İstanbul KULUÇKA MERKEZİNDE GELECEĞİN BILL GATES VE STEVE JOBS’LARI YETİŞECEK

KULUÇKA MERKEZİNDE GELECEĞİN BILL GATES VE STEVE JOBS’LARI YETİŞECEK

21.02.2014 - 16:13 | Son Güncellenme:

.

KULUÇKA MERKEZİNDE GELECEĞİN BILL GATES VE STEVE JOBS’LARI YETİŞECEK

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark Kuluçka Merkezi, tıp, ulaşım, mekatronik, bilgisayar, elektronik gibi farklı alanlarda ileri teknoloji ürünleri geliştirerek, geleceğin Bill Gates, Steve Jobs’larını yetiştirmeyi hedefliyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark A.Ş. tarafından genç girişimcilerin desteklenmesi amacıyla oluşturulan kuluçka merkezleri düzenlenen törenle hizmete girdi. Merkezin açılışına YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, YTÜ Teknopark Genel Müdürü Dr. Mahmut Karaman, YTÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü ve Teknopark Eğitim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hakan Karataş, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Mesut Güner, Kuluçka Merkezi’ndeki 36 kuluçka firması yetkilileri ile Teknopark’ta faaliyet gösteren Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’in de aralarında bulunduğu firmaların üst düzey temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör İsmail Yüksek, üniversite rektörü olduğunda hayal ettiği projeyi gerçekleştirdiğini söyledi. Teknopark hakkında rakamsal bilgiler veren İsmail Yüksek, “Yıldız Teknopark’ta 200’e yakın firma var. 2 bin 500’ün üzerinde Ar-Ge mühendisi çalışmakta. Bunlar bize dışarıdan gelen misafir firmalar. Bir de kendi içimizde bu firmalarla işbirliği yapan 150’ye yakın danışman hocamız, yüzlerce öğrencimiz hem firmalarda staj yaparak hem de mezun olduklarında iş fırsatı bulmuş durumdalar. Yıldız Teknik Üniversitesi teknoloji transfer ofisi desteği alan Türkiye’deki ilk 10 üniversiteden bir tanesi. Bu üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek için oluşturulmuş devlet tarafından desteklenen ofistir” dedi.
Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliği önemine dikkat çeken Yüksek, söz konusu birlik ve beraberliği sağlamak için harekete geçmek gerektiğini ifade etti. Ülkemizin yazılım sektörü potansiyeline değinen Yüksek, konuşmasına şöyle devam etti:
“İş açısından, bölüşülecek pasta açısından o kadar güzel ortam var ki, biz birbirimizi kıskanarak değil, birbirimizle beraber olarak çalışmalıyız. Türkiye’de sürekli konuşulan konu üniversite-sanayi iş birliği. Bizim kendi üniversiteler arasında işbirliği var mı? Sanayicilerimiz arasında işbirliği var mı? Önce onu sağlayalım, daha sonra üniversite-sanayi işbirliğini sağlarız. Ülkemizin en büyük eksikliği olan bu birlik ve beraberlik konusunda bir şeyler yapmamız lazım. Burada 200 firma var. Eğer bu firmalar güçlerini birleştirirlerse dünya yazılım sektöründe Türkiye’nin 3 milyar dolar olan kapasitesini 15-20 milyar dolara çıkarabiliriz. Yazılım sektörü Türkiye’de önemli bir açılım.”
Konuşmaların ardından Rektör Yüksek ve beraberinde heyet, Teknopark Kuluçka Merkezi'nin açılışını gerçekleştirerek projeler hakkında bilgiler aldı. Kuluçka Merkezi’nin en dikkat çekici projelerinden biri olan ‘dokunma hissine sahip yapay deri çalışmasının’ sahibi Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin ise katılımcılara bilgiler verdi. Çalışmasının yapay protezler ve uzuv kaybına uğramış insanlar için olduğunu belirten Büyükşahin, protezlerin dokunma hissine sahip yapay deriyle kaplandıktan sonra verilen beyne aktarılıp insanların yapay uzuvlarını kendi uzuvları gibi hissetmelerini sağlayan teknoloji üzerinde çalıştığını söyledi.

Yazarlar