Teknoloji Logitech G213 oyuncu klavyesi inceleme

Logitech G213 oyuncu klavyesi inceleme

18.09.2017 - 13:37 | Son Güncellenme:

Logitech'in piyasada bulunan mekanik klavyelere tonlarca para vermek istemeyen oyuncuları hedef aldığı uygun fiyatlı G213 Prodigy oyuncu klavyesini inceledik. Peki G213 ile oyun oynamak nasıl bir deneyim? İşte G213’ün test sonuçları.

Logitech G213 oyuncu klavyesi inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

PC çevre birimleri söz konusu olduğunda Logitech, akla gelen ilk firmalardan biri. Şirket, Prodigy serisiyle ise çok fazla bütçesi olmayan kullanıcılara yüksek kalitede oyun ekipmanları sunmak istiyor.

Prodigy serisinde G403 (kablolu ve kablosuz olmak üzere iki farklı model) oyun faresi, G231 oyun kulaklığı ve bizim incelediğimiz G213 oyun klavyesi yer alıyor. Bunların her biri genç, yaşlı demeden klavye savaşçılarına yüksek performans sunmak için tasarlandı.

Logitech, biraz daha eğlenceli olan mekanik tür yerine membrane anahtarları kullanarak bu modelde tasarruf etse de 5 farklı aydınlatma kombinasyonu, ortam tuşları ve oyun sırasında yanlışlıkla Windows tuşlarına basmayı önleyen bir oyun modu sunuyor.

Haberin Devamı

Fiyatına göre birçok standart klavyede bulamayacağınız üstün özellikleri sunan G213’ün incelemesine yakından göz atalım.

Logitech G213 oyuncu klavyesi inceleme

TASARIM

İlk başta G213'ün ne kadar büyük olduğunu konuşalım. Standart bir tasarıma sahip olan G213, 218 mm yükseklik, 452 mm genişlik ve 33mm derinliğinde. Evet bu boyutlarla ofis tipi klavyelerden biraz büyük bunu kabullenelim. Diğer Logitech G klavyeleriyle karşılaştırdığımızda ise G910 Spark’tan daha küçük, G810 Orion’dan daha büyük. Klavyenin ağırlığı ise 1000 gram.

Klavyenin kendisi Logitech'in G610 ve G810 modellerinden ilham alınarak tasarlanmış. Bunu, sağdaki medya anahtarları, merkeze doğru yayılan beyaz gösterge ışıkları ve aynı kesim siyah dikdörtgen gövdeden anlayabilirsiniz.

Tabii ki de G213’ün onlardan birkaç önemli farkı var. Öncelikle, G213’te sesi ayarlamak için döner bir tekerlek yerine normal bir tuş kullanılıyor. İkincisi, "dur" düğmesi artık kare, böylece diğer dairesel medya tuşları arasında kolayca bulabilirsiniz. Bu aniden patlayan sesler için harika. Gösterge lambaları da dikdörtgen yerine kare. Dediğim gibi G213, mekanik olan kuzeni G610’u neredeyse tamamen modellemiş. Tek istisna, alt kenarda uzanan büyük bilek desteği.

Hafifçe eğimli bilek desteği, hem klavyenin çıplak kalmasını engelliyor hem de size rahat bir kullanım sunuyor. İki düzeyli açı ayarı da klavyenizi ideal konumda ayarlamanızı sağlıyor. Bilek desteği çıkarılabilir değil bu arada. Çıkarılabilir olsa bence daha iyi olabilirdi.

Haberin Devamı

Klavyenin sol üst köşesinde Logitech’in G sembolü dikkat çekiyor. Logitech kendine has bu sembol için ayrı olarak bir RGB aydınlatma sistemi kullanmış. Gece karanlığında oldukça güzel duruyor.

Klavye rahatsız edici miktarda bükülmeye meğilli ayaklara sahip. F8 ve F9 tuşları arasına hafif bir dokunuş, klavye ayakları kapalı olsa bile klavyenin masanıza yaslanacak şekilde düzgün bükülmesine neden oluyor.

Oyun oynarken -özellikle adrenalinin tavan yaptığı anlarda- kazalar yaşanabilir. Bu yüzden G213 Prodigy sıvı dökülmelerine (60 mililitreye kadar), kırıntılara ve kire karşı dayanıklı yapısıyla eğlencenizin engellemesine izin vermiyor. Hızlıca kuruttuktan sonra kullanmaya devam edebilirsiniz. Mekanik klavyeler ise genellikle su dökülmelerine karşı dayanıklıdır. Ancak tekrar kullanılmadan önce en az 24 saat süreyle kurutma işlemi gerekiyor.

Haberin Devamı

Sonuç olarak açılı ve agresif bir oyuncu klavyesi arayanlar için G213, iyi bir tasarım.

Logitech G213 oyuncu klavyesi inceleme

TUŞLAR

Logitech gibi üst düzey bir markanın oyun klavyesinin neden bu kadar uygun fiyatlı olduğunu merak ettiyseniz, sırrı tuşlarında. Logitech, diğer yeni oyun klavyelerinden farklı olarak, G213’te mekanik olmayan bir sistem kullanmış.

G213’te maliyeti azaltmak için klavyede standart membran sistemi kullanılmış. G213'ün hedef kitlesi membran ve mekanik klavyeler arasındaki ayrımı bilmiyor olabilir. Membran, iki plastik zar arasında bir elektrik akımı ileten ve ince bir metal levhayla çalışıyor. Mekanikte ise her bir tuş takımının altında -daktilo gibi- tek tek anahtarlar kullanılıyor. Bu yüzden membran klavyelerin maliyeti çok fazla olmamakla birlikte duygusuz hissettirebiliyor. Mekanik klavyeler ise daha pahalı, ancak çok daha duyarlı.

Adil olmak gerekirse, G213’te kullanılan tuşlar, diğer klavyelere göre daha duyarlı ve rahat. Aynı zamanda dahaz az sesli ve iki tuş arasındaki aralıklıları da iyi.

Haberin Devamı

Membran anahtarlar yazı yazmak için oldukça kullanışlı. Eski klavyemden G213’e geçince yazma hızımda artış olduğunu samimiyetle söyleyebilirim.

Zaten G213’te bulunan her bir tuş, dokunma deneyimini geliştirecek şekilde tasarlanmış ve standart klavyelerden 4 kata kadar daha hızlı geri bildirim sunuyor. Gölgeleme önleyici oyun matrisi ise optimum oyun performansı için ayarlanmış ve aynı anda birden fazla oyun tuşuna bastığınızda, kontrolün sizde kalmasına yardımcı oluyor.

Logitech G213 oyuncu klavyesi inceleme

ÖZELLİKLER

G213, çevre birimini özelleştirmenin birçok yolunu sunan Logitech Oyun Yazılımı ile birlikte çalışıyor. F1'den F12'ye kadar düğmeler programlanabilir. Bu makro özellikleri kullanmak isteyen oyuncular için son derece yararlı olabilir.

Oyun içerisindeyken “Oyun modu” tuşuna bastığınızda Logitech Oyun Yazılımı’nda seçtiğiniz tuşları devre dışı bırakabiliyorsunuz. Bu, yanlışlıkla oyundan çıkmanızı engelliyor. Örneğin, bu mod için Windows tuşunu devre dışı bırakma seçeneğini işaretlerseniz, oyundayken Windows tuşuna bassanız bile hiçbir sorun yaşamadan oyuna devam edebiliyorsunuz.

Yazılım aynı zamanda oyuncuların yeniden programlanmış işlev tuşları ve ışıklandırma için iyi olan oyunu, özel profillerle bağlamalarını sağlıyor.

Aydınlatma söz konusu olduğunda G213, 16,8 milyon renk yelpazesine sahip beş ayrı aydınlatma bölgesiyle karşımıza çıkıyor. Klavyede bazı etkileyici kombinasyonlar yapabilirsiniz. Örneğin renkleri değiştirerek ayarlarınızı, oynadığınız oyunlara uygun hale getirebilir ya da yalnızca en sevdiğiniz rengi klavyeye atayabilirsiniz.

G213’te beş farklı aydınlatma kombinasyonu var. Bunlar FreeStyle, Sabit Renk, Nefes Alma Etkisi, Renk Döngüsü ve Renk Dalgası. Öte yandan bölgesel RGB aydınlatmasına sahip olduğu için her tuşa tek tek renk atayamıyorsunuz. Klavyenin üst kısmında, gün boyu iş amaçlı kullanmanız ihtimaline karşı aydınlatmayı kapatmak için bir düğme de var.

Bununla birlikte, klavyedeki ışıklar oldukça loş ve orta derecede aydınlatılmış odalarda bile sarı, yeşil ve mavi renkler olduğu gibi çıkıyor. Ancak G810 ve G910'un muhteşem aydınlatması ne yazık ki bu modelde yok.

Son olarak, bir kenara ayrılmış medya tuşlarıyla oyun esnasında tek bir hareketle sesi ayarlayabilir, şarkıyı durdurabilir veya oynatabilirsiniz. Medya tuşlarının ayrı olması klavyeye fazladan bir Fn komut tuşunun eklenmesini de engellemiş.

Logitech G213 oyuncu klavyesi inceleme

PERFORMANS

G213'ü hem sıradan kalabalığa ve aynı zamanda hardcore oyunculara yönelik bir takım testlere tabi tuttum. G213’ü FPS tarzında Battlefield 1, gerçek zamanlı strateji oyunu StarCraft II, macera oyunu Rise of the Tomb Raider ve devasa çok oyunculu çevrim içi rol yapma oyunu Marvel Heroes ile test ettim. Sonuç olarak klavye hepsinde iyi performans gösterdi.

Standart zorluklardaki aksiyon/macera oyunlarında master yapmak için herhangi bir özel donanıma pek ihtiyaç duyulmadığı için muhtemelen anahtarların en iyi çalıştığı oyun Rise of the Tomb Raider oldu. G213, StarCraft II'nin tek oyunculu modu için de iyi bir seçimdi.

SONUÇ

Mekanik klavyeler hem oyun hem de yazım için mükemmel aksesuarlar olup, diğer klavyelere göre daha uzun ömürlüler. Ancak PC oyunlarının sizin için hobi olup olmadığından emin değilseniz, burada fiyat devreye giriyor.

G213, iyi bir klavye ama mükemmel değil. Bir ofis klavyesinde bulamayacağınız fonksiyonelliği ve çekiciliği sizlere sunan klavye, kullanım açısından gerçekten rahat.

Mekanik bir klavye alacak bütçeye sahip olmayanlar ancak yeni bir oyun klavyesi alıp kendini geliştirmek isteyen oyuncular G213’ü tercih edebilir.

Kullanıcılar G213’e 276 TL’ye sahip olabilir.

ARTILARI

  • Bölgesel RGB aydınlatma
  • Profesyonel görünüm
  • Sıvıya dayanıklı
  • Sessiz tuş eylemi

EKSİLERİ

  • Bilek desteği ayrılmıyor
  • Membran anahtarlar