Gündem Kuzeyde kar güneyde sağanak

Kuzeyde kar güneyde sağanak

19.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yurdun kuzeybatı kesimlerinde yoğun kar yağışı, güney kesimlerinde ise kuvvetli yağışları hayatı felç etti. Edirne’de taşkın alarmı verildi. Kayseri ve Konya’da sobadan sızan karbonmonoksit gazından etkilenen 4 kişi yaşamını yitirirken, farklı illerde zehirlenen 78 kişi de tedaviye alındı

Kuzeyde kar güneyde sağanak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yurdun kuzeybatı kesimlerinde yoğun kar yağışı, güney kesimlerinde ise kuvvetli yağışların beklendiğini duyurmasının ardından beklenen kar önceki gün akşam saatlerinden itibaren yağmaya başladı. Marmara Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı ve sağanak yağmurun ardından Meriç Nehri’nin debisi yükselirken Edirne’de de taşkın alarmı verildi. Ulaşımda da aksamalar yaşanırken maddi hasarlı kazalar meydana geldi. Bazı illerde de eğitim ve öğretime 1 günlük ara verildi. Kıyı bölgelerinde ise fırtına ve lodos nedeniyle onlarca evin çatısı uçtu, elektrik direkleri devrildi, araçlar zarar gördü.

Haberin Devamı

Soba 4 can aldı

Kayseri’de saatteki hızı 96 kilometreye ulaşan lodosta karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle üç kişi yaşamını yirirken 23 kişi de hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. Eskişehir Bağları Osmanlı Mahallesinide bir binanın bodrum katında yaşayan Cavit (56), eşi Zeynep (48) ve oğlu Yasin Ayyıldız’dan (14) haber alamayan komşuları polisi aradı. Evin camını kırarak içeri giren ekipler, anne, baba ve oğlunun yaşamını yitirdiğini belirledi.

Konya’nın Meram ilçesine bağlı Ali Ulvi Kurucu Mahallesi Parmak Caddesinde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Ömer Yagal’dan (73) haber alamayan komşuları, durumu yetkililere bildirdi. Ekipler, kapıyı kırarak içeri girdi. Sağlık ekipleri, Yagal’ın sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldüğü belirledi.

Haberin Devamı

Nevşehir’de şiddetli lodos nedeniyle 40 kişi kömür sobalarından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek tedaviye alındı. Sivas’ta da sobadan sızan karbonmonoksit gazından 15 kişi zehirlendi.

İzmir’in Kınık ilçesinde 10 saat aralıksız yağan yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle yüksek kesimlerden gelen sel sularının öne katıp getirdiği çöp konteyneri, dal parçaları ve çöpler ilçe merkezindeki Bey Deresi ile Yayakent Mahallesi’ndeki Kırgeçit Deresi üzerindeki köprülerini önünü tıkayıp, taşkına neden oldu. Bakırçay, Kara Dere, Çınarlıdere, Sel suları ve tarım arazilerindeki sulama kanalları debilerinin yükselmesi sonucu taşınca yöredeki yaklaşık bin dekar tarım arazisi göle döndü.

Muğla ve ilçelerinde etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor. Yetkililerden alınan bilgiye göre, kent merkezinde son 24 saatte metrekareye 78.6 kilogram yağış düştü. Bölgede gün boyu etkisini sürdüren yağış nedeniyle Düğerek, Yaraş ve Karabağlar mahalleleri ile Çevre Yolu mevkisindeki bazı tarım alanları su altında kaldı. Yaraş mevkisinde de bazı zeytin bahçelerini su bastı.

Bolu ve Düzce’de önceki gün akşam saatlerinde etkili olan yağmur, yerini kar yağışına bıraktı. TEM Otoyolu’nun viyadükler ve tünel geçişlerinin yanı sıra D-100 Karayolu’nun Bakacak, Seymenler ve Karanlıkdere mevkileriyle Düzce-Zonguldak Batı Karadeniz Bağlantı Yolu Hiciz ve Kabalak geçişlerinde etkili olan kar, ulaşımı güçleştiriyor. .

Haberin Devamı

İstanbul’da tatil yok

Çanakkale ve Sakarya’da il genelinde, Tekirdağ’ın Çerkezköy ve Kapaklı, Denizli’nin Çameli, Manisa’nın Demirci ve Soma ilçelerinde ise ilk ve orta dereceli okullarda eğitim ve öğretime 1 günlük ara verildi. Balıkesir’in Dursunbey ve Sındırgı ilçelerinde tüm okullar, Susurluk, Marmara, Gönen ve Manyas ilçelerinde ise taşımalı sistem kapsamındaki okullar 1 gün tatil edildi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise kar yağışının azalması beklendiğinden eğitim öğretime devam edileceğini bildirdi.

Kuzeyde kar güneyde sağanak
Metrobüs kazasında 8 kişi yaralandı

Merter Metrobüs Durağı’nda duran metrobüse arkadan bir metrobüs duramayarak çarptı. 10.00 sıralarında meydana gelen kazada iki metrobüste bulunan 8 kişi yaralandı. Olay yerine ambulanslar sevk edildi. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı. Kaza nedeniyle Avcılar istikametine bir süre sefer yapılamadı. Bazı yolcular metrobüs yoluna inerek yürüdü.

Haberin Devamı

Rusya krizinden sonra hortum!
Antalya’da etkili olan hortum büyük zarara neden oldu. 800 dönüm alanda etkili olan hortumda 13 milyon liralık zarar oluştuğu tahmin ediliyor. Demre’de önceki gün deniz üzerinde hortum oluştu. Kıyıya doğru gelen hortum, Büyükkum, Küçükkum, Gökyazı, Alakent, Beymelek ile Köşkerler Mahallesi’nde etkili oldu. Seraların plastik örtülerini parçalayan ve camlarını kıran hortum, ürünlere de zarar verdi. Atatürk Ortaokulu çatısındaki kiremitleri uçuran ve pencerelerini kıran hortum, bahçedeki ağaçları da devirdi. Okuldaki zarar nedeniyle eğitim öğretime ara verildi. Rusya kriziyle sıkıntı ile karşılaşan üretici, hortumla birlikte daha da zor duruma düştü. Hortum nedeniyle yaklaşık 800 dönüm tarım alanının zarar gördüğü tahmin edilirken, Kaymakam Murat Uz’un talimatıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Şahin’in başkanlığında oluşturulan ekip hasar tespit çalışmaları yaptı. Hortumun 13 milyon liranın üzerinde zarara neden olduğu tahmin ediliyor.
Kuzeyde kar güneyde sağanak
Yavru fok yolunu kaybetti
Antalya’da önceki gün yaşamı olumsuz etkileyen fırtına ve yağmur nedeniyle yönünü şaşıran yavru Akdeniz foku, Kaleiçi Yat Limanı’na girdi. Deniz polisi tarafından fark edilerek kıyıya çıkarılan fok, güvenli bir yere taşındı.
Edirne’de taşkın alarmı
Geçen yıl yoğun yağışlar nedeniyle 3 kez taşkın yaşayan Edirne, yine Bulgaristan’daki aşırı yağışların ardından taşkın alarmı verdi. Meriç Nehri’nin debisi 2 günde neredeyse iki katına çıktış, Tunca Nehri’nin debisi de 216 metreküpe yükseldi. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi, Tunca Nehri’nin taşması sonucu tamamen sular altında kaldı. Tunca Köprüsü üzerindeki Fatih, Kanuni, Yalnızgöz köprüleri yoğun sel suları nedeniyle trafiğe kapatıldı. Serem Köyü yakınlarından Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçmek isteyen yedisi çocuk 42 Suriyeli sığınmacı suların yükselmesi ile küçük bir adacıkta mahsur kaldı. Telefonla jandarmayı arayan sığınmacılar, ekipler tarafından kurtarılırken sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.