Gündem Kutsal emanetlerin güvencesi Niğde

Kutsal emanetlerin güvencesi Niğde

04.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Topkapı Sarayı’ndaki kıymetli eserler, savaş sırasında korunması amacıyla Niğde’ye getirildi. Soru önergesiyle gündeme gelen emanetler Ak Medrese ve Sarı Han’a yerleştirilmiş.

Kutsal emanetlerin güvencesi Niğde

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Selçuk Demirtaş, 2’nci Dünya Savaşı sırasında Topkapı Sarayı’ndaki kutsal emanetler ve kıymetli eserlerin, özel yapım 391 sandık içinde Niğde’ye getirilip 4 yıl burada muhafaza edildiğini söyledi. İlk kez 4 yıl önce TBMM Başkanlığı’na verilen bir soru önergesi ile gündeme gelen kutsal emanetlerin saklandığı yerlerden ikisi halen kafe ve kültür merkezi olarak kullanılıyor.

2’nci Dünya Savaşı’nın yoğun geçtiği dönemde İstanbul Topkapı Sarayı’ndaki kutsal emanetler ve hazine, gümüş, silah, porselen, kütüphane ve arşiv bölümlerine ait kıymetli eserlerin koruma altına alınması ihtiyacının ortaya çıktığını belirten Demirtaş, bu nedenle de Anadolu’da güvenli bir şehir aramaya başlandığını söyledi. Yapılan çalışmalar sonunda görevlilerin en güvenli yer olarak Niğde’yi tespit ettiğini ifade eden Demirtaş, eserlerin buraya taşınmasına karar verildiğini kaydetti.

‘Kimse alınmadı’

Eserlerin 1942’de 48 vagonla Niğde’ye geldiğini belirten Demirtaş, şöyle devam etti: “Topkapı Sarayı’ndaki eserler korunması amacıyla 1942’de 48 vagonla Topkapı Sarayı Müdür Yardımcısı Lütfü Turanbek başkanlığında 30 görevli, aileleri ve çocuklarıyla birlikte Niğde’ye gelmişlerdir. Bu emanetler Niğde’de Ak Medrese ve Sarı Han’a yerleştirilmiştir. Tarihi binaların etrafına nöbetçi askerler yerleştirilerek kimse içeri alınmamıştır. 1947’ye kadar Niğde’de muhafaza edilen emanetler ve eserler savaşın bitimiyle birlikte tekrar Topkapı Sarayı’na götürülmüştür.