Kütahya Kütahya'da 'Yazarlar Okulda' projesi

Kütahya'da 'Yazarlar Okulda' projesi

10.06.2014 - 21:04 | Son Güncellenme:

Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü “Yazarlar Okulda” isimli proje ile öğrencileri yazma konusunda teşvik ediyor.

Kütahyada Yazarlar Okulda projesi

Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü “Yazarlar Okulda” isimli proje ile öğrencileri yazma konusunda teşvik ediyor.
Kütahya’da 15 farklı yazarla bir araya gelerek söyleşilerine katılan öğrenciler yazarlık yolunda ilk adımlarını attılar bile. Düzenlenen etkinlikte yazar olmaya hevesli kabiliyetli bin 700’ün üzerinde öğrenci guruplar halinde yazarlık atölye çalışmalarına katılıyor.
Öğrencilere örnek olması için kitap çıkarmış şair ve yazarlar öğrencilerle söyleşiler yapıyor. Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı proje yazma kabiliyeti olan çocukların ellerinden tutup kitaplarını çıkarmayı amaçlıyor.
Kütahya Milli Eğitim Şube Müdürü İdris Işıklı “Yazarlar okulda” projesi ile ilgili bilgiler verdi. İdris Işıklı, “Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bir proje geliştirdik. Bu projede iki aşama ortaya koyduk. Birinci aşamasında ‘Yazarlar Okulda’ projesi Türkiye’de yazarlarımızın eserlerini okullara ulaştırdık. Birinci aşamaya 7642 öğrencimiz katıldı ve 15 yazarımız katıldı. Yazarlarımızla öğrencilerimiz buluşturduk. Dolayısıyla yazarlarımızı okullara götürdük. Projemizin ikinci aşaması ki bizim için öncelikle ve önemli olan buydu, dedik ki diğer yazarları okullara getirdik ama başka yerde yazar aramaya ne gerek Kütahya’da yazarlar zaten okulda. Dedik ki okullarımızda yazma yetisi olan öğrencilerin bu yetilerini ön plana çıkartmak istedik. Bu amaçla ilkokulla, ortaokula ve liseye ayrı programları ve ayrı yazarları davet ettik. Öylece ikinci aşamaya birinci aşamaya katılan öğrencilerin belli bir oranını davet ettik. Bunların toplam sayısıda 1743 bunlara da Milli Eğitim Müdürlüğümüzce hazırlanan ajandaları ve kalemleri dağıttık. Yaz tatili süresincede yazmalarını istiyoruz. Daha sonra yazdıklarını bizlere gönderecekler elektronik ortamda. Ve bunların yayınlanmaya değer bulunanlarını kitaplaştırıp yayınlamak istiyoruz. Tüm gönderilen eserleri de elektronik ortamda yayınlamak istiyoruz. Ellerinde bulunan bu vermiş olduğumuz ajandalara yazdıkları şiir, öykü, hikaye, anı bu tür yazıları da daha sonra 2014-2015 eğitim öğretim yılında bir kitap fuarında satışa sunmak istiyoruz” dedi.
Öğrenciler 80’in üzerinde eseri bulunan Bestami Yazgan’nın söyleşisini ilgiyle dinlediler. Bestami Yazgan böyle hevesli çocuklarla bir araya gelmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya bir ağaç olsa, çiçeği çocuklar olurdu. Bilgi bir ağaç olsa, çiçeği kitaplar olurdu. Son bir ayda Malatya, Kayseri ve Tokat’a programlara gittim. Orada da okur yazar buluşmaları vardı. Ama Kütahya’da daha güzel bir durumla karşılaştık. Burada yazarlar okullarda diyorlar ama tevriyeli kullanıyorlar. Bir normal biz yazarlar okullardayız. İki Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü diyor ki bizim kendi yetiştirdiğimiz yazarlar da okullarda diyor. İki bölümden oluşmuş program. Birincide normal yazarlar geliyor. İkinci bölümde çocuklarımız eserlerini ortaya koyuyor. Ve onlar kitap olarak çıkacaklar. Böyle bir çalışmaya katkıda bulunmaktan mutluyum. Ve inşallah 10 yıl sonra bu çocukların bizim yerimizi alacaklarına inanıyorum. Şimdiden onlara başarılar diliyorum.”
Söyleşiyi çocuklar ilgiyle dinlediler. Kütahyalı şair Süreyha Özbay Bilgiç’de yazdığı şiirlerden bazılarını çocuklara okudu. Kendisi zamanında bu tür imkanların olmadığına değinen Bilgiç, “Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı bu yazarlar projesi çocuklar için çok kapsamlı, yararlı ve yazmayı teşvik eden bir proje. Benim zamanımda ilkokul yıllarımda böyle bir desteğim yoktu. Kendi çabalarımla buralara geldim. Şimdiki öğrenciler gerçekten çok şanslılar. Gerek Kütahya ilimizde gerek diğer illerde başlatılan bu projeyi başlatanlara sanat adına şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden yazma kabiliyeti olan bin 743 öğrenci yaz tatillerinde yazdıkları hikaye, anı ve şiirleri Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderecekler. Yayınlanmaya değer bulunan eserler kitap halinde satışa sunulacak.(EFE)