dört ayrı odada / biz ışığa kesmişken / ışık bize olmuşken / ay dolanır hanede / hane güzel kıpraşır / biz bize köpeğiz ya / ağzımız da ısırır. / Nefis... dilin damağın / ruhudur öpüşmek; diş... / ısırgan diş -bana kurt / gibi ulur; işte ay / bulut içre on dört / kerre öptüm, ağzımı. / Ağzıma bakır / çalığı oldum.


Genel Sosyoloji Kitapları
Bilgi Kültürü: Yeni Bilgi Sosyolojisi
E. Doyle McCarhy / Çeviri: Figen Yılmaz / Çiviyazıları Yayınları / Fiyatı: 6.400.000 TL.
Marksist, Fransız yapısalcı ve Amerikan yaratcı geleneklere dayanan heyecanlı, kolay anlaşılır biçimde dile getirilen ve bilgi sosyolojisine giriş niteliği taşıyan kitap, alanında klasik metinlere yepyeni bir bakış açısı kazandırıyor. Eserde güçlü kültürel eğilimler, anlamlar ve ulamlar yaratmak üzere kültür içinde çeşitli bilgi türlerinin birlikte çalıştığı vurgulanıyor. Kitle iletişim araçlarının biçim ve imgelerinin kültürel etkileri, çağdaş bilgi ve uygulama türleri olarak bilimin, tıbbın ve hukukun üstünlüğü inceleniyor.

Yeniden Sosyoloji
Korkut Tuna / Karakutu Yayınları / Fiyatı: 8.100.000 TL.
Prof. Dr. Korkut Tuna, dünyadaki gelişmeler karşısında bunalarak pes etmek yerine yeniden güç ve imkân bulmanın kaynağının sosyolojide olduğuna inanıyor ve bunun reçetesini "Yeniden Sosyoloji" isimli kitabında sunuyor. "Yeniden Sosyoloji" bir yerlere yamanmanın aracı değil, yeniden kendimizi bulmamız, kendi sorunlarımıza ama bu defa yeni dünya koşulları çerçevesinde kendimizin cevap bulabileceği bir arayışın, tekrar varolmanın yollarının araştırıldığı bir eser.

Statü
Bryan S. Turner / Çeviri: Kemal İnal / Ütopya Yayınları / Fiyatı: 3.500.000 TL.
"Statü", klasik sosyolojide temel bir kavram ve toplumsal yapının önemli bir özelliği olmasına rağmen, çağdaş toplumsal kuramda çok eleştirilmiş ve bir ölçüde Marksist ekonomik sınıf kavramının yerine kullanılmıştır. Turner’in analizi, kitlesel tüketimin kültürel ayrım üzerine olan etkileri ile üst ve altkültürler arasındaki geleneksel mücadele açısından postmodernizmin içermelerinin göz önüne alınmasıyla sonuçlanmaktadır.

Türkiye’de Sekülarizm ve Modernlik
Andrew Davison / Çeviri: Tuncay Birkan / İletişim Yayınları / Fiyatı: 10.000.000 TL.
Türkiye’nin modernleşme sürecinin kilit aşamalarını ele alan bu kitapta Anrew Davison, siyaset biliminde hermenötik analizin yararlı olduğunu ortaya koyuyor. Önce hermenötik analizin teorik temellerine ve uygulama alanlarına açıklık getiriliyor, ardından Türkiye’nin deneyimi alternatif çerçevesine yerleştiriliyor. Yazar, yorumlayıcı yaklaşımın toplumsal gelişmeleri yalnızca anlamak değil, açıklamak açısından da işe yarar olduğunu vurguluyor.






KÜLTÜR & SANAT