Teknoloji Logitech G403 Prodigy ve Prodigy Wireless incelemesi

Logitech G403 Prodigy ve Prodigy Wireless incelemesi

14.09.2017 - 10:17 | Son Güncellenme:

Logitech’in oyun ekipmanlarına çok yüksek bütçeler ayırmak istemeyen oyunculara hitap eden Prodigy serisinde yer alan G403 Prodigy ve Prodigy Wireless farelerini inceledik.

Logitech G403 Prodigy ve Prodigy Wireless incelemesi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Logitech, G403 Prodigyve Prodigy Wireless ile henüz hardcore teknolojiye hazır olmayan yeni PC oyuncularına çevre birimleri sağlamayı amaçlıyor. Bu serinin arkasındaki fikir aynı zamanda, Logitech'in ileri teknoloji ürünlerinin uygun fiyatlara da kullanıcılara sunulmak istenmesi.

Firmanın Prodigy serisinin bir parçası olan bu iki fare, PC oyuncuları için yeterince rahat ve işlevsel. Bununla birlikte, kablolu G403'ün hem kablosuz modele hem de diğer oyun çevre birimlerine göre makul fiyatlı olması dikkat çeken detaylardan. Bu arada iki mouse arasında ki tek farkın kablolu ve kablosuz olduğunu belirtelim.

Logitech, G403 ile düğmelerin sayısını azaltıp klasik tasarıma doğru bir yol alsa da performanstan ödün vermeden, sıradan oyuncularıçekmek istiyor. G403, bu geniş kapsamlı çabanın merkezinde yer alıyor. Peki Logitech bu kadar geniş bir kitleye tek bir ürünle veya ürün grubuyla ulaşabilir mi? G403 oyunculara neler sunuyor?Gelin hep birlikte göz atalım.

Haberin Devamı

TASARIM

Yan taraftaki başparmak düğmelerinden avuç içi dayanağındaki LED renk sayısına kadar, oyun fareleri hiç bu kadar çok yönlü olmamıştı.

Oyun fareleri sıklıkla egzotik şekilleri ile tanımlanır ya da anılır. G403'ü ilk denediğimde son derece tanıdık geldiğini düşündüm, ancak nedenini belirtemedim, bulamadım. Birkaç dakika sonra farenin, Razer DeathAdder'a çok benzediğini fark ettim. DeathAdder daha açılı ve aerodinamik görünse de, G403 de son derece ona benzer hissettiriyor. Hafif başparmak oluklu ergonomik yapı, sağ elini kullananlar için geniş bir başparmak desteği ve orta yükseklik dikkat çeken özelliklerinden.

Diğer oyun farelerine göre daha sade ve zarif bir tasarım benimseyen G403, G502 Proteus Spectrum veya G303 Daedalus Apex kadar ayırt edici değil. Yine de göze oldukça hoş geliyor. Yanarlı dönerli olduğundan ofistebu fareleri başkalarının gözüne batmadan kullanmak zor.

Logitech G403 Prodigy ve Prodigy Wireless incelemesi

Logitech G403, G logosu altındaki RGB LED'leri ve aydınlatmalı kaydırma tekerleği ile mat siyah kaplamasını cazipleştirerek "oyun ekipmanları" kurallarına karşı gelmiyor. Her ikisinin aydınlatması Logitech Oyun Yazılımı vasıtasıyla programlanabilir. Buna ileride değineceğim.

Haberin Devamı

Mat görünüm elinizde iyi hissettiriyor ve parmak izlerini çok belli etmiyor. Sağ taraftaki başparmak için iki düğme, yanlışlıkla tıklamaları önlemek adına yeterince iyi konumlandırılmış. Başparmağınızla tuşlara yaklaşırken kolayca yerlerini bulabiliyorsunuz. Ancak bu düğmeler ince plastikten yapıldığından gerçekten tatmin edici değil. Omuz silkmeye değer bir tıklama sunuyor.

Aynı zamanda daha fazla kontrol olanağı sağlayan sol ve sağ taraflardaki kauçuk kavrama yerleriyle G403, oyun oynarken uzun süreli konfor için elinizin şeklini alacak şekilde üretilmiş. Bu da önemli bir detay.

İki ana düğme, yani sol ve sağ tıklama düğmeleri, keskin ve hızlı tepki veriyor. Ayrıca rekabetçi oyunlar için bilegerçekten hızlılar. Yalnız düğmeler uzun süreli kullanımdan bir süre sonra deforme olabilir havası uyandırıyor.

Sağ ve sol tuşlar 20 milyon tıklamaya kadar kadar dayanıklı. Bu özellikle FPS, MMORPG ve Moba tarzı oyunları oynayanların fareye olan ilgisini daha da arttırabilir. 124mm yükseklik, 68mm genişlik ve 43mm derinlik ile orta boyutlu bir fare olan G403, avuç içi kullanımını kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

G403'ün genel şekli daha önce hiç oyun faresi kullanmamış olsanız bile sizlere tanıdık gelebilir. O yüzden kolayca alışacağınız kesin.

Bununla birlikte, bir masaüstü gibi sert bir yüzeyde fareyi padsiz kullansanız dahi rahatsız edici bir ses çıkartmıyor.

Ağırlık söz konusu olduğunda, G403 bu konuda sizlere bir seçenek sunuyor. Hafif yapısına ek olarak 10 gramlık çıkarılabilir ağırlık sayesinde, fareyi tercihinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Ağırlığı çıkarttığınızda 'plastik' hissini hemen anlıyorsunuz.

Ağırlıksız hafifliği yüzünden açıkçası fiyat etiketinden daha ucuz olduğunu sanabilirsiniz. Bu arada G403 Wireless ağırlık çıkarıldığında 107 grama düşüyor. Kablolu G403’ün yalnızca kendi ağırlığı 87.3 gram.

Son olarak kablosuz G403 Prodigy için kutudan şarj etmek için ayrı bir ek kablo çıkıyor. İsterseniz bu ek kablo ile de farenizi kullanabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Logitech G403 Prodigy ve Prodigy Wireless incelemesi

IŞIK ŞOVU

Farelerin ışıklardan da bahsedelim. Oyuncular bilgisayar kasalarına LED yerleştirmeye başladığından beri üreticiler, farelerini göz kamaştırıcı LED’lerle özelleştiriyor.

G403'ün LED'leri parlak, ancak yumuşak bir dokunuşla örtülmüş. Bu da çok gösterişli olmamasına yardımcı oluyor. Mevcut 16,8 milyon renk arasından istediğiniz herhangi birini Logitech Oyun Yazılımı aracılığıyla fareye atayabilirsiniz.

G403, tam bir RGB fare. Tutarlı bir renk deseni için diğer Logitech ürünleriyle de eşzamanlanabildiğinden renk özellikle belirtilmeli.

Nefes alma efekti ve renk döngüsü gibi seçeneklerin bulunduğu ışıklandırmaları isterseniz tamamen de kapatabilirsiniz. Bu ışıkların parlaklıklarını ve döngü hızlarını da istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Farede mavi ve mor renk oldukça güzel görünüyor.

PERFORMANS

Sensör, G403'ün çarpıcı özelliği. G900 Chaos Spectrum’u kullandıysanız, G403 aynı kablosuz sensöre sahip ve tek bir şarjla 20 saatten fazla pil ömrü sunuyor.

Farelerde Pixart PWM3366 optik sensörü kullanılıyor. Bu sayede fareler en yüksek hassasiyet ayarlarında bile pürüzsüz çalışıyor. Çözünürlük 200 ila 12.000 DPI aralığında ve hareket 40Gs'ye kadar kadar kuvvetle izlenebilir.

Çözünürlük, fare tekerleğinin hemen üzerinde bir düğme ile kontrol edilebiliyor. Üç hazır ayar arasında hızlıca geçiş yapılabilirsiniz. Keskin nişancı ateşi için 200’den hızlı manevralar için 12.000 DPI değerine kadar 5 farklı hassasiyet ayarı programlayabilirsiniz. Öte yandan 1 ms’lik bildirim hızı sayesinde G403, standart farelerden 8 kata kadar daha hızlı. Bu da fare hareket ettirildiğinde ya da tıklandığında, ekrandaki yanıtın neredeyse anlık olduğu anlamına geliyor.

Logitech Gaming Software yazılımı oldukça akıcı ve sağlam çalışıyor. Yazılım aynı zamanda Overwolf ile birlikte geliyor. Bunun sayesinde oyun esnasında sosyal ağlarda mesajlaşabilir, oyun içerisinde fotoğraf ve video çekebilir, müzik dinleyip onları yönetebilir ve Teamspeak programını kullanabilirsiniz.

Hassasiyeti, LED’leri, düğmelerinizin programlamalarını ve hatta hareket halindeyken oyun oynamak için ayarlarınızı G403'ün dahili belleğine kaydedebilirsiniz. Daha sonra ek yazılım ya da oturum açma gerekmeden ayarlarınızı dilediğiniz PC’de kullanabilirsiniz.

Logitech G403, ön tanımlı program ile kullanılabilmesinin yanı sıra tercihlerinize bütünüyle uyacak şekilde de yapılandırılabilir. Kullanıcılar 6 adet programlanabilir tuşu yapılandırarak, oyun içi eylemleri basitleştirebilir ve karmaşık görevleri hızla gerçekleştirebilirler.

Son olarak G403'ün kablosuz modeli, kablolu kuzeni ile aynı teknik özelliklere sahip. Kablosuz G403, etkileyici pil ömrüne sahip olsa da, çıkarılabilir pil içermiyor. Bu da önemli bir detay. Birlikte verilen kabloyla şarj edilmesi gerekiyor. G403, standart iki yıllık sınırlı bir donanım garantisi ile birlikte geliyor ki bu da farenizi bazı sorunlara -tüketici kaynaklı hariç- karşı koruyor.

Logitech G403 Prodigy ve Prodigy Wireless incelemesi

SONUÇ

Logitech, en son nesil fareleriyle çıtayı biraz daha yükseltiyor. Özellikler göz önüne alındığında, fare seçerken el boyutu, tercih edilen şekil, kavrama ve fiyat gibi şeyleri esas alacaksınız.

Firma, acemi PC oyuncuları için G403'ün ulaşılabilir bir fare olmasını istiyor ve bunu da başarmış sayılır. Benim tek sorum, daha ucuz Daedalus Apex, aynı fiyatlı G Pro veya biraz daha pahalı Proteus Spectrum'dan daha başarılı olup olmadığı. G403'ü kullanmak oldukça kolay, rahatlığı ise büyük oranda kişisel zevkinize bağlı.

Logitech G403 Prodigy oyuncu faresi, hem kablolu hemde kablosuz modeliyle fiyat bakımından oldukça uygun. Hatta bu fiyat aralığında kullanabileceğiniz en işlevsel farelerden biri. Bütçe dostu bir oyun faresi arıyorsanız G403 Prodigy serisine göz atabilirsiniz.

Logitech G403 Prodigy kablolu 239 TL, Logitech G403 Prodigy kablosuz ise 445 TL.

ARTILARI

  • Rahat kavrama
  • Sezgisel yazılım
  • Mükemmel sensör ve DPI performansı

EKSİLERİ

  • Tatmin edici olmayan başparmak düğmeleri
  • Kategorisi için yüksek fiyat
Yazarlar