Dünya Makedonya'da iki parti de zafer ilan etti

Makedonya'da iki parti de zafer ilan etti

12.12.2016 - 08:09 | Son Güncellenme:

Erken seçimde oyların yüzde 90'dan fazlasının sayıldığı ülkede en büyük iki parti de ipi göğüslediğini duyurdu. Son rakamlar sağ ve sol koalisyonlar arasındaki oy farkının yüzde 2'den az olduğunu gösteriyor.

Makedonyada iki parti de zafer ilan etti

Makedonya'da dün yapılan erken genel seçimi kimin kazandığı şimdilik belirsiz.

Haberin Devamı

Seçim komisyonunun açıkladığı verilere göre, sağ eğilimli İç Makedonya Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) öncülüğündeki ittifak oyların yüzde 38,27'sini aldı. Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) öncülüğündeki ittifak ise yüzde 36,33 oy kazandı.

Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) yüzde 7,41, seçimlere ilk kez katılan bir başka Arnavut siyasi partisi BESA Hareketi ise yüzde 4,88 oy aldı.

Mevcut sonuçlara göre, hiçbir siyasi parti ve ittifak 123 sandalyeli mecliste salt çoğunluğa sahip olamadı.

Sonuçlara ilişkin belirsizliğin devam etmesi nedeniyle hem VMRO-DPMNE hem de SDSM liderleri zafer ilan etti.

VMRO-DPMNE Genel Başkanı Nikola Gruevski, partisinin genel merkezinde yaptığı konuşmada, "Seçimleri kazandığımız ve kaybettiğimiz tüm belediyelerdeki seçmenlere teşekkür ediyoruz. Onların oyu olmadan bu galibiyete ulaşamazdık" dedi. Gruevski, "Makedonya'da koalisyonun ve hükümetin kurulma zamanı. Kriz kesinlikle sona ermeli ve Makedonya ilerlemeli. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda bu bizim ana hedefimiz olacak. Makedonya'daki kriz, bu seçimle sona erecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

SDSM Genel Başkanı Zoran Zaev ise, hükümet binası önünde yaptığı konuşmada seçmenin 'tarih yazdığını' söyledi. Zaev'e göre, sosyal demokratlar VMRO-DPMNE öncülüğündeki ittifaka kıyasla bir milletvekili fazla çıkardı.

Bugünden itibaren gelecek için yeni bir sayfa açtığını kaydeden Zaev, "Rejimi kalemle devirdik. Rejim kaybetti, yaşam kazandı. Mutlu ve gururlu olun. Sizler tarih yazdınız. Makedonya gururlu ve mutlu bir ülke" ifadelerini kullandı.

Oyların sayımının sabah saatlerinde tamamlanması ve resmi olmayan ilk sonuçların gün içinde açıklanması bekleniyor.

Yazarlar