Gündem Kurtuluş hareketi başlattılar

Kurtuluş hareketi başlattılar

21.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kendilerine İslam Devleti adını veren IŞİD’in katliamlarına hedef olan Ezidiler, ailelerini güvenli bölgeye götürdükten sonra Sincar’a geri dönüp silahlandı. Konuştuğumuz bir Ezidi anlattı: Dayanacak gücümüz yoktu. Ellerimiz boştu. Silahımız yoktu ve böylece topluca kırıldık.

Kurtuluş hareketi başlattılar

Musul’u işgal ettikten sonra Ezidi kasaba ve köylerini hedef alan IŞİD’den kurtulan Ezidiler, inançları nedeniyle şiddete karşı olmalarına rağmen, savunma amaçlı olarak Ezidi Kurtuluş Hareketi’ni oluşturdu. Dağda kısa süreli silah kullanma ve savaş eğitimi verilen ve aralarında kadınların da bulunduğu Ezidiler, daha sonra IŞİD’le savaşmak için cepheye gönderiliyor.
Sincar Dağı’nda mahsur kalan aileler, Rojava-Irak Kürdistan bölgesi arasında bulunan Smelka bölgesinden Zaho’ya ulaştrılıyor. Smelka sınır kapısının Zaho tarafı peşmerge, Rojava tarafı ise Cizre Kantonu’nun kontrolünde. Sincar’a giden bütün yolların IŞİD tarafından ele geçirilmesi nedeniyle geçişler Rojava üzerinden yapılıyor.
Biz de Şengal’a gitmek için Kürdistan Bölgesi Semalka kapısından tekne ile Rojava bölgesine geçtik. Rojava bölgesine girerken, bizi PYD’li kadın gümrük görevlileri karşıladı. YPG’nin kontrolündeki gümrük kapısındaki resmi işlemlerden sonra Hıristiyan azınlığın da yaşadığı Derik ilçesi üzerinden petrol bölgesi Rimelan üzerinden Şengal’e geçiliyor.
Üçgende alarm
Rojava’nın Derik ilçesinden Zaho yönüne giderken Türkiye, Suriye ve Irak sınırının birleştiği noktaya paralel yol alıyoruz. 3 ülke sınırının kesiştiği noktada Türk askerinin yanı sıra peşmerge ve YPG’nin de sınırda alarma geçtiğine tanık oluyoruz.
YPG’nin Şengal Dağı ve çevresinde denetimi ele geçirmesinin ardından bölgede kalan ve savaşmak için birçok yerden dağlık alana gelen aralarında kadın ve genç kızların da olduğu çok sayıda Ezidi genç, silah kuşanarak IŞİD’e karşı savaşan YPG’ye katıldı. “Ezidi Kurtuluş Hareketi” adı altında örgütlenen silahlı Ezidileri YPG eğitiyor.
Dağda kısa süreli silah kullanma ve savaş eğitimi verilen ve aralarında kadınların da bulunduğu Ezidiler, daha sonra IŞİD’le savaşmak için cepheye gönderiliyor.
Sarya Hero Reş ve Dilşat Azat adlı Ezidi gençleri, IŞİD’in saldırısında çok sayıda Ezidi’nin kaçarak kurtulmaya çalıştığını, ancak ata topraklarının savunması için kendilerin silah alarak YPG’nin yanında savaşma kararı aldığını söyledi. Azad’ın belirttiğine göre Ezidi silahlı birliklerin IŞİD’e karşı üç bölgede savaşıyor.
Seferberlik çağrısı
Katliamdan kaçarak, Irak, Suriye ve Türkiye’ye sığınan Ezidilere, “Ezidi halkının kurtuluşu için savaşın” çağrısı yapıldı. Sincar Dağı’nın yamacında görüştüğümüz Mala Zero aşireti lideri Bedel Helef Kasım, Dever ve Sinun bölgesinde aşiretin YPG ile birlikte IŞİD’e karşı silahlanıp savaştığını söyledi. Halef, “Silah, cephane ve yiyecek eksiğimiz var. Şu an kamplarda kalan Ezidi gençlere çağrı yapıyoruz.
Kamplarda çocuklarını ve eşlerinin güvenliğini sağladıktan sonra bizimle direnişe katılsınlar” dedi. Kasım, ayrıca “Dayanacak gücümüz yoktu. Ellerimiz boştu. Silahımız yoktu ve böylece topluca kırıldık. Şimdi silahlandık. Ölsek de Şengal Dağı’nı bırakmayız. Köylerimize girerken Allahu Ekber deyip saldırıyorlardı. Ezidi ya da Hıristiyanları gördüklerinde Kelime-i şahadet getirmelerini istiyor IŞİD. Ölsek de inancımızı değiştirmeyiz. 72 ferman oldu, değiştirmedik inancımızı, şimdi mi değiştireceğiz?” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kadın savaşçılardan korkuyorlar

Sincar Dağı’na yol alırken IŞİD’in denetim sağladığı Sinun kasabası karşısındaki Saddam karakolunda konuşlanan bir grup HPG ve YPG’li savaşçı ile bölgede süren savaş hakkında bilgi alıyoruz. Aralarında kadınların da yer aldığı grup, ilginç bir detaya dikkat çekiyor. Bir kadın savaşçı, “IŞİD çeteleri en fazla bizden korkuyor” diyor ve “neden” diye sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Kadın savaşçılar tarafından öldürülmekten çok korkuyorlar. Bu durumda şehit olup cennete gidemeyeceklerini düşünüyorlar. Bu durumu IŞİD tarafından gelenlerden çok duyduk. Cephede kendileri ile savaşanların kadın olmasını fark ettikleri zaman savaşmaya istekli olmuyorlar.”

Yazarlar