Gündem Kurbağalıdere artık ‘balıklı dere’ oldu

Kurbağalıdere artık ‘balıklı dere’ oldu

29.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıllardır Kadıköylüleri bezdiren ünlü Kurbağalıdere, ıslah çalışmaları henüz bitmeden büyük değişim yaşıyor. Kapkara rengi yavaş yavaş açık maviye dönüşen derede martılar ve karabatakların ardından balık bile görülmeye başladı

Kurbağalıdere artık ‘balıklı dere’ oldu

Kadıköylülerin yıllardır en büyük kâbusu olan ve çevreye yaydığı pis koku ve kapkara görüntüsüyle bilinen Kurbağalıdere’de şaşırtan bir değişim yaşanıyor. Yaklaşık 3 yıldır süren ıslah çalışmasıyla derenin rengi artık açık maviye dönerken etrafa da hiç koku yayılmıyor. Karabatak ve martı gibi deniz kuşları derenin her yerinde görülüyor. Yaklaşık 280 bin ton balçık ve dip çamuru toplanan dereye sürekli deniz suyu veriliyor. Büyükşehir Belediyesi adına ıslah çalışmalarını yapan Sinan Selçuk, “Temmuz 2017’de proje tamamlandığında 800 bin ton hafriyat kaldırmış olacağız” dedi.
3 metre dibi görünüyor
İstanbul’un en ünlü ve nostaljik değerlerinden olan Kadıköy’deki Kurbağalıdere’de herkesi şaşırtan bir değişim yaşanıyor.
Kapkara görüntü ve yaz aylarında 7 kilometre uzaktan bile hissedilen kötü koku artık yerini mavi akan bir dereye bıraktı.
Derenin hemen her yerinde martı ve karabatak gibi deniz kuşları uçmaya başladı. Çevre sakinleri sabah erken saatlerde kefal ve gümüş sürülerinin derede gezdiğini söyledi. Üç metre derinliğe kadar dibi bile gözüken Kurbağalıdere’de temizlik ve ıslah çalışmaları Nisan 2013’te başlamıştı. Dibe çökerek balçığa dönüşen kanalizasyon atıkları, 3.5 yıl boyunca yüzer kepçelerle toplandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vidanjör ve tekne üzerindeki kepçe ile yaklaşık 280 bin ton atığı çıkardı.
Dereye boşalan kanalizasyon sistemi de İSKİ’nin Moda Arıtma Tesisi’ne yönlendirilerek dereye kanalizasyon girişi engellendi. İBB adına ıslah çalışmalarını yürüten Özka İnşaat da dere yatağını genişleterek temizledi.
Deniz suyu pompalanıyor
Öte yandan Marmara’dan saatte bin 200 metreküp temiz deniz suyu dereye verildi. Yüksek basınçla dereye getirilen deniz suyu kirli suyun yerini alırken, rengini de siyahtan maviye çevirdi. Temiz deniz suyu zamanla zararlı bakterileri yok ederken derenin döküldüğü yerden akıntıyla giren deniz suyu doğal şekilde yardım etti. Tüm bu gelişmelerle Kurbağalıdere kötü koku ve koyu siyah renginden kurtuldu.
Derede balık satışı başladı
Kurbağalıdere üzerinde bulunan Kadıköy Balıkçı Kooperatifi de temizlik çalışmalarının ardından balık satışlarına başladıklarını belitti. 75’i balıkçı, 100’ün üzerinde tekneye ev sahipliği yapan derenin artık mavi görüntüsüyle insanları kendine çektiğini belirten Kadıköy Balıkçı Kooperatifi’nden Yıldırım Büyükkonak, “Tekneler artık sabah erkenden denize açılıyor ve tuttukları balıkları dere kenarına getirerek satıyor. Koku ve kötü görüntü olmadığı için insanlar da taze balıklara rağbet ediyor. Dereyi mavi gördükçe mutlu oluyoruz” dedi.
Dere yatağı yenilendi
Özka İnşaat Proje sorumlusu Sinan Selçuk, “Derenin yatağını yeniledik, şelaleler yaptık. 2017 Temmuz ayında proje tamamlandığında 800 bin ton hafriyat kaldırmış olacağız. Dere artık eskisi gibi mavi olacak. Balıklara yuva olacak ve insanların gelmek için heyecan duyduğu bir yer olacak” dedi.