Teknoloji Logitech MK850 Performance kablosuz klavye mouse seti incelemesi

Logitech MK850 Performance kablosuz klavye mouse seti incelemesi

10.10.2017 - 13:38 | Son Güncellenme:

Logitech’in bilgisayar ve mobil cihazlar arasında daha kolay geçiş yaparak günlük işlerinizi hızlandıran MK850 Performance kablosuz klavye fare setini inceledik. Güçlü bir ikili oluşturan set, kullanıcılara özellik ve konfor bakımından neler sunuyor, fiyatı ne kadar hep birlikte görelim.

Logitech MK850 Performance kablosuz klavye mouse seti incelemesi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Lüks bir oyun veya başka bir özel bilgisayar satın almadığınız sürece, yeni bilgisayarınızla birlikte gelen klavye ve fare çoğu zaman sıkıcı ve rahatsız edici derecede basittir. Muhtemelen her iki cihaz için de ayrı USB kablolarıyla PC’nize bağlamanız gerekecek.

Yazı yazmaya ve web’de dolaşmaya çok zaman harcayan biriyseniz inceleyeceğimiz Logitech MK850 Performancekablosuz fare klavye seti bilek ve parmaklarınız için birer nimet olabilir. Ancak cüzdanınız için aynı şeyi söyleyemem.

Bilgisayarlar için çevre birimlerinin birçoğu rahatlığı en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış olsa da, MK850, üç farklı bilgisayara bağlanabilen ve bir düğmeye basarak aralarında geçiş yapabilen nadir bir kabiliyetesahip. Yani bu set, akıllı telefonlar ve iOS veya Android ile çalışan tabletler gibi mobil cihazlarla da kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

O halde MK850’nin detaylı incelemesine yavaştan başlayalım.

Logitech MK850 Performance kablosuz klavye mouse seti incelemesi


BASİT AMA ETKİLİ TASARIM

MK850, Logitech K780 Multi Device klavyenin yanı sıra şirketin bir süre önce piyasaya sürdüğü mevcut iki ürün olan M720 Triatlon kablosuz farenin bir kopyası. MK850’nin klavyesi ise K780'e çok benzemekle birlikte, aynı işlevselliğe sahip ve bu işlevselliği bir an öncedenemek istiyorsunuz.

Klavye döşemesi ve tuşları koyu gri renkte (neredeyse siyah). Alt kısımdaki kumaşla kaplı avuç içi dayanağı ile birlikte klavyenin boyutu 25 x 430 x 210 mm, ağırlığıysa 733 gram (piller dahil).

Klavyenin alt kısmı, beyaz plastikten yapılmış. Alt kısımda birkaç kauçuk ayağa ek olarak, iki adet AAA pil içeren bir bölmebulacaksınız. Buna ek olarak, tasarım ve anahtarlar, rahat uzun süreli yazım için tasarlanmış, yükseltilmiş ergonomik bir kontur profilinde düzenlenmiş. Ayrıca, daha doğal bir yazım konumu sunmak için kavisli bir ana kare ve ayarlanabilir bacaklar, kullanıcıların yazım açısını seçmelerini sağlıyor.

Öte yandan MK850'nin alt kısmındakazara sıvı dökülmeleri durumunda akıp gitmesi için birkaç delik bulunuyor. Klavyeyi masaya sabitlemek için beş adet lastik ayağı da unutmamak gerek.

Klavye, parmağınızın direkt anahtarın ortasına gelmesini kolaylaştırmak içinkürek gibi içbükey tuşlara sahip. Yazma düzgün ancak alışamadığımdan mı bilmiyorum sizi biraz yavaşlatıyor. Bunda MK850’nin oyun klavyelerine göre biraz küçük kalması etkili olabilir. Tuşlara basıldığında ise oldukça sessiz ve yumuşaklar. Tam da ofis ortamı için yapıldığını söyleyebilirim. Tuşlara (space hariç) istediniz kadar sert basın çıt çıkmıyor.

Haberin Devamı

Sağ ve sol düğmeler ile kaydırma tekerleği haricinde, fare rahat, kauçuk malzeme ile kaplanmış. Farenin boyutları ise 45 x 74 x 115 mm, ağırlığı ise 135 gram (pil dahil).

Sağ ve sol düğmeler ile baş parmağınızın gittiği sağ taraftaki düğmeler ve kaydırma tekerleğinin hemen üstündeki diğer başka küçük düğme (kaydırma hızını ayarlamak için), hepsi klavye tuşları ile aynı koyu gri plastikten yapılmıştır.

Logitech MK850 Performance kablosuz klavye mouse seti incelemesi

Farenin solunda baş parmağınızın hemen altında 3 adet ufak tuş var. Bunlardan ilk ikisini sayfalar arasında ileri, geri; üçüncüsünü ise hangi cihazı kontrol ettiğinizi değiştirmek için kullanabilirsiniz. Tıpkı klavyedeki beyaz düğmeler gibi, cihazlar arasında hızlı geçiş yapmanızı sağlıyor. Yine solda bu üç tuşun altında bir tuş daha var ki onunla da açık pencereler arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Kaydırma tekerleği, kenarı çevreleyen koyu gri oluklu bir şerit ile krom renkli plastikten imal edilmiş.Farenin alt kısmında açma / kapatma düğmesi ve pil içeren küçük bir bölme bulacaksınız. Bu farenin alt kısmı da klavyenin altındaki aynı beyaz olmayan plastikten oluşuyor.Farenin tasarımı, kaydırma tekerleğine ve yan düğmelere kolayca erişmenize yardımcı oluyor. Fare avucunuza da rahatça sığıyor.

Farenin üstünde, kaydırma tekerliğinin arkasındaki büyük düğmeye bastığınızda tekerlek Hyperfast modunda serbestçe dönüyor. Bir kere çevirdiğinizde sayfanın en başına veya sonuna tek hamlede gidebiliyorsunuz.

MK850, dahili Bluetooth vebağlantıyı oluşturan Logitech Unifying USB dongle'ı kullanarak bir PC'ye veya Mac'e kablosuz olarak bağlanıyor.

Kutunun içerisinden bir de aralık genişletici kablo çıkıyor. PC’leri masalarının altında olanlar için birleştirme alıcısını bu kabloya bağlayın ve kablo ucunu/alıcısını masaya yerleştirin. Böylece daha kesintisiz iletişim sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

ÇOKLU AYGIT DESTEĞİ VE İŞLEVSELLİK

Logitech son birkaç yıldır, daha önce bahsedilen K780 klavye ve M720 Triatlon faresi de dahil olmak üzere "çoklu aygıt"desteğini giriş seviyesi çevre birimlerinde sunuyor. Bu çevre birimlerinin en önemli özelliklerinden biri de, örneğin, Android akıllı telefonunuz, iPad tabletiniz, masaüstü bilgisayarınız veya Mac'iniz gibi üç farklı cihazla eşleşebilmeleri. Eşleştirildikten sonra, tek bir düğmeye basarak aralarında geçişler yapabilirsiniz. İnceleme için Logitech MK850’yi saniyeler için masaüstü bilgisayarım, MacBook Pro ve Android telefonum ile eşleştirdim. Bunlar arasında geçişler yaparken de herhangi bir sıkıntı yaşamadım.

Logitech MK850 Performance kablosuz klavye mouse seti incelemesi

Logitech'in diğer çoklu cihaz klavyelerinde olduğu gibi, MK850 mevcut işletim sistemine (OS) karşılık gelen tuşları yeniden haritalamakta. Örneğin Windows'un Alt tuşu, bir Mac ile eşleştirdiğinizde Komut tuşu haline geliyor. Bir Android cihazla eşleştirdiğinizde, ilk dört işlev tuşu Ev, Menü, Geri ve Arama oluyor.

Fare düğmeleri de, eşleştirilmiş işletim sistemine göre uygun rolleri üstleniyor. K780 çoklu cihaz klavyesi ve K850 arasındaki en temel fark, eski cihazın üst kısmında, akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlarınızı dik tutmak için bir oluk olması.

Kullanıcılar, ayarlara erişmeyi, tuşlara ve fare düğmelerine belirli uygulama işlevleri atamayı kolaylaştıran ve trackpad hareketlerini üreten Logitech Options yazılımını indirebilirler.

Bir PC veya Mac ile çalışacak şekilde tasarlandığından, işletim sistemlerini birbirinden ayırmak için bazı tuşlarda iki farklı etiket ile ikili bir düzen var. Beyaz etiketler Windows bilgisayarları, griler ise Mac OS veya iOS çalıştıran Apple cihazları için. Kullanıcılar Easy-Switch özelliğini, klavyenin sağ üst köşesindeki üç beyaz numaralı tuş ile bulabilir.

Bu, klavye eşleştirmesini bilgisayarınızdan bir telefon veya tablet gibi bir mobil cihaza anında değiştirebilmenizi sağlıyor. Kesintisiz geçiş, Logitech MK850 klavyeyi kullanarak mobil cihazlardaki e-postalara ve mesajlara hızlıca yanıt vereceğiniz anlamına geliyor.

MK850, Logitech DuoLink sayesinde Fn tuşuna basılı tutarak mouse düğmelerinize farklı bir işlem kümesi atayabilirsiniz.Hareket kontrolüyle yapılan işlemleri gerçekleştirmek için klavye ve fare birlikte kullanılabilir. Fonksiyon tuşuna basılı tutarak fareyi yukarı, aşağı, sola ve sağa hareket ettirirseniz, önceden programlanabilen farklı eylemler tetikleniyor.

Örneğin, işlev tuşuna basılı tutup fareyi sağa hareket ettirirseniz, masaüstleri arasında geçiş yapabilirsiniz. İşlev tuşuna basılı tutarken fareyi yukarı doğru hareket ettirirseniz, açık olan tüm uygulamaları görüntüleyebilirsiniz.

Tam bir klavyenin yanı sıra sayı tuş takımına sahip olması da yazma işlemini hem kolaylaştırıyor hem de hızlandırıyor. Fare, iyi performans gösterdi. Kaydırma tekerleği, web sayfalarını ve belgeleri hızlı, kolay bir şekilde gezinmeme izin verdi. Olumsuz olarak ise klavyenin bağlantısının ara sıra kesildiğini ve yavaşladığını söyleyebilirim. Böylece yazdığım harflerin görünmesi birkaç saniye aldı. Bu durum önemli bir haber yazarken başıma geldi ve sizi hızdan kestiğini söyleyebilirim.

Logitech MK850 Performance kablosuz klavye mouse seti incelemesi

KONFOR VE DIĞER HUSUSLAR

Diğer ergonomik klavyelerle karşılaştırıldığında, tasarımı biraz sığ buldum ve tuşlarbiraz sıkışıktı, ancak yazmayı rahatsız edici hale getirecek kadar değil. Avuçiçi dayanağı uygun bir şekilde yastıklı ve üzerinde bulunan bez ise oldukça yumuşak. Daha önce bahsettiğimiz üç Bluetooth eşleştirme düğmesinin dışında, anahtar düzeni klasik. Arka plan aydınlatması ise yok. Ancak klavye, kilit, pil göstergesini ve eşleştirmek düğmelerini beyaz LED’lerle sizlere sunuyor.

Fareye gelince, mousepad ile veya onsuz normal zeminde sorunsuz şekilde çalıştı. Yine farenin üstündeki tek ışık da beyaz renkte ve kontrol edilen cihazları temsil ediyor.

Oyun, bu cihazların kullanım amacı olmamasına rağmen, günler uzun ve yanımızda her zaman oyuncu ekipmanlarımız olmayabilir. MK850’yi Battlefield 1 ve Shadow Warrior oyunlarıyla test ettim. Set, uzun oyun maratonlarında ellerinizi biraz zorluyor ama oyun içerisinde büyük gecikmelere yol açmıyor ya da sürekli öldürülmeniz için yeterli değil.

Öte yandan fare, klavyeden daha hızlı kapanma eğiliminde olduğundan, fare hareketsiz bırakılırsa hareketle ilgili gecikme oluyor. Sonuç olarak MK850'nin kullanılma amacı oyun olmasa da bu mümkün.

Bu arada klavyenizin pillerini 36 ay boyunca değiştirmenize gerek yok, fareniz ise 24 ay boyunca açık kalabilir.

Logitech MK850 Performance kablosuz klavye mouse seti incelemesi


SONUÇ

Logitech'in MK850 Performance modeli çok yönlü ve konforlu olmasının yanında çok cihazlı evler için harika bir seçim.

Mekanik klavyetaraftarı olabilirsiniz (ben de öyleyim), ancak bu anahtarların hissi de oldukça etkileyici ve denedikten sonra diğerleri gibi yan tarafa atmak istemeyeceksiniz. Çeşitli aygıtlar arasında gidip gelme özelliği, bir fare veya klavye kullanırken zamanı ortadan kaldırırken, işlerinizi kolaylaştırıyor. Eşleştirildikten sonra, tek yapmanız gereken fare ile klavyede doğru düğmeleri seçmek ve yaptığınız şeyin geri kalanına gitmek. Kolayca cihazlar arasında gezinebilirsiniz.

Logitech MK850, masaüstünüz, telefonunuzveya tabletinizle kolaylıkla çalışabilir. Ergonomik tasarımıyla da ağrıyan bileklerinize hediye verebilirsiniz. Ancak klavye deneyimi duygusal his veren tuşlarla gölgelenmiş. Çok yumuşaklar.

İşinizin büyük çoğunluğu yazı yazmak, belge düzenlemek gibi işler olup da bilgisayar ve mobil cihazla etkileşim kuracağınız hızlı, rahat bir yol arıyorsanız Logitech’in MK850 Performance modeline göz atabilirsiniz.

MK850 Performance’a ortalama 480 TL’ye sahip olabilirsiniz.

Logitech MK850 Performance kablosuz klavye mouse seti incelemesi

ARTILARI

  • İyi inşa edilmiş
  • Üç cihazla eşzamanlı olarak eşleşebilir
  • Ergonomik konfor için tasarlandı
  • Çok açılı ayarlamalar
  • Fare davranışıklavyeden değiştirebilir

EKSİLERİ

  • Biraz pahalı
  • Şarj edilebilir değil
  • Anahtarların hassasiyeti iyi değil
  • Taşınabilir olmak için çok büyük