Gündem Kurbağalıdere atıkları mercanları öldürüyor

Kurbağalıdere atıkları mercanları öldürüyor

24.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kurbağalıdere’den çıkarılan balçığın döküldüğü Yassıada ve Sivriada açıklarında mercanların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı

Kurbağalıdere atıkları  mercanları öldürüyor

Kurbağalıdere’nin tabanından çıkartılan şehir atıklarının bir süre Yassıada ve Sivriada açıklarına bırakılması Marmara denizinde halen yaşayan mercanları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Adaların derinliklerinde sadece Akdeniz’de görülen mercan topluluklarının yaşadığını belirten İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, “Büyükada’nın arkasındaki ve Yassıada’daki mercan topluluklarının bir kısmının zaten öldüğünü biliyorduk. Eğer yoğun balçık çökelmesi devam ederse, Prens Adaları’nın çevresinde ne yazık ki hiçbir mercan türü hayatta kalamaz” dedi.

Haberin Devamı

Kurbağalıdere’nin tabanından çıkartılan şehir atıklarının Yassıada ve Sivriada açıklarından Marmara Denizi’ne boşaltılmasının büyük tepki çekmesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışmaları durdurmuştu. Fakat 15-20 gün içinde yüzlerce ton kanalizasyon atığının Marmara’yaboşaltılmasının derinlerdeki mercanları olumsuz etkilediği belirtildi.

Bol ama tehdit altında

Doktora tezini Marmara’da yaşayan endemik mercan topluluklarını araştırarak yapan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, Akdeniz’e özgü mercan topluluklarının Marmara’da tüm olumsuzluklara rağmen halen bol olduğunu ama tehdit altında olduklarını belirtti. Mercan ve gorgonların deniz ekosisteminin devamı için çok önemli olduğunu ve pek çok balık türünün yumurtlama alanında bulunduğunu belirten Dr. Eryalçın, Marmara’da gözlenen bazı türlerinin Akdeniz havzası dışında dünyanın hiçbir denizinde görülmediğini ekledi. Dr. Eryalçın, “Özellikle 2 tür mercan derin denizde yaşamasına rağmen Marmara’da sığ sularda ve kısmen bol bulunuyor. Yani Akdeniz’de 50 metrede gözlenen mercan türleri Marmara denizinde 20 metrelerde yaşıyor. İtalya ve Fransa kıyılarında çok ender olarak ve çok derinlerde görülen olan ‘çalı mercanı’ bile Adalar’ın çevresinde bulunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Balçık, mercanı öldürür

Dr. Eryalçın, denizde aşırı kum, çamur ve balçık bulunmasının mercan topluluklarının üzerini kaplayarak yok edeceğini belirterek, “Nefes alamayan ve beslenemeyen mercan dokularını kaybederek ölür. Birkaç hafta önce Balıkçı Adası ve Yassıada’daki mercan topluluklarına yaptığımız dalışlarda bu örtülme ve tıkanmanın başladığını, birçoğunun öldüğünü belirledik. Bu yoğun balçık çökelmesi Prens Adaları kıyılarında devam ederse, ne yazık ki hiçbir mercan türü hayatta kalamaz” dedi.