Ekonomi Maden sahasına fabrika şartı

Maden sahasına fabrika şartı

21.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Maden sahasına fabrika şartı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Madenin işlenmesi için gerekli bütün teknolojik altyapı ve yatırımları artık ülkemizde yapmaya karar verdik. Maden sahalarımızı, yarı mamul ve nihai ürün üretecek fabrikaların kurulması şartıyla ihale etmeye başlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Dönmez, Bilecik Belediyesi ek hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıl açıkladıkları “Milli Enerji ve Maden Politikası” ile madencilikte yeni bir dönem başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Artık madenlerimizi sadece ham madde olarak üretmeyeceğiz. Öncelikle sektörde Ar-Ge ve teknoloji merkezi bir yapıya geçiyoruz.

Bugüne kadar nasıldı? Türkiye’de çıkarılan mineraller, nadir elementler ya da stratejik elementler yurt dışına satılıyor, işleniyor ve biz onu çok daha fahiş bir bedelle yurt dışından ithal ediyoruz. Artık böyle olmayacak. Madenin işlenmesi için gerekli bütün teknolojik altyapı ve yatırımları artık ülkemizde yapmaya karar verdik.

Maden sahalarımızı, yarı mamul ve nihai ürün üretecek fabrikaların kurulması şartıyla ihale etmeye başlayacağız. Bilecik’in sahip olduğu rezervleri en ileri teknolojik imkanlarla katma değerli ürüne dönüştürüp satmak arzusundayız. Böylece ham madde üretiminde bir birim olan kazancımızı 8’e, yarı mamul olduğunda, uç ürün olduğunda 24’e katlayacağız.”

Yazarlar