Kütahya Kütahya'da Ahilik Haftası

Kütahya'da Ahilik Haftası

25.05.2016 - 14:31 | Son Güncellenme:

29. Ahilik Haftası kapsamında, Kütahya Vahid Paşa Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğü’nde bir program düzenlendi.

Kütahyada Ahilik Haftası

29. Ahilik Haftası kapsamında, Kütahya Vahid Paşa Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğü’nde bir program düzenlendi.
Programa, Vali Şerif Yılmaz, Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, AK Parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş, Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit, İl Ticaret Müdürü İsmail Hakkı Uygun, iş adamı İsmet Güral, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Vali Yılmaz, yıllardır süregelen bir gelenek olan ahiliğin sadece esnaflık olarak düşünülmemesini isteyerek, "Ahilik kültürünün sadece esnaflık olmadığını bilmemiz lazım. Bizim ticaret olsun, sanat olsun hangi faaliyette bulunursak bulunalım uymamız gereken belli kurallar var. Geçmişten beri süregelen, kuşaklar boyu aktarılan bu değerlerin çok iyi bilinmesi lazım. Anadolu’nun çoğu şehrinde kale, kalenin altında ise yaşam ve ticaret merkezleri vardır. Yaşam ve ticaret merkezlerinin kendi oluşturduğu kültür içerisinde belli bir bütünlük vardı, devlet, vatandaş ve ticaret bir aradaydı. Eski mahallelerimizde çıkmaz sokaklar vardı. Biz bugün çıkmaz sokakları şehirleşme, çağdaşlaşma uğruna bitirdik. O sokak içerisinde biz birbirimizi tanıyan, aç açıkta olanları bilen, birbirinin yardımına koşan insanlardık. Bugün apartmanlarda kimin ne yaptığını, nasıl yaşadığını bilmiyoruz. Kültür dejenerasyonuyla beraber bize ait olan değerleri de ne yazık ki zaman içerisinde kaybediyoruz. Bu kaybın önlenmesi için bu vesilelerle tekrar gündeme getiriliyor, aktarma imkanı buluyoruz” dedi.
Program Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Batur Ahilik ve Türk Toplumundaki Yeri hakkında sunumu ve Tavşanlı Belediyesi Tiyatro Topluluğu ‘Ahi Evran ve Şed Kuşatma’ isimli gösterisiyle devam etti.
Daha sonra ahilik geleneğinin günümüz uyarlaması olarak kabul edilen kalfalık ve ustalık belgeleri Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit tarafından verildi.(EFE)

Yazarlar