Gündem Madagaskar Cumhuriyeti ve bilinmeyen yönleri

Madagaskar Cumhuriyeti ve bilinmeyen yönleri

01.05.2018 - 14:41 | Son Güncellenme:

Bir ada ülkesi olan bu ülke Afrika Kıtası’nın doğusunda yer almaktadır. Kıta ile arasından Mozambik kKanalı geçmektedir. Ülke ada olduğundan dolayı hiçbir komşusu bulunmamaktadır ama en  yakın kara parçası Mozambik devletine aittir. İşte Madagaskar hakkında merak edilenler...

Madagaskar Cumhuriyeti ve bilinmeyen yönleri

Madagaskar hakkında genel bilgiler

Haberin Devamı

Madagaskar Cumhuriyeti dünyanın en büyük 4. adası sayılıyor. Marco Polo, Madagaskar anılarında ülkenin isminin Madagaskar’da konuşulan herhangi bir yerel dilden çıkmadığını söylemiş, Somali'de bulunan Mogadişu şehrinin farklı bir şekli olan Madagaskar’dan bahsetmiş ve ülkenin adının buradan geldiğini bildirmiştir.

Madagaskar’ın başkenti Antananarivo şehridir. Ülke 22 bölgeye ayrılmıştır, bu bölgelere faritra deniliyor. Faritralar da kendi içlerinde 119 ilçeye ayrılmışlar, bu ilçelere de fivondronana denilmektedir.

Ülke yarı başkanlı Cumhuriyet sistemi ile yönetilmektedir. Ülkede Malgasça ve Fransızca konuşulmaktadır. Resmi dil Malgasça olsa da hemen hemen Madagaskar’da yaşayan herkes ikinci dil olarak Fransızcayı bilmektedir. 2007-2010 yılları arasında İngilizce de resmi diller arasında yer almaktaydı. Ülkenin kuzey kısmında yaşayan küçük kesim ise Shavili denilen bir dil kullanmaktadır. 587.040 km² alanı kaplayan Madagaskar para birimi olarak "Ariary" kullanılmaktadır. 100 lira hemen hemen 76 bin küsur Ariary yapıyor.

Haberin Devamı

Madagaskar’ın nüfusu yaklaşık 23 milyondur. İlginç olan ise ülkenin %45'nin yaşının on beşin altında olmasıdır.

Adada yaklaşık 20 çeşit millet yaşamaktadır. Aralarındaki en baskın ve en fazla sayıya sahip etnik grup ise Merinalar'dır.

Ülkenin iklimi

Madagaskar’da farklı iklimler mevcuttur. Mayıs-Ekim aylarında Madagaskar’da hava durumu kurak ve soğuk olur, Kasım-Nisan ayları arasında ise sıcak ve yağışlı hava ülkede hüküm sürmektedir.

Ülkede din anlayışı

Ülkenin genelinde nüfusun %50 üstünde bir kısmı animizm ve atalara tapınma dinlerine inanmaktadır. Madagaskar nüfusunun %40'ı Hristiyan’dır. Hristiyanların da %17'si Protestan, %23'ü de Katolik’tir. Müslüman inancına sahip kesimi de nüfusun %7'den küçük bir kesim oluşturmaktadır.

Madagaskar ekonomisi

Madagaskar ekonomisini tarım üzerine kuran ve yaşatan bir ülkedir. Ülkede kakao, şeker kamışı, karanfil, pirinç, kahve, fasulye, fıstık, muz, vanilya gibi ürünler yetiştirilmektedir. Yetiştirilen ürünlerin tüm dünya genelinde kullanılır olması son yıllarda ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır. Ülkede tarımsal ürünlerin yanı sıra sabun, deri, şeker, cam, otomobil montaj malzemeleri, bira, kağıt vs. gibi ürünler de üretilip dünya pazarına çıkarılmaktadır.