Gündem ‘Kumar adası’ imajı yıkılacak

‘Kumar adası’ imajı yıkılacak

01.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin turizminde önemli bir yeri olan kumarhaneler nedeniyle oluşan, “Kumar Adası” imajını yıkmak için harekete geçildi.

‘Kumar adası’  imajı yıkılacak

Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin işbirliği ile KKTC turizminin kültürel açıdan çeşitlendirilmesi için yeni bir adım atıldı. “Vakıf Şehir: Lefkoşa” projesi, 15 Nisan’da KKTC’de düzenlenecek etkinlikle yaşama geçirilecek.

Haberin Devamı

Vakıflar Genel Müdürlüğü, yüzde 70’ine sahip bulunduğu Osmanlı eserlerinin bir çoğunun restorasyonunu tamamladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2014’ten itibaren Türkiye Rehberler Birliği ile işbirliği içinde başlatılan vakıf medeniyeti eğitim seminerleri kapsamında, Türkiye ile KKTC’de kokartlı olarak çalışan bin profesyonel rehbere eğitim verildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin işbirliği içinde yürütülen çalışmalar sonucunda da, “Vakıf Şehir: lefkoşa” turu projesi hazırlandı. Tur, tarihi nitelikteki 26 eser üzerine oluşturuldu. Turizm Haftası ile Kuzey Kıbrıs’ta Vakıflar Haftası’nın da başladığı 15 Nisan günü tur yürüyüşü, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun da katılacağı etkinlikle başlatılacak. Projede, “Vakıf Şehir: Lefkoşa” turunun güzergâhı şöyle anlatıldı:

Haberin Devamı

- Tur, Çetinkaya Kulübü yanında başlayacak. .

- Ermeni Kilisesi güzergâhı takip edilerek Arabahmet Camii’ne girilecek.

- Derviş Paşa Konağı Müzesi ziyaret edilecek.

- Lokmacı barikatından Rum kesimi gösterilecek.

- Lefke Hanı’nda Vakıflar İdaresi’ne ait restoranda öğle yemeği.

- Doktor Fazıl Küçük Müzesi gezildikten sonra Mevlevihane Müzesi ziyaret edilecek. Girne kapısında tur sona erecek.

Kumarcılar Hanı

KKTC turizminin çeşitlendirilmesini amaçlayan proje kapsamında, gezilecek eserlerden birinin Kumarcılar Hanı adını taşıması ilginç bir tesadüf oluşturdu. Yapılan araştırmada hanın tarihi belgelerindeki adının “semerciler” anlamına gelen “Kumari Han” olduğu anlaşıldı. Hanın “Kumari” olan adının zaman içinde halk arasında Kumarcılar Hanı’na dönüştüğü saptandı. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Kıbrıs Vakıf İdaresi yöneticilerinden hanın adının değiştirilip değiştirilemeyeceğini sordu.