Gündem Mağdur kadınlar için 5 yılda beş konukevi!

Mağdur kadınlar için 5 yılda beş konukevi!

08.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Bakan Fatma Şahin döneminde çıkarılan yasa ile nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelere kadın konukevi açma zorunluluğu getirilmesine rağmen aradan geçen 5 senede, söz konusu 234 belediye, yalnızca beş konukevi yaptırabildi...

Mağdur kadınlar için 5 yılda beş konukevi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın İçişleri Bakanlığı’na yazdığı yazı ile Türkiye’de şiddet gören ve koruma altına alınan kadınların barındığı kadın konukevlerinin sayıları ile ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı.
2012’de eski Bakan Fatma Şahin’in bakanlığı döneminde çıkarılan yasa ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelere, şiddet gören kadınlar ve çocuklarının barınması için konukevi açma zorunluluğu getirilmişti. Ayrıca nüfusu 100 binin altında olan diğer belediyelere de nüfus alt sınırına bağlı kalmaksızın ihtiyaca yönelik olarak konukevi açılabilme yetkisi verilmişti. Dönemin bakanı Şahin, 2012’de yaptığı bir açıklamada, “Bakanlığımıza bağlı kadın konukevlerinin kapasiteleri bin 243, belediyelere bağlı kadın konukevlerinin kapasiteleri 646, sivil toplum örgütlerine bağlı kadın konukevlerinin kapasiteleri 42 olmak üzere ülke genelinde toplam kapasite bin 931’dir” demişti.
751 kapasiteli 33 konukevi
Aradan geçen 5 yıl ve yasal zorunluluğa rağmen belediyelerin kadın konukevleri ile ilgili hiç adım atmadığı Bakan Kaya’nın, İçişleri Bakanlığı’na yazdığı yazı ile ortaya çıktı. Söz konusu yazıda, Nisan 2017 itibarıyla Türkiye’de belediyelere bağlı 751 kapasiteli 33 kadın konukevinin hizmet verdiği kaydedilirken, bu konukevlerinin İstanbul’da dokuz, İzmir’de altı, Ankara’da beş, Bursa ve Mersin’de üçer, Diyarbakır’da iki, Antalya, Eskişehir, Gaziantep, Uşak ve Aydın’da da birer olmak üzere toplam 751 kapasite ile çalıştığı belirtildi. Yazıda, “Ülke genelinde toplam bin 397 belediye tüzel kişiliği bulunmaktadır. Bunlardan 30’u büyükşehir belediyesi, 51’i şehir belediyesidir. 100 binin üzerinde nüfusa hizmet sunan belediye sayısı ise 234’tür. Söz konusu madde çerçevesinde değerlendirme yapıldığında yerel yönetimlere bağlı faaliyet yürüten 33 kadın konukevinden yalnızca sekizi büyükşehir belediyesi bünyesinde faaliyet yürütmektedir. Nüfusu 100 bini aşan belediyelerin 24’ü bünyesinde kadın konukevi bulundurmaktadır” denildi.
Bu rakamlara göre aradan geçen 5 senede söz konusu 234 belediyenin, yalnızca beş konukevi daha yaptırabildiği belirlendi. Belediyelerin konukevi kapasitesinin ise 5 yılda sadece 105 kişi arttığı ortaya çıktı.

Kadınlardan yoğun başvuru

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya İçişleri Bakanlığı’na yazdığı yazıda “2017’nin ilk iki ayı değerlendirildiğinde de 2 bin 237 kadının şiddet nedeniyle 2 bin 738 kadının ise yalnızca barınma ihtiyacı ile konukevlerinden hizmet aldığı görülmektedir. Bu kapsamda kadın konukevlerine gelen yoğun başvuru ve mevzuat gereğince nüfusu 100 bini geçen belediyelerin kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin rol almaları amacıyla kadın konukevi açmaları gerektiği değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.

Yazarlar