Gündem Kürk Mantolu Madonna için bir oda

Kürk Mantolu Madonna için bir oda

04.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tabanlıoğlu Mimarlık, Londra Tasarım Festivali’ne Sabahattin Ali’nin büyük romanı için yaptığı bir enstalasyonla katılıyor

Kürk Mantolu Madonna için  bir oda

Tabanlıoğlu Mimarlık, 17-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Londra Tasarım Festivali’ne Sabahattin Ali’nin ünlü romanı ‘Kürk Mantolu Madonna’ için yaptığı bir tasarımla katılacak. ‘Beloved / Reading Room’ adlı tasarım, 13 metre uzunluğunda aynalı bir siyah kutu olarak tanımlanabilir.

Haberin Devamı

Festivalin sitesine yaptığı açıklamalarda Murat Tabanlıoğlu, ‘Kürk Mantolu Madonna’nın Türk edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli eserlerinden olduğunu belirtiyor: “Yayımlandıktan 73 yıl sonra kısa süre önce İngilizceye çevrilen romanı, Londra’da yeni kitlelerle tanıştırmak istedik.”

Kitaptaki hayat

Ziyaretçiler, ayna üzerindeki çatlaklardan bakarak, romanın önemli sahnelerinin sinema teknikleri, nesneler, metinler, ışık ve sesle canlandırılmasına tanık olabilecekler. Murat Tabanlıoğlu enstalasyonu “insan beyninin bir kitabı okurken hayal etme şeklinin fiziksel ve çok duyulu bir temsili” diye tanımlıyor ve eserin edebiyat, tutku ve insan olma halinin kutlanması olduğunu söylüyor.

Tasarımın mekânı için Victoria and Albert Müzesi, Ortaçağ ve Rönesans galerisindeki köprü seçildi. Murat Tabanlıoğlu “Romanın ana fikri, insanların ilk görünüşleriyle değerlendirilmemesi gerektiği. Bizim enstalasyonumuz da ilk bakışta kocaman siyah bir kutu olarak gözüküyor. Yakınına gelip içine baktığınızda kitabın içindeki hayata tanık oluyorsunuz” diyor.
Sabahattin Ali’nin çok satanlar listelerinde yerini koruyan ve 1930’larda geçen bir aşk hikâyesine odaklanan romanı, mayıs ayında İngilizcede Maureen Freely’nin çevirisiyle yayımlanmıştı.