Ekonomi Küresel iyimserlik borsayı yükseltti

Küresel iyimserlik borsayı yükseltti

28.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Japonya’nın ekonomiyi destekleyecek yeni teşvik paketinin küresel risk iştahını desteklemesiyle gelişmekte olan ülke borsaları 11 ayın zirvesinde işlem görürken; geçen hafta sert gerileyen Türk hisse senetleri mevcut fiyat seviyelerinin alım fırsatı olarak değerlendirilmesinin de etkisiyle yükseldi.

Küresel iyimserlik borsayı yükseltti

BIST-100 Endeksi günü yüzde 1.88 primle 75,075.70 puanda tamamladı.

Endeks geçen hafta boyunca darbe girişimi, sonrasında ilan edilen OHAL ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarıyla sert gerilemiş; haftalık kayıp yüzde 13’ü geçmişti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, hükümetin ekonomiyi desteklemek amacıyla 265 milyar doların üzerinde değere sahip bir destek paketi hazırladığını açıklarken; haberin ardından gelişmekte olan ülke borsaları 11 ayın zirvesinde hareketediyor.

Dolar kuru stabil seyrediyor

Darbe girişimi, olağanüstü hal (OHAL) ilanı, S&P’nin kredi notu indirimi ve indirimlerin devam edebileceği endişeleriyle geçen hafta sert satış baskısı altında kalan kur ve faizde hafta başından beri kısmen daha stabil bir seyir yaşanıyor.

Dolar/TL’nin geçen hafta 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7’ye ulaşmıştı. Dün akşam saatlerinde bu kayıp yüzde 5 seviyelerine kadar geriledi.

Dün sabah güne 3.04 civarında başlayan dolar/TL, saat 18.00 itibarıyla 3.0322/3.0347 seviyesinde işlem gördü.