Ekonomi Kur oyunları!

Kur oyunları!

25.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, 3.42’ye çıkan doları frenlemek için 34 ay sonra ilk faiz artışına imza attı. Çifte faiz artışı hamlesine likidite desteği de eklendi. Kur 3.36 TL’ye gerilemişti ki, Avrupa’dan gelen Türkiye kararı piyasalarda satış getirdi

Kur oyunları

Dolar kurundaki hızlı yükselişle birlikte gözlerin çevrildiği Merkez Bankası etkili bir adım atarak 34 ay sonra çifte faiz artışı gerçekleştirdi. Döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğunu söyleyen Merkez Bankası, politika faizinde 50, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık artırım gerçekleştirdi. Banka politika faizini yüzde 7.5’ten yüzde 8’e yükseltti. Koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 8.25’ten yüzde 8.5’e çekti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası faiz oranlarının yanı sıra yabancı para zorunlu karşılık oranlarında da tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirime yöneldi. Söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış oldu. Bu hareketi ile Merkez Bankası, beklentilerin üzerinde bir faiz artışı gerçekleştirerek piyasaya olumlu mesaj verdi.
Piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puanlık bir artışın gerçekleşmesi aynı etkiyi yaratmayabilirdi. Zira bunun etkisi kurlarda da kendisini gösterdi. Sabah saatlerinde 3.42’li seviyeye çıkan dolar/TL kuru Merkez Bankası’nın faiz kararının hemen ardından hızla 3.36’lı seviyelere geriledi.

Kur oyunları

AP kararının etkisi

Faiz kararıyla aynı sürelerde haber akışında görülen Avrupa Parlamentosu (AP) kararı bir anda yeniden tansiyonu yükseltti. AP, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması yönünde tavsiye kararı aldı.

Haberin Devamı

Kur yeniden 3.41’in üzerine çıktı. Saat 15:52’de ise kurda 3.44 seviyesi görüldü. Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranı 295.47 seviyesine yükseldi. AP kararının Aralık ayında, AB liderlerinin önüne gitmesi ve nihai kararın verilmesi beklenecek.

Yabancı ‘satış’ yapıyor

Kur oyunları

Yurtdışında yerleşik kişiler, 18 Kasım ile biten haftada net 201 milyon dolarlık hisse senedi sattı. Merkez Bankası tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklandı. Buna göre, yurtdışında yerleşik kişiler, aynı hafta net 201.4 milyon dolarlık hisse senedi, 371.6 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 42.3 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu (ÖST) sattı.

Yurtdışında yerleşik kişilerin bir önceki hafta 38 milyar 89 milyon dolar olan hisse senedi stoku, 18 Kasım haftasında gerçekleştirilen satış ve hisse senedi değerlerindeki azalışla 36 milyar 456 milyon dolara geriledi.

Yurtdışında yerleşik kişilerin DİBS stoku, aynı dönemde yapılan 371,6 milyon dolarlık net satış, DİBS değerlerindeki düşüş ve dolar kurundaki yükselişle 31 milyar 551 milyon dolardan 29 milyar 735 milyon dolara indi. Söz konusu dönemde yurtdışı yerleşik kişilerin ÖST stokları ise gerçekleştirdikleri 42. milyon dolarlık net satışla 918.6 milyon dolardan 876.3 milyon dolara geriledi.

Haberin Devamı

Dolarda ‘3.40’lar kalıcı olmayabilir

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ile başlayan fon çıkışlarının AP kararı sonrasında artabileceği ve yeni fonların Türkiye’ye çekilmede zorlanılacağı kaygısı piyasalardaki risk algısını yükseltiyor. AP kararı sonrasında kurdaki hızlı tırmanış rekor seviyelerin test edilmesine neden oldu. 3.44’lü seviyeler görüldü. Piyasalarda fiyatların dengelenmesi için tansiyonun düşmesi AP kararına ilişkin gelişmeler yurtdışı ve yurtiçi veri akışı izlenecektir.

Dolar kurunda 3.43 seviyesinin üzerinde 3.45 ve 3.50 seviyeleri güçlü dirençler. Geri çekilmelerde dengelenme 3.35-3.30 aralığında gerçekleşebilir. Kurda 3.40’ın test edilmesi ile birlikte yükseliş dalgasındaki hedef seviye test edilmiş oldu. Bundan sonraki hareketler uzatmalar. Bunlar sıçramalar şeklinde gerçekleşebilir. Ancak 3.40’ın üzerindeki hareket kalıcı olmayacaktır. Risk algısını artıran gelişmeler kurun oynaklığının yukarı yönde körükleyebilir. Bu seviyelerden sonra spekülatif işlemlere karşı temkinli hareket edilmeli. 3,40’ın üzerinde kalıcı bir fiyat hareketi gerçekleşirse çok daha ivmeli bir hareketle karşılaşılabilir. Bu da yabancı kurum raporlarında dile getirilen 3.70’leri gündeme getirebilir. Bu nedenle dövizde kritik ayırımdayız. Hareketin yönü önümüzdeki günlerde netleşmiş olacak.