Teknoloji Logitech G560 oyun hoparlörleri inceleme: Ortamı renk ve sesle doldurun

Logitech G560 oyun hoparlörleri inceleme: Ortamı renk ve sesle doldurun

21.05.2018 - 14:32 | Son Güncellenme:

Oyun kulaklıkları, mikrofon yüzünden özellikle rekabetçi oyunlarda işinize yarasa da derin ve zengin sesler için size iyi hoparlörler lazım. Logitech G560, üç parçadan oluşan ve gelişmiş ışık gösterisi sunan hoparlör seti. Evinize sağlam bir hoparlörler almak istiyorsanız, G560, uyun fiyata sağlam bir seçim olabilir.

Logitech G560 oyun hoparlörleri inceleme: Ortamı renk ve sesle doldurun

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

2013 yılında Logitech, G-Serisi donanımlarını yeni “Logitech G” alt markasına taşıdı. Bu, şirketin şemsiyesi altında yer alan beş markadan biri. PC oyuncuları için iyi teknolojiyle ekipman geliştirmeye devam ediyor.

O zamandan beri, G ailesi oyun deneyiminizi optimize etmek için çok sayıda fare, klavye ve diğer çevre birimleri içerecek şekilde genişledi. Bunu yaparken de harika görünüyorlar. Yeni G560 hoparlörler de bu felsefeyi yansıtıyor, benzersiz özelliklerin bolluğunu güçlü 2+1 kurulumun içine yerleştirmişler. Onları değerlendirmek için biraz zaman harcadım ve beklediğim gibi oldukça etkileyiciler.

G560 bir sürü parça ve kabloyla geliyor, ama göründüğü kadar karmaşık değil. G560 için beklediğim kutu ise epey büyük ve ağırdı. Subwoofer ile toplam ağırlık 10 kiloyu buluyor. Ancak stereo hoparlörler daha küçük ve hafifler. Hoparlörler oldukça farklı ve havalı bir tasarıma sahip. Plastik malzemeden yapılma ve dairesel tasarımda olmalarının dışında yanlarında ızgaraları var. Ben bunları ilk gördüğümde köpek balığı yüzgecine benzettim. Masa alanınız dar ise daha dik tasarımda hoparlörler düşünebilirsiniz. Razer Nommo gibi.

Haberin Devamı

Logitech G560 oyun hoparlörleri inceleme: Ortamı renk ve sesle doldurun

Hoparlörleri kutusunda çıkardıktan sonra yapılacak çok iş yok. Subwoofer’ı masanın altına, hoparlörleri masanın üstüne koyun. Daha sonra, 3.5mm Aux girişi ya da ürünle birlikte verilen USB kablosuyla (tam işlevsellik için tavsiye bunu ediyorum) bilgisayarınıza bağlamanız yeterli. Eğer yoksa Logitech Gaming Software'i indirin (ihtiyacınız olacak) ve artık oyun oynamaya hazırsınız.

Her bir hoparlör iki adet LED “RGB bölge” ile donatılmış. Bunlar hoparlörün yanından masaya ve arkasından da duvara ışık yansıtacak şekilde tasarlanan spot ışıklar. Arka ışıklar bass, ön ışıklar ise orta ve yüksek frekanslarla uyumlu.

Sol hoparlörün üzerinde bir şey yok. Sağ hoparlörün üzerinde özelleştirilebilir makro kontroller için üç düğme var. Arkasında, 3,5 mm jak, güç düğmesi ve Bluetooth eşleştirme için bir düğme bulunuyor. G560, birden çok kaynak cihaza aynı anda bağlanabiliyor: USB, 3,5 mm ve Bluetooth. Gerçek dijital ses, LIGHTSYNC RGB ve DTS:X Ultra surround ses için USB bağlantısı gerekli. Logitech Easy-Switch ile de en fazla 4 bağlı cihaz arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

G560'ın fiziksel tasarımına bağlı olarak önemli bir dezavantajı var. Hoparlörler doğrudan subwoofer üzerinden yönlendirildiğinden, subwoofer'ı tamamen kapatmak mümkün değil. Subwoofer'a sahip olan herkesin bildiği gibi, bas titreşimler özellikle gece geç saatlerde dikkat çekici ve rahatsız edici olabilir.

Ebeveynlerinizle, çocuklarınızla, oda arkadaşlarınızla veya sadece komşularınızla aranızda bir duvar paylaşıyorsanız, hoparlörlerinizi gece geç saatlerde veya sabahın erken saatlerinde çalıştırmanız sizi zor duruma sokabilir. Bu dezavantajı azaltmanın birkaç yolu da var. Sağ hoparlörde bir kulaklık jakı var ya da Logitech Gaming Software'deki bas sesini azaltabilirsiniz. Çözümler mükemmel olmasa da anı kurtarabilecek türden.

Logitech G560 oyun hoparlörleri inceleme: Ortamı renk ve sesle doldurun


600'den fazla oyun için aydınlatma ön ayarı

Haberin Devamı

Sese geçmeden önce, G560'ın en göze çarpan özelliği RGB ışıklarını konuşalım. Diğer Logitech G donanımlarını özelleştirmek için de kullandığınız Logitech Gaming Software ile Lightsync teknolojisini kontrol edebilirsiniz.

Logitech Gaming Software'i sadece aydınlatma seçeneklerini yapılandırmak için değil, aynı zamanda surround sesi etkinleştirmek, eşitleme ayarları arasında geçiş yapmak ve bireysel oyunlar için profiller oluşturmak için de kullanacaksınız.

Ekranda dört farklı bölge var. Her bölgeye statik bir renk atamak isterseniz bunu yapabilirsiniz, ancak bu sadece başlangıç. Örneğpi oyun oynerken sağlık çubuğunuz sol alt köşedeyse o alanı seçebilir ve sağlığınız tükendiğinde ilgili ışık yeşilden kırmızıya (veya seçtiğiniz her şeye) dönüşebilir.

Ekranın herhangi bir bölümünü seçin ve Logitech Gaming Software (LGS) ile dört aydınlatma bölümünün herhangi birine atayın. G560 daha sonra bu bölümü gerçek zamanlı olarak takip ederek hoparlörün aydınlatmasını ekrandaki renklerle eşleyebiliyor. Sonuç olarak odanızı büyüleyici renklerle dolup taşıyor.

Haberin Devamı

Renklerin neye göre değişeceğini belirlemek sizin elinizde. İster ekrandaki renklere isterseniz de müziğin ritmine göre ayarlama yapabilirsiniz.

Ekrana göre tepkime inanılmaz derecede hassas ve değişken yoğunluklarda. Hızlı bir şekilde geniş renk yelpazesi arasında geçişler yapıyor. İzlemek bir süre sonra pek eğlenceli değil, hatta baş döndürücü olabilir.

Logitech G560 oyun hoparlörleri inceleme: Ortamı renk ve sesle doldurun

Logitech, G560 için açık bir yazılım geliştirme seti (SDK) var. Bu da geliştiricilerin, oyun içi olaylara dayalı bağlamsal ışık efektleri eklemek için kiti kullanabileceği anlamına geliyor. Örneğin, Fortnite oynarken bir fırtınada kendinizi kaybettiyseniz, hoparlörler yumuşak yeşilden parlak mora dönüşüyor. Battlefield 1'de sağlığınız azaldıkça turuncu renk yanıyor. Desteklenen oyunların listesi kısa ama zaman içinde daha da artacak.

Logitech ayrıca, yazılımda erişilebilen çok sayıda oyun için 600'den fazla hazır aydınlatma ayarını da size sunuyor. Hazır ön ayarlar ve SDK ile desteklenen oyunlar arasındaki epey fark var.

Gerçekten etkileyici bir kurulum için LED aktivitesini uyumlu diğer Logitech cihazlarınızla senkronize edebilirsiniz. Ayrıca, rakiplerine benzer şekilde nefes alıp verme ya da gökkuşağı gibi sıradan renk modları da var.

Tahmin edebileceğiniz gibi, RGB aydınlatmaya ilgili tüm bu özellikler USB bağlantısı gerektiriyor. Bluetooth veya AUX bağlantısı üzerinden çalışmıyor.

Monitörün önünde saatler geçiren kullanıcılar gözündeki gerilmeyi azaltmak için özel aydınlatma modunu da kullanabilir.

Logitech G560 oyun hoparlörleri inceleme: Ortamı renk ve sesle doldurun

Ne olursa olsun hoparlörler güçlü ses veriyor

G560, oyun ve müzik türüne bakılmaksızın zengin ve sürükleyici ses sunuyor. DTS 7.1 surround ses (önceden ayarlanmış oyun EQ profili ile) veya standart stereoda kullanmama rağmen hoparlör duymanız gereken her şeyi veriyor. G560 surround sesi desteklediğinden, hoparlörlerinizi uygun konumlandırabilirseniz oyunun içindeymiş gibi hissedebilirsiniz.

G560, 240 watt’lık zirveye ulaşabiliyor. Talep edilen frekans yanıtı, düşük uçta 40 Hz'e kadar (18kHz’e kadar da gidiyor) uzanıyor ve varsayılan ayar oldukça basağırlıklı. Aşağı doğru ateş eden subwoofer gerçek patlamalar ve silah sesleri üretiyor. Ancak daha fazla denge arıyorsanız, özel EQ ellerinizden öper.

Hoparlörleri nasıl ayarlamış olursanız olun, güçlü ses çıkarıyorlar. Muhtemelen G560’ı oyun için satın alıyorsunuz, bunun için mükemmeller.

Battlefield 1 oynarken savaşı ayaklarınızın ucunda yer sarsıntılarıyla birlikte hissedebilirsiniz. Makineli tüfek ve tank sesleri de bir süre sonra evde yankılanmaya başlıyor. Subwoofer veya hoparlörler üzerinde manuel bas kontrolü yok. Bu, yazılımı açık tutarsanız bir sorun olmasa da, hoş bir ekleme olabilirdi.

Logitech G560 oyun hoparlörleri inceleme: Ortamı renk ve sesle doldurun

G560 ayrıca DTS: X surround ses sinyallerini (Mac için olmasa da) destekliyor. Buna yazılımdan geçiş yapabilir ve her bir dijital kanalın sesini ayarlayabilirsiniz. DTS:X Ultra, oyunlar için 3D akustik mekan sunarak oyun ortamınızı her açıdan duymanızı sağlıyor. Sanal surround işlevselliği, 2+1 kurulumda fiyat ve performans göz önüne alındığında son derece iyi çalışıyor.

İki dairesel hoparlörden gelen ses, üst seviye bir kulaklıkta duyduğunuzla karşılaştırılabilir. Bununla birlikte, daha önce hiç subwoofer ile oyun oynamadıysanız, ne kadar fark yarattığını açıklamak zor. Bas ile müziği ve patlamaları sadece duymakla kalmıyor, subwoofer'ın bulunduğu yere bağlı olarak vücudunuzda hissediyorsunuz. Düşük seste bile, subwoofer muazzam fark yaratıyor. Size rekabet avantajı sağlayıp sağlayamayacağını söyleyemem, ama oyununuzu kesinlikle daha gerçekçi hissettireceği kesin.

Oyunlarda veya uygulamalarda sesi sağ hoparlördeki ses düğmesine basarak da ayarlayabilirsiniz. Ancak bu düğmeyi bulmak bazen sorun haline gelebilir. Ses seviyesi ve parlaklık tuşları yan yana olduğundan bu ikiliyi birçok kez karıştırabilirsiniz.

Logitech G560 oyun hoparlörleri inceleme: Ortamı renk ve sesle doldurun

Sonuca bağlıyorum…

Logitech G560'ta aydınlatma, performansı bazen geride bırakabilir. Logitech'in hem hoparlörler hem de oyun çevre birimleri için sicili göz önüne alındığında, G560 gerçekten şok edici bir model.

G560, hem oyun hem de müzik için zengin ses, yeni tasarım ve deneyiminizi kişiselleştirmenin birçok yolunu sunuyor. Kulaklığın sınırlarına geniş açılı sesler tercih eden oyuncular için G560 mantıklı bir yatırım. Fiyat çok yüksekse veya subwoofer istemiyorsanız, Razer Nommo’yu da göz önünde bulundurabilirsiniz. Gece geç saatlerde kullanırsanız kulaklık jakından yararlanmayı unutmayın. Tabii her zaman da ışıkları kapalı tutun.

Hem oyun hem de multimedya için mükemmel ses isteyen PC oyuncuları Logitech G560'ı tercih edebilir.

Logitech G560'ın yurt dışı fiyatı 200 dolar. Türkiye fiyatı henüz belli değil.

ARTILARI

  • Mükemmel ses
  • İddialı aydınlatma seçenekleri
  • Sağlam yazılım
  • Bluetooth bağlantısı
  • Diğer Logitech cihazlarıyla senkronize

EKSİLERİ

  • Subwoofer'ı devre dışı bırakmanın yolu yok
  • Yazım kafa karıştırıcı olabilir