Teknoloji LED Teknolojisi Nobel Ödülü Kazandı!

LED Teknolojisi Nobel Ödülü Kazandı!

08.10.2014 - 16:44 | Son Güncellenme:

Nobel Fizik Ödülü bu yıl Japon bilim dünyasının oldu! İsamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura, LED teknolojini ödüle dönüştürdü!

LED Teknolojisi Nobel Ödülü Kazandı

Ödül günlerini hiç kaçırmadan takip edenlerin haftası olan Nobel Ödül Günleri başladı. Dün gerçekleştirilen Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan proje, insan beynini GPS gibi kullanarak nerede olduğunu bulabilen, nereye gideceğini hatırlatan ve bu tür konum bilgilerini hafızada depolayabilen İngiliz John O’Keefe ve Norveçli çift May-Britt Moser ve Edvard Moser, Nobel tıp ödülüne layık görülmüştü.

Haberin Devamı

Gelelim LED teknolojisinin gelişimine ve kazandırdığı ödüllere. Nobel Fizik Ödülü’nün bu yılki sahibi belirlendi. Japonya ve Amerika’da araştırmalarını sürdüren Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura adındaki 3 profesör 2014 Nobel Fizik Ödülü’nü almaya hak kazandı. 1990’ların başında keşfedilen ilk Mavi LED’ler, 2014 yılının en başarılı projesi seçildi.

1 Milyon Dolar ödüle kayık görülen Mavi LED projesi ile, mevcut kırmızı ve yeşil LED teknolojileriyle birleştirilerek beyaz ışık kaynağı elde edileceği ve daha yüksek tararruf sağlanabilecek. Normal bir Floresan lambanın çalışma ömrü 10.000 saat iken yeni LED teknolojisi sayesinde bu sürenin 100.000 saate çıkarılacağı paylaşıldı.

Ödüllük bir proje de Microsoft'tan geldi. Microsoft'un yeni cihazıyla odanızın tümünü televizyona dönüştürebilirsiniz.