Gündem Kurbağalıdere 3 yıldır ıslah edilemiyor

Kurbağalıdere 3 yıldır ıslah edilemiyor

18.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadıköy’ün geçmeyen başağrısı Kurbağalıdere’deki çalışmalar son günlerde hızlandı ama kötü koku bitmedi. Üç yıldır ıslah çalışmaları süren dereden bugüne kadar 62 bin metreküp balçık çıkarıldı

Kurbağalıdere 3 yıldır ıslah edilemiyor

Kadıköy’ün çözülemeyen sorunu Kurbağalıdere’deki çalışmalar son günlerde hızlanmış durumda ancak koku hâlâ devam ediyor. Dere dibindeki balçığı çıkaran 30 metrelik tarama gemisi ‘Kazar 6’ ve çıkan balçığı taşıyan ‘Dökü 9’ ve ‘Dökü 10’ adlı gemiler sabahın erken saatlerinde çalışmalara başlıyor.

Haberin Devamı

Kadıköylülerin tepkisini çeken derede çalışmalar hızlanmış olsa da sorun bitmiş değil. Şimdi de dereyle ilgili yeni bir ihale gündemde. Şu anda ihale sahibi olan ÖZKA İnşaat ve AKM Yapı’nın Proje Müdürü Sinan Selçuk Togay, deredeki sıkıntının bitip bitmemesinin yeni bir ihaleye bağlı olduğunu söylüyor.

Üçüncü yıl geride kaldı

Kadıköy ve çevre semt sakinleri yıllardır Kurbağalıdere’nin yaydığı pis kokudan ve dere yüzeyindeki gri kabarcıkların yarattığı kötü görüntüden rahatsız. Kadıköy ve çevre semtlerin atıklarının dereyi açık kanalizasyon haline getirmesinin ardından derede başlatılan ıslah çalışmaları üçüncü yılı geride bıraktı.

Daha önce 4 kez ihaleye çıkan Kurbağalıdere’de şimdi yeni bir ihale gündemde. İhaleyi alan ÖZKA İnşaat ve AKM Yapı’nın 2012’den beri yürüttüğü çalışmaların 3 yıldır sonuç vermemesinin ardından, Kurbağalıdere ıslah çalışmasını yürüten firmanın Proje Müdürü Sinan Selçuk Togay, yeni bir ihalenin gündemde olduğunu söyleyerek Milliyet’e şu açıklamalarda bulundu: “Çalışmalar hızla devam ediyor. Koku biraz daha devam edecek, çünkü aşağıdan balçık çıkarılıyor. Temizlik bittikten sonra koku tamamen biter. Tünel Sondaj Makineleri ile yaptığımız çalışmalar 12’inci ayda bitecek, hedeflediğimiz o. Atık suyun Moda kollektrönüne göderilmesi, bütün ağırlığı ona verdik. Yeni projeye göre dere yapımı devam ediyor. Kurbağalıdere için yeni bir ihale söz konusu. Derenin tamamen bitmesi ihaleye bağlı.”

Haberin Devamı

Toplamda dere dibinden 62 bin metreküp balçık çıktığını söyleyen Togay, “Balçık dipten çıkarılıyor, dere temizleniyor. Temizlik bittikten sonra koku bitecek” diye ekledi.

Temiz deniz suyu dereye veriliyor
İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından başlatılan temizlik çalışması son günlerde hızlı bir şekilde devam ediyor. 30 metrelik tarama gemisi ‘Kazar 6’ 12 metre derinliğe kadar inerek dere dibindeki balçığı çıkarırken, ‘Dökü 9’ ve ‘Dökü 10’ çıkan balçığı taşıyor. Kurbağalıdere’nin denizle birleştiği Kalamış’ta ise Alkor 3 gemisi dereyi derinleştirme çalışması yapıyor. İSKİ’ye ait pompalar dereden aldığı atık suyu kolektörlerine verirken, itfaiyenin kurduğu sistem de Kalamış’tan alınan temiz deniz suyunu pompayla dereye veriyor.