Gündem Mağduruyla evlenerek cezadan kurtuluş yok

Mağduruyla evlenerek cezadan kurtuluş yok

09.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bireysel başvuruları değerlendirmekle görevli ve yetkili 1. ve 2. Bölümü, 21 ve 22 Kasım tarihlerinde dört ayrı kritik karara imza attı. Gerekçesi daha sonra açıklanacak bu dört karar şöyle:

Mağduruyla evlenerek cezadan kurtuluş yok

2. Bölüm, 21 Kasım tarihli toplantısı sonucunda, 2014/14400 ve 2014/15052 numaralı iki ayrı başvuruyu karara bağladı. İki ayrı başvurunun da konusu aynıydı. Başvurular, 15 yaşından küçük çocukla cinsel ilişkiye girilmesi suçundan cezalandırılan başvurucuların suçun mağduruyla evlenmiş olmasına karşın cezaevinde tutulmalarından dolayı aile hayatlarının sürdürülememesi nedeniyle aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindi. 2. Bölüm, iki ayrı başvuruyu da kabul edilemez buldu ve mağdurla evlenenlerin cezaevinden çıkamayacaklarını kayıt altına aldı.
Aşı kararı
2. Bölüm aynı tarihte özellikle Avrupa ülkelerinde tartışma konusu olan aşı uygulamasıyla ilgili bir karara da imza attı. 2014/5629 numaralı başvurunun konusu, bebeklik dönemi aşı uygulamasının ebeveyn tarafından kabul edilmemesi üzerine bu hususta yerel mahkemece sağlık tedbiri kararı verilmesi nedeniyle Anayasa’nın 17. Maddesi’nin ihlal edildiği iddiasına ilişkin olduğuydu. 2. Bölüm, maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiği iddiasının kabul edilebilir olduğuna ve 17. maddenin ihlal edildiğine karar verdi.
Rahşan Affı
2. Bölüm’ün verdiği bir diğer kararı konusu ise kamuoyunda “Rahşan Affı” olarak bilinen kanun kapsamında verilen erteleme kararı oldu. AYM’ye afla ilgili deneme süresinde işlenen suçun ertelemeye esas suç ile aynı cins veya daha ağır şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir suç olmamasına rağmen kaldırılmasına karar verilmesi nedeniyle özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkin başvuru yapıldı. Bu başvuru da reddedildi.
Askeri Casusluk
1. Bölüm ise 22 Kasım’da, “İzmir Askeri Casusluk” davası olarak bilinen yargılamaya ilişkin bir karar verdi. Bu başvurununun konusunun “İzmir Askeri Casusluk” davası olarak bilinen yargılamanın soruşturma evresinde ele geçen dijital bir belge içerisindeki başvurucu ile ilgili olduğu belirtilen birtakım bilgilerin hazırlanan iddianamede doğrudan yer almasının “özel hayata saygı” hakkını ihlal ettiği iddiasına ilişkin olduğu kaydedildi. 1. Bölüm, bu başvuruyu da kabul edilemez buldu.

Yazarlar