Kültür Sanat Lukka’dan Likya’ya

Lukka’dan Likya’ya

20.09.2016 - 15:24 | Son Güncellenme:

Yapı Kredi Yayınları ile Tüpraş ortaklığında İngilizce ve Türkçe hazırlanan “Lukka’dan Likya’ya Sarpedon ve Aziz Nikolaos’un Ülkesi” kitabı, Likya Uygarlığını ve uygarlığın sınırları içerisinde yer alan şehir devletlerinin yapısını her yönüyle ele alıyor.

Lukka’dan Likya’ya

Yapı Kredi Yayınları ve Tüpraş’ın ortak hazırladığı, 10 kitaptan oluşması planlanan “Anadolu Uygarlıkları” serisinin 5. kitabı olanLukka’dan Likya’ya Sarpedon ve Aziz Nikolaos’un Ülkesi, günümüzTeke Yarımadası’ndayeralankazı ve ören yerlerinde çalışmalar yürüten araştırmacılarınelde ettiği son bulguları okuyucuyla buluşturuyor.

Haberin Devamı

Kitapta;Likya Beylikler Dönemi, Hellenistik Dönem, Roma ve Doğu Roma dönemlerinde,bölgenin tarihsel, siyasi, sosyolojik yapısı iledilleri, mitleri vediğer coğrafyalarla ilişkilerifotoğraflı olarak anlatılıyor.

Likya Uygarlığı’nın izleri; BatıAkdeniz Bölgesi’nde, Teke Yarımadası’nda son dönem yapılan araştırmalarlatarih öncesi dönemlere kadar inmiştir. Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde de varlığını sürdürmüşhalkın genel adıdır. Ayrıca Likyalıların bir Anadolu uygarlığı olan Hititler ileMısır kralıII. Ramses arasında imzalanan ünlü Kadeş anlaşmasında adı “Lukkalar” olarak da geçmektedir. Dünyaca ünlü “İlyada Destanı”nda da Troyalılara yardım eden Anadolu boyu “Lukka” adıyla yazılmıştır.

Haberin Devamı

Lukka’dan Likya’ya Sarpedon ve Aziz Nikolaos’un Ülkesi kitabının editörlüğü Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, PataraKazıBaşkanı Prof. Dr. Havva İşkan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Patara Kazı Heyet Üyesi Yard.Doç. Dr. Erkan Dündar ve Arkeolog Nihat Tekdemir tarafından yapıldı.