Gündem Leh sanatında oryantalizm

Leh sanatında oryantalizm

25.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pera Müzesi’nde tanıtımı yapılan sergide Polonya sanatındaki Osmanlı etkisi göze çarpıyor... Sergi 18 Ocak’a dek görülebilir

Leh sanatında oryantalizm

Pera Müzesi, dün düzenlediği bir basın toplantısıyla ‘Polonya Sanatında Oryantalizm’ başlıklı sergiyi izleyicilerle buluşturdu. Polonya-Türkiye diplomatik ve kültürel ilişkilerin 600. yıldönümü kapsamında düzenlenen sergide Polonya’da, Türk kültüründen etkilenerek oryantalist eğilimlere odaklanan 48 sanatçının 180’i aşkın eseri yer alıyor.
Basın toplantısı, Suna ve Kıraç Vakfı Kültür Sanat Direktörü M. Özalp Birol’un başkanlığında Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanı Malgorzata Omilanowska, sergi küratörü Tadeusz Majda, Polonya İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski ve Varşova Ulusal Müzesi Yardımcı Direktörü Piotr Rypson’un katılımıyla gerçekleşti.

‘Büyük bir fırsat’
Bu yılın, iki ülkenin birbirini daha iyi tanıyıp diplomatik ve kültürel ilişkilerinde yeni bir dönem açması için ‘büyük bir fırsat’ olduğuna değinen Bakan Omilanowska, serginin geçmişte Polonyalı sanatçıların Türk kültüründen nasıl etkilendiğini gösterdiğini böyledi. Toplantının ardından basın mensuplarına kısa bir sergi turu gerçekleştirildi.
Müzenin 3 katına yayılmış olan sergi, Sultan Abdülaziz döneminde saray ressamlığı yapmış Chlebowski’ye ait bir bölümle açılıyor. İzleyici, serginin orta katında Zmurko, Brandt, Matejko gibi isimlerin eserleriyle; son katında ise çoğu Türk kıyafetleri içinde Polonyalı asilzade portreleriyle karşılaşıyor. Sergi 18 Ocak tarihine dek devam edecek.