Manisa Manisa'daki son kalaycı zamana direniyor

Manisa'daki son kalaycı zamana direniyor

27.08.2014 - 12:55 | Son Güncellenme:

Unutulmaya yüz tutan ve tükenmiş meslekler grubunda yer aldığı için devlet tarafından vergisi de kaldırılan kalaycılık mesleğinin Manisa’daki son temsilcisi 27 yaşındaki Selim Ataşer, babası Sedat Ataşer’in yanında mesleği öğrendiğini ve ailenin 5’inci kuşak kalaycısı olduğunu söyledi.

Manisadaki son kalaycı zamana direniyor

Unutulmaya yüz tutan ve tükenmiş meslekler grubunda yer aldığı için devlet tarafından vergisi de kaldırılan kalaycılık mesleğinin Manisa’daki son temsilcisi 27 yaşındaki Selim Ataşer, babası Sedat Ataşer’in yanında mesleği öğrendiğini ve ailenin 5’inci kuşak kalaycısı olduğunu söyledi.
27 yaşındaki Selim Ataşer 5’inci kuşak kalaycı. Dedeleri gibi babası Sedat Ataşer de kalaycı olan Selim Ataşer 5’inci kuşak kalaycı olarak mesleğin Manisa’daki son temsilci olarak ayakta kalmaya çalışıyor. Ataşer, “Bu meslek bitmiş bir meslek. Devlet de bu meslekteki vergiyi kaldırdı tükenmiş meslekler sınıfında olduğu için. Baba mesleği olduğu için bu işi bir şekilde devam ettirmeye çalışıyorum. Asıl mesleğim bu ama ek iş olarak bisiklet tamiri ve bisiklet alım satımı yapıyorum. Bu şekilde hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi.
Mesleğin artık kazandırmadığını ve kendisinden sonra mesleği devam ettirecek aileden bir bireyin kalmadığını anlatan Ataşer, “Manisa’da bir biz kaldık. Gençlerin çoğu da bu mesleği bilmiyor zaten bu meslek nedir ne değildir. Bu mesleğin tarihi çok eski ben bile bilmiyorum. Bundan 200 sene öncesinde dedelerim bu işle uğraşmış. Daha da evveliyatı vardır ama onu ben de bilmiyorum. Direniyorum. Kendimi bildim bileli buradayım. Babamın yanındayım. O da bıraktı artık yaşlandı. Ben tek başıma devam ettiriyorum. Gidebildiği yere kadar gider” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“BİR TOPAN EKMEK YİYORUZ”

“Bu mesleği sürdürmeyi düşünüyorum” diyen Ataşer, şunları söyledi:
“Bir tek ben varım Manisa’da. Ne zamana kadar gider, ne kadar sürer onu bilmiyorum. Allah bana sağlık sıhhat verdiği sürece bunu devam ettireceğim. Ne de olsa bir topan ekmek yiyoruz ama iyi ama kötü. Eskisi kadar olmasa da günümüzün şartlarına baktığımızda emaye, çelik tencere, alüminyum kullanılıyor. İnsanlar da haklı bir bakır kazan kalayına baktığınızda küçükten büyüğe ortalama 50-100 lira arasında değişiyor. Daha da büyüğü oldu mu fiyat daha da artıyor. Millete pahalı geliyor. Ben de haklıyım el emeği, el sanatı. İş öyle kolay görünen bir iş de değil. İçine girmeden bilemezsin. Neticede Allah ne kadar ömür verdiyse o kadar devam ettireceğiz.”
Kalaycılığın atalardan gelen bir meslek olduğunu kaydeden Ataşer, “Ben 5’inci kuşak kalaycıyım geriye bak 4 kuşak daha kalaycı var. Demek ki bu insanlar hep para kazanmış, ev bark sahibi olmuş, evini geçindirmiş ama şuan kimse evini de geçindiremez, kendisine de bakamaz ek bir iş yapmadığı sürece. Ben bu mesleği gücüm yettiğince sürdüreceğim” dedi.