Gündem Manisa’daki 4.9’luk depremler korkuttu

Manisa’daki 4.9’luk depremler korkuttu

22.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Manisa’nın Selendi ilçesinde ve il merkezinde bir saat arayla meydana gelen Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğündeki iki deprem, korkuya neden oldu.

Manisa’daki 4.9’luk depremler korkuttu

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Deprem Dairesi’nin (AFAD) verdiği bilgilere göre dün İzmir ve çevre illerden de hissedilen ilk deprem saat 16.09’da meydana geldi. 4.9 olarak ölçülen ve merkez üssü Manisa’nın Selendi ilçesi olan bu depremi, 17.13’te merkez üssü Manisa’nın merkez Şehzadeler ilçesi olan 4.9 büyüklüğünde bir deprem daha izledi.
Her iki deprem de başta Manisa olmak üzere, İzmir, Uşak, Kütahya, Denizli, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa’dan hissedildi. İlk deprem yerin 8.8, ikinci deprem ise 6.9 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Yüzeye daha yakın
Manisa Şehzadeler merkezli olan ikinci deprem, yüzeye daha yakın olduğu için daha şiddetli hissedildi ve İzmir’de de korkuya yol açtı. Manisa ve İzmir’de yaşayanlar kendilerini bulundukları binalardan dışarı atarak bir süre bekledi.
İlk depremin ardından ikinci sarsıntıya kadar 14 deprem daha oldu. Depremde Selendi İlçesi’ne bağlı Çamköy Mahallesi’nde ise bazı binalarda çatlaklar meydana geldi. Bazı evlerinin ise bacaları yıkıldı.

Büyüklüğü 5 ama hissedilen 6

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir değerlendirme yaptı. Selendi ve Manisa merkezdeki depremlerin birbirinden bağımsız iki ana şok olduğunu, aralarında da 120 kilometre uzaklık bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Sözbilir, “İkinci depremin büyüklüğü 5 ama hissedilen 6 büyüklüğünde. Selendi’deki ise yine 5 büyüklüğünde ama hissedileni 4 büyüklüğünde. Devamı gelir mi gelmez bilemiyoruz. Büyük olasılıkla bundan sonra artçıları olacaktır”
dedi.

‘Kısa süreli olması şans’

Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Akçığ ikinci depremin yaşandığı fay hattının Torbalı’dan gelip İzmir Körfezi üzerinden Manisa’ya kadar ulaşan uzun bir fay olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akçığ, “İzmir’de bu kadar çok hissedilmesinin nedeni yüzeye yakın olmasından. Ancak kısa süreli olması büyük şans. Bu faylar paralel uzanan doğrultu atım şeklinde. Ancak arkası gelebilir, öyle değerlendiriyorum. Artçı olarak değerlendirdiğimiz depremler olur” dedi.