Gündem Kuş gribi riskine karşı av yasağı

Kuş gribi riskine karşı av yasağı

20.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un farklı ilçelerinde görülen kuş gribi vakaları nedeniyle il genelinde 30 Eylül’e kadar av yasağı kararı alındı. Karar, şehrin pek çok farklı noktasına asılan afişlerle duyuruldu

Kuş gribi riskine  karşı av yasağı

İstanbul’un Kartal ve Arnavutköy ilçelerinde yaşanan kuş gribi vakaları sonucunda Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın başkanlığında bir toplantı gerçekleşti. İstanbul İli Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu ile 10 Haziran’da görüşen Vali Yardımcısı 30 Eylül’e kadar kara avcılığının yasaklanmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Koruma ve Kontrol Şube Müdür Vekili Sebati Nur Akbaş, “Kartal ve Arnavutköy ilçelerindeki kuş gribi vakalarının ardından gerçekleşen toplantıda birçok tedbir kararı alındı. Bu tedbirlerden biri de eylül ayı sonuna kadar kara avcılığının yasaklanması. İnsan sağlığına önem arz eden bakanlığımız da komisyonun kararına uymuştur” şeklinde konuştu.

‘Hızlı bulaşır’

Av Yönetimi Dairesi Başkanı Cemal Akcan, “Bu, insan sağlığını ilgilendiren bir olay ve insan sağlığı her şeyden önemli. 30 Eylül’e kadar İstanbul’da sürüngen, memeli ve kanatlı hayvanların avlanması yasak” diye konuştu.

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Kuş gribi hareket halindeki hayvanlarla hızlı bir şekilde bulaşan bir hastalık. Kara avcılığının yasaklanması yerinde bir önlem. Çünkü avcılar vurdukları kanatlı hayvanları kendileri yer veya hayvanlarına yedirirse ya da temas ederlerse hastalık bulaşabilir. İstanbul genelinde bu yasak kararının alınması, bölgesel olarak kuş gribinin odaklarının tespit edildiğini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Direkt temas etmeyin’

Hastalık evcil ya da yabani kuşlardan birçok yolla bulaşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, “Direkt temas, kan, hayvanın vücut sıvıları, hastalıklı hayvanların su içtiği yerde insanların su içmesi gibi yollarla bu hastalık bulaşabiliyor. Ölü kanatlı hayvan görüldüğü yerde hemen ilgili kurumlara bilgi vermek lazım. İhbar üzerine olay yerine gelen yetkiliiler hayvandan numune alırak karantina bölgesi oluşturabilir. Yapılan test sonucu pozitif çıkarsa da karantina bölgesi genişletilir. Bu bölgeye hem hayvanların hem de insanların giriş çıkışı engellenir. İnsanlar ölü buldukları kanatlı hayvanları kesinlikle ellememeli. Vatandaşlar, satın aldıklar tavukların hastalıklı olup olmadıkları konusunda endişe etmemek için merdiven altı işletmelerden kanatlı eti alışverişi yapmasın. Kanatlı etinin mutlaka en az 70 derecede 5 dakika pişmesini sağlamak gerekiyor. Kanatlı etinin doğrandığı bıçak ve tahtaların çamaşır suyuyla veya sabunlu suyla yüksek ısıda yıkanmasını öneriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Hafife alma önlem al’

Kuş gribinden dolayı kara avcılığının yasaklanmasına ilişkin asılan billboard ve afişlerde “Kuş gribinden korunmak için av yasağına uyunuz, eldiven takınız, ellerinizi temiz tutunuz, maske takınız ve çevrenizi uyarınız” ifadelerinin yanı sıra “Kuş gribi solunum ve sindirim sistemini etkileyen çok bulaşıcı viral bir hastalıktır” ve “Hafife alma önlem al” sloganları yer aldı.