Dünya Libya'daki kimyasal silahlar imha edilecek

Libya'daki kimyasal silahlar imha edilecek

23.07.2016 - 09:49 | Son Güncellenme:

İngiltere tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve oy birliğiyle kabul edilen teklifle, kimyasal silahlar ülke dışında yok edilecek.

Libyadaki kimyasal silahlar imha edilecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya'nın kimyasal silahlarının ülke dışında imhasına yetki veren kararı onayladı.

Haberin Devamı

Tasarı, BM'ye ilk ziyaretini gerçekleştiren İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın da katıldığı toplantıda oy birliğiye kabul edildi.

Tasarıyı sunan ülke bakanı olarak BMGK toplantısında bir konuşma yapan Johnson, kimyasal silahların aşırıların eline düşmesi tehlikesi yüzünden Londra yönetiminin bu tasarının arkasında olduğunu söyledi.

Tasarı, uluslararası topluma, kimyasal silahların imhası için silahların ülkeden çıkarılmasında ve imhasında taşımacılıkla birlikte, uzmanlık ve mali destek sağlanması çağrısında bulunuyor.

Libya ülkedeki kimyasal silahların imhasını içeren Kimyasal Silahlar Konvensiyonu'nu 2004 yılında imzalarken, o dönemde yaptığı açıklamada, elinde 24,7 ton sülfür hardal maddesi ile kimyasal silah başlıkları taşıyabilen birkaç bin hava bombası bulunduğunu bildirmişti.

Haberin Devamı

Johnson, İngiltere'nin süper güç olarak BM ile çalışarak istihbarat, bilgi paylaşımı ve terörle mücadele konusunda dünya sahnesinde daha fazla rol oynayabileceğini söyledi.