Gündem ‘Kutsal emanetler’ sergide

‘Kutsal emanetler’ sergide

25.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Topkapı Sarayı Müzesi’nde korunan Kutsal Emanetler’in bir bölümü, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün öncülüğünde “500.Yılında Mukaddes Emanetler ve Yavuz Sultan Selim” başlıklı sergi ile görücüye çıktı.

‘Kutsal emanetler’ sergide

Sergide neceften yapılan, yakutlarla bezenmiş kutu içerisindeki Hz.Muhammed’e ait Sakal-ı Şerif en çok ilgi gören kutsal emanetlerin başında gelirken, 1160 yılında Abbasi halifesi tarafından yaptırılan Kabe’nin gümüş anahtarı da sergide yer alıyor. Has Oda’daki kutsal emanetlerin içerisinde Hz. Muhammed’in gümüş kakmalı kılıcı da bulunurken, bu kılıcın üzerinde Hz. Muhammed’in babası ve dedesinin isimlerinin yer aldığı “Muhammed bin Abdullah bin Abdülmuttalib” ibaresi yer alıyor.
Musa’nın asası
Sergilenen kutsal emanetler arasında Hz. Yusuf’un amane adı verilen sarığı, Hz. İbrahim’in tenceresi, Hz. Musa’nın asası, Hz. Davud’un kılıcı, Hz. Yusuf’un cübbesi, ashaba ait kılıçlar ile Hz. Fatma’ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık yer alıyor. Sergide ayrıca padişah portreleri ile Yavuz’a ait kaftan, kılıç ve 4 metrekarelik ipek sancak da bulunuyor. Has Oda’daki 4 metrekarelik ipek sancağın üzerinde Fetih Sureleri ile Allah, Muhammed ibareleri ve ayetler yer alıyor.

Mekan sıkıntısı

Topkapı Sarayı Müze Başkanı Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı, “Topkapı Sarayı’nda restorasyondan kaynaklanan mekan yetersizliği, Emanat-ı Mukaddese’nin İstanbul’a getirilişinin 500. yılı vesilesiyle düzenlenen serginin daha kapsamlı olmasına mani olsa da, Mukaddes Emanetler Dairesi’nin hemen yanı başında oluşturulan Yavuz’a ait eserlere dair bu küçük sergiyi anlamlı kılmaktadır” dedi.

Ayak izi, ok ve kılıcı

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’in, Medine kahramanı Fahreddin Paşa’yı ‘hırsızlıkla’ suçlayan twiti paylaşmasına tepkiler sürerken, Türkiye’deki Kutsal Emanetleri tekrar gündeme getirdi. 20. Yüzyıl’ın ilk yarısına kadar Mısır ve Arap Yarımadası’ndan toplanan mukaddes emanetlerin en önemlileri arasında Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı, Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, ayak izi, mektupları, ok ve kılıcı yer alıyor.