Tatil Makedonya'nın yeni ismine karar verildi

Makedonya'nın yeni ismine karar verildi

13.06.2018 - 17:32 | Son Güncellenme:

Güney Balkanlar ülkesi Makedonya, Yunanistan ile isim konusunda anlaşmaya vardı. Bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından bu yana süren isim sorunu iki ülkenin anlaşmasıyla son buldu.

Makedonyanın yeni ismine karar verildi

Makedonya, Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından bu yana güney komşusu Yunanistan ile isim sorunu yaşamakta. Yunanistan, tarihsel olarak Makedonya isminin kendilerine ait bir değer olduğunu dolayısıyla da kuzey komşusunun bu ismi kullanmasını istemiyordu.

Haberin Devamı

Hatta Yunanistan bu yüzden Makedonya'nın pek çok uluslararası kuruluşa üyeliğini bloke etmekteydi. Bu süreçte Makedonya uluslararası platforda ismini FYROM yani Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya olarak kullanmak zorunda kalıyordu. Türkiye, en başından itibaren Makedonya'ya kendi anayasasında yer aldığı şekilde tanıyan ülkelerden biri oldu.

Güney Balkanların iki milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkesi Makedonya, NATO ve AB gibi uluslararası örgütlere üye olmasının önündeki bu en büyük engeli aşmak için Yunanistan ile anlaşmaya vardı. Buna göre ülke adını Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirecek. Böylece Makedonya vatandaşlarına artık Kuzey Makedonya vatandaşı denilecek.