Gündem Mağdura psikolojik destek şart

Mağdura psikolojik destek şart

04.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atatürk Havalimanı’nda 45 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısının psikolojik boyutu da endişe verici.

Mağdura psikolojik destek şart

Uzmanlar, neredeyse bir ilçe nüfusu kadar insanın çalıştığı havalimanı personeline ‘Vietnam Sendromu’ olarak tanımlanan stres bozukluğu yaşanmasının muhtemel olacağını ve psikolojik destek verilmesi gerektiği söylüyor. Havalimanı işletmecisi TAV da, dün personele psikolojik destek vermeye başlandığını duyurdu.
Havalimanı çalışanlarının, güvende olma duygusunu sarsacak birçok yeni olayın yaşanabileceği endişesini taşıdığını belirten Klinik Psikolog Mehmet Başkak, saldırıdan ruhsal olarak etkilenen herkesin koruyucu psikolojik destek alması gerektiğini söyledi. Başkak, “Saldırıyla ilgili travmalara maruz kalan kişilerin çoğunda Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) gelişebilir. Özel bir tedavi gerekir” dedi.
Güven oluşturulmalı
Balıklı Rum Hastanesi Psikiyatrı Prof. Dr. Özkan Pektaş da, “İnsanlar terörü her gün olağan bir hadise gibi hissetmeye başladı. Bu durum ruh halimizi ciddi bir şekilde etkiliyor. Çaresizlik, ümitsizlik, depresif ruh hali yaratıyor. Paranoid bir ruh hali tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Bu tip olaylardan sonra insanlarda “Vietnam Sendromu” da denilen Posttravmatik Stres Bozukluğu baş gösteriyor. Öncelikle mağdurların ve yakınlarının kendilerini yalnız olmadıklarını hissetmeleri gerekir. Dahası insanlarda kaybolan güven duygusunun yeniden tesis edilmesi lazım” uyarılarında bulundu.
Yoğun tehlike hissi
Havalimanında psikolojik destek sağlayan ekipten Klinik Psikolog Asena Yurtsever, “Olayın tanıkları olaydan sonra hayal kırıklığı, sürekli bir tedirgin olma hali içerisinde olabilir. En ufak bir gürültüde tedirginlik yaşayabilirler” dedi.
Klinik Psikolog Tuba Akyüz ise yaptıkları çalışmayı, “Etkilenen kişilere kendilerini iyi hissettikleri aktivitelerde bulunmalarını öneriyoruz. Fazla yalnız kalmadan kendilerini de hayattan fazla uzaklaştırmadan kişilerin rutinlerine dönmelerini sağlamaya çalışıyoruz” sözleriyle anlattı.